Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Πρόσκληση συνεδρίασης Δ.Σ. της ΟΣΠΑ - Ιούλιος 2011

Πρόσκληση για συνεδρίαση Δ.Σ. της ΟΣΠΑ μηνός Ιουλίου


Καλούνται τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ στην με αριθμό (10) τακτική συνεδρίαση την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 και ώρα 10.30 π.μ. στη καφετέρια ΟΑΣΗ, Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου Πόρτο Ράφτη. Τα θέματά της ημερήσιας διάταξης είναι :
α) Επικαιρότητα και
β) Επικοινωνιακά

Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γραμματέας

Κατσούρας Γιώργος                                                 Τριανταφύλλου Ειρήνη

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Πρακτικά συνεδρίασης Δ.Σ. της ΟΣΠΑ - Ιούνιος 2011

Πρακτικό με αριθ. 9  συνεδρίασης Δ.Σ.  μηνός Ιουνίου 2011 

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 και ώρα 10.30 π.μ. συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ στο κέντρο Όαση του Πόρτο Ράφτη. Στη συνεδρίαση παρέστησαν πολλοί συμπολίτες μας καθώς και ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Δημόπουλος Γιάννης και  ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αδάμος αρχηγός της Δημοτικής παράταξης "Δύναμη Ελπίδας" 
Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, άρχισε η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

α) Επικαιρότητα
α1. Κατ 'αρχήν παρουσιάστηκε στο σώμα το έγγραφο-απάντηση του Δήμου Μαρκοπούλου σχετικό με την απαλλοτρίωση χώρων πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.
Έγινε διεξοδική συζήτηση επί των αναφερομένων στο έγγραφο και διατυπώθηκαν ορισμένες παρατηρήσεις οι  οποίες απαιτούν περαιτέρω διευκρινήσεις.
Εκρίθη σκόπιμο να ζητηθούν αυτές οι διευκρινήσεις με νέο έγγραφο προς τον Δήμο.

α2. Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ. ήταν η πρόθεση του Δήμου Μαρκοπούλου να διαπραγματευθεί με την ΕΥΔΑΠ το χρέος του Δήμου των 9.000.000 ευρώ με την κατάθεση διαφόρων προτάσεων.
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για την συζήτηση που έλαβε χώρα την Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 κατά την 13η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαρκοπούλου, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις  για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΥΔΑΠ.
Ο κ. Αδάμος ενημέρωσε συμπληρωματικά το σώμα και παρουσίασε τις παρατηρήσεις του σχετικά με την ποιότητα του νερού, την επικινδυνότητα του δικτύου, την τιμολόγηση της κατανάλωσης του νερού και αναφέρθηκε στο θέμα της αποχέτευσης που θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο σημαντικό στις διαπραγματεύσεις με την ΕΥΔΑΠ.
Στο σημείο αυτό ο κ. Δημόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την θετική εξέλιξη που αναμένεται για την πρόταση του Δήμου Μαρκοπούλου σχετικά με την αποχέτευση στο Μαρκόπουλο και την παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη.
Η συζήτηση στο σημείο αυτό επικεντρώθηκε στο θέμα της αποχέτευσης και επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές το γεγονός ότι το Πόρτο Ράφτη δεν περιλαμβάνεται μέχρι σήμερα, σε καμία μελέτη που να διασφαλίζει αποχέτευση για το σύνολο του Πόρτο Ράφτη.
Με την σύντομη προοπτική της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και τις σχετικές προτάσεις του Δήμου για μακροχρόνια παραχώρηση της πλήρους διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης, διατυπώθηκαν απόψεις που βασίζονται σε διεθνή δεδομένα και είναι αντίθετα με την σκέψη ιδιωτικοποίησης της εκμετάλλευσης της ύδρευσης, δεδομένου ότι σήμερα παγκοσμίως το νερό θεωρείται ως αναντικατάστατο κοινωνικά αγαθό και η διαχείριση του θα πρέπει να γίνεται μόνο από δημόσιο φορέα.
Η ΟΣΠΑ εκφράζει την ανησυχία της και το ενδιαφέρον της για το θέμα και προτίθεται να διατυπώσει τις απόψεις της εγγράφως προς τον Δήμο Μαρκοπούλου.
Θα επικαλείται την ανάγκη να διασφαλισθεί προς τους κατοίκους η επάρκεια και η ποιότητα του νερού ύδρευσης, η κοστολόγηση της κατανάλωσης του νερού σε τιμές προσιτές και ανάλογες προς εκείνες τουλάχιστον, του δικτύου της πόλεως των Αθηνών και η αντικατάσταση του επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων, δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες το γρηγορότερο δυνατόν.   Τέλος θα πρέπει να αξιοποιηθεί το ώριμο έργο της αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου στις διαπραγματεύσεις και να διερευνηθεί η δυνατότητα σχεδιασμού αποχέτευσης σε ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη, το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνεται σε καμία μελέτη αποχέτευσης.

α3.  Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα εγκαίνια του ΚΑΠΗ στο Πόρτο Ράφτη και τονίσθηκε η συμβολή των Συλλόγων-μελών μας ( Αγία Παρασκευή και Περατή) με την γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια στον εξοπλισμό του ΚΑΠΗ.
   Παράλληλα διατυπώθηκε ένας δικαιολογημένος προβληματισμός κατά πόσο δικαιούνται οι σύλλογοι των πολιτών να επικουρούν οικονομικά την Δημοτική αρχή σε δραστηριότητες που αποτελούν αποκλειστική υποχρέωση αυτής τούτης της αρχής.
Η Δημοτική αρχή οφείλει να διαχειρίζεται τους θεσμοθετημένους πόρους της με σύνεση και να εξασφαλίζει στους πολίτες ανάλογες κοινωνικές παροχές . Η χαλάρωση αυτού του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή της λειτουργίας της κοινωνικής ισότητας μεταξύ των πολιτών.

α4. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. και τους παριστάμενους συμπολίτες μας ότι στο δημοτικό συμβούλιο της 23/5/2011 με πρωτοβουλία του κ. Αδάμου έγινε ερώτηση "για κάποια έργα στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου, εάν έχει πληροφορηθεί ο Δήμος και τι γίνεται εκεί πέρα" .
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι ο Δήμος γνωρίζει για την απομάκρυνση μίας ξέρας που θα γίνει με πρωτοβουλία του λιμενικού ταμείου, επίσης για ένα "βαθούλωμα" της θάλασσας στην ξηρά πολύ επικίνδυνο που θα τους επικουρήσουμε με κάθε μέσον και τέλος μία κατολίσθηση  στην Κυανή Ακτή.
Ο κ. Αδάμος επεσήμανε και έθεσε και ερωτήματα για το θέμα. "Οι εργασίες στο λιμάνι πρόκειται να ξεκινήσουν, υπάρχει τεχνική μελέτη? Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το Λιμενικό Ταμείο. Είναι ξέρα ή φερτά υλικά? Να αποφανθεί αρμόδια Υπηρεσία. Έχουμε καταθέσει με Φαξ στο Λ. Ταμείο σχετικό έγγραφο. Να έλθουν τα στοιχεία αυτά στο Δήμο, ώστε να αποφανθούμε περί τίνος πρόκειται. Οι εργασίες αφορούν και το λιμανάκι της Κυανής Ακτής και το Βουρκάδι.".
Έγινε σχετική συζήτηση για το θέμα του καθαρισμού στα λιμανάκια του Αγ. Νικολάου, της Κυανής ακτής και του Βουρκαδίου, έγιναν αναφορές σε προηγούμενες εργασίες καθαρισμού οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση χιλιάδων τόνων άμμου από τον πυθμένα. Οι εργασίες καθαρισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και κάτω από την εποπτεία κάποιας δημόσιας Αρχής.
Η ΟΣΠΑ θα αποστείλει σχετικό έγγραφο στο Λιμενικό Ταμείο με κοινοποίηση στο Δήμο Μαρκοπούλου, Λιμεναρχείο και όπου αλλού απαιτείται.

α5.Τέλος ενημερωτικά ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του Δημάρχου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για την δικαστική διεκδίκηση των λατομικών τελών που με μέτριους υπολογισμούς τα έσοδα που προέρχονται από λατομικές εργασίες για τα έτη 2007-2010, το 5% για δημοτικά τέλη ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ.
Επίσης έγινε αναφορά στην κατάργηση των 3 τοπικών εφοριών της Ανατολικής Αττικής που θα περιοριστούν σε μία, στην Παλλήνη ( ως Β! ΔΟΥ Αττικής).
Έγινε ακύρωση της απόφασης που αφορά την επιτροπή διαβούλευσης. Θα υπάρξει νέα συζήτηση και απόφαση για το θέμα αυτό.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Δήμος συνεχίζει την ανακύκλωση και το Σεπτέμβριο θα γίνει ενημέρωση των κατοίκων με σχετικό έντυπο υλικό.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Αδάμος ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες της παράταξης "Δύναμη Ελπίδας" στο δημοτικό συμβούλιο της 23/5/2011 (βλέπε σχετικές ανακοινώσεις www.dynami-elpidas.gr/attachments/File/20110527.pdf ),(www.dynami-elpidas.gr/attachments/File?20110525.pdf),(www.dynami-elpidas.gr/attachments/File/20110523.pdf). 

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον κ. Κλαδάκη με εμπεριστατωμένη εισήγηση και λεπτομερή προβολή του θέματος της απώλειας του γηπέδου  ποδοσφαίρου στο Πόρτο Ράφτη. ( βλέπε σχετική ανάρτηση για το θέμα αυτόwww.portoraftinews.gr/syllogoi/endimo/gipedo-aepor.htm).

Η απάντηση του Δήμου Μαρκοπούλου στο έγγραφο της ΟΣΠΑ για τους κοινόχρηστους χώρους.


Πρόταση ΜΑΡΚΟ για ενημέρωση τηςΟΣΠΑ σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του.