Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πρακτικά συνεδρίασης Δ.Σ. της ΟΣΠΑ - Ιούλιος 2011

Πρακτικά 10ης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ .
Την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 και ώρα 10.30 π.μ. στην καφετέρια ΟΑΣΗ, Ελ. Βενιζέλου Πόρτο Ράφτη, πραγματοποιήθηκε η 10η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ.
Μετά την διαπίστωση απαρτίας, άρχισε η συνεδρίαση με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Την συνεδρίαση παρακολούθησαν αρκετοί συμπολίτες μας. Παρευρέθηκαν επίσης ο επί κεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» κ. Αδάμος και ο πρώην γραμματέας της ΟΣΠΑ κ. Στρατηδάκης Αντώνης.
Α) Επικαιρότητα
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κατσούρας υπενθύμισε στα μέλη του Δ.Σ. ότι η σημερινή συνεδρίασης είναι η προτελευταία της περιόδου μεταξύ των δύο γενικών συνελεύσεων μας (της προηγούμενης και της προσεχούς). Τον Αύγουστο δεν θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ,  αλλά η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει κανονικά το Σεπτέμβριο. Σε αυτή θα αποφασίσουμε την ημερομηνία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης. Οι σύλλογοι-μέλη μας θα πρέπει να εξοφλήσουν τις εισφορές τους, των 60 ευρώ, στην ομοσπονδία και να προσκομίσουν σχετικό έγγραφο στο οποίο να αναφέρεται ο αριθμός των μελών που παρευρέθησαν νομίμως στην γενική συνέλευση του συλλόγου τους, καθώς και ο αριθμός και τα ονόματα των εκπροσώπων που δικαιούνται σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΣΠΑ.  
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΟΣΠΑ στο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας και σε υλοποίηση σχετικών αποφάσεων της.
Έτσι έχει αποσταλεί έγγραφο στο Λιμενικό ταμείο Πόρτο Ράφτη για το θέμα της απομάκρυνσης φερτών υλικών από το λιμενίσκο του Αγ. Νικολάου. Επίσης έχει αποσταλεί έγγραφο στο Δήμο Μαρκοπούλου σχετικό με την έναρξη διαπραγματεύσεων του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ για την μακροχρόνια παραχώρηση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου.
Έγγραφο στο Δήμο για τους κοινοχρήστους χώρους σε συνέχεια προηγούμενου σχετικού δεν έχει αποσταλεί ακόμη, διότι αναμένεται διαμόρφωση σχετικής εισήγησης από τον κ. Κωτούλα.
Στην συνέχεια έγινε ενημέρωση για τις ανακοινώσεις που διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Μαρκοπούλου στις 24 και 27 Ιουνίου 2011.
1.       Λατομεία – μπλοκάρισμα όλων των λογαριασμών σε όλες τις τράπεζες. Πρώτο μέτρο στην προσπάθεια να διασφαλισθούν τα οφειλόμενα χρήματα.
2.      Παιδικοί σταθμοί – εισδοχή με οικονομικά κριτήρια.
3.      Έγινε επισήμανση για την Λ. Πόρτο Ράφτη και την Λ. Μαρκοπούλου ( Κάγκελα μέχρι διασταύρωση με Ελ. Βενιζέλου είναι στο σχέδιο και μπορεί να διανοιχτεί στην οικοδομική γραμμή). Η Μαρκοπούλου στο ύψος της πυροσβεστικής πλημυρίζει-πρόβλημα-Κάνει ενέργειες ο Δήμος.
4.      Λ. Πόρτο Ράφτη στέγαστρο λεωφορείου κατέρρευσε εδώ και ένα μήνα. Ενέργειες Δήμου να αποκατασταθεί.
5.      Μετακινήσεις κάδων καθαριότητας από αγνώστους. Ο Δήμος θα χαρτογραφήσει που πρέπει να είναι τοποθετημένοι οι κάδοι.
6.      Ο Δήμαρχος έκανε αναφορά  για τα νερά στη Λ. Μαρκοπούλου . Για την ποιότητα του νερού που βγαίνουν από τον Ιππόδρομο. Ο βιολογικός καθαρισμός του Ιπποδρόμου λειτουργεί πλημμελώς. Ρεπορτάζ στο eco news (Sky) για το θέμα. Ο ΟΔΙΕ λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας, οι όροι για την περιβαντολλογική αδειοδότηση έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί. Πρόβλημα και στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Ευαισθητοποίηση της Πολιτείας να πάρει κάποια μέτρα. Εάν δεν γίνει, ο Δήμος θα κάνει όσες χρειάζονται για την δημοσιοποίηση του θέματος αυτού.
7.      Κτίσμα-γιαπί στο Καλό Γιαλό του Πόρτο Ράφτη δεν έχει παρθεί πιθανόν απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου.
8.      Θέμα αφισορύπανσης στο Πόρτο Ράφτη. Θα πρέπει να επέμβει ο Δήμος. Επιβολή προστίμων-Αδίκημα αυτόφωρο.
9.      Ο Δήμος να έχει μόνο μια ιστοσελίδα και όχι δύο. Ο Δήμος αποφάσισε να έχει μια. Η ιστοσελίδα του Δήμου θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα της δημοτικής Αρχής. Έκφραση απόψεων μπορεί να γίνει σε άλλες ιστοσελίδες της περιοχής.
10.   Έγινε αναφορά για το ατύχημα που συνέβη με μηχανάκι στη Λ. Πόρτο Ράφτη. Να ενταθεί η σήμανσης της Λεωφόρου. Το κράσπεδο της νησίδας στην αρχή της Λεωφόρου εμφανίζεται ξαφνικά και είναι επικίνδυνο.
11.   Ηλεκτροφωτισμός της Λ. Πόρτο Ράφτη. Πιέσεις στην ΔΕΗ να επιταχύνει τις διαδικασίες.
12.   Η ασφάλεια στη Λ. Πόρτο Ράφτη αμφισβητείται από την νησίδα. Διαφορετικές απόψεις, αναστροφές μόνο σε κόμβους. Να ρυθμισθεί.
13.   Επιχορήγηση αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων. Ανακοινώσεις από την κ. Κιμπιζή. Δικαιολογητικά από συλλόγους. Αναμόρφωσης επιχορηγήσεων. Πρόταση μείωσης των επιχορηγήσεων και ενίσχυση των σχολικών επιτροπών.
14.   Θέσεις απασχόλησης προσωπικού στο Δήμο ( 75 αμοιβόμενες θέσεις). Από το πρόγραμμα επιχορήγησης ΚΕΑΝ ( Κύτταρο εναλλακτικής απασχόλησης νέων).
15.    Δημιουργία στάσης λεωφορείου ΚΤΕΛ στη πλατεία Μαρκοπούλου. Διάφορες    απόψεις, πρόταση για αποκλειστική πεζοδρόμηση, χρήση των μίνι λεωφορείων του Δήμου.
16.   Δημιουργία πεζοδρόμων στο Πόρτο Ράφτη ( Μυλωνάς, Μαρινόπουλος).
17.   Απόφαση για τις θέσεις της Λαϊκής Μαρκοπούλου.
18.   Προσύμφωνο προκαταρκτικής σύμβασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΥΔΑΠ. Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε το θέμα και περιληπτικά αναφέρουμε μερικά κύρια σημεία του. Το έχουν  ήδη υπογράψει οι Δήμοι Σαρωνίδας, Σπάτων-Αρτέμιδας και πρόκειται σύντομα να ακολουθήσουν οι Δήμοι Παιανίας-Γλυκών Νερών και Λαυρεωτικής. Έχει προγραμματισθεί ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ σε ένα χρόνο. Η ΕΥΔΑΠ συζητά μόνο το θέμα της μακροχρόνιας εκχώρησης. Εάν γίνει σωστά η διαπραγμάτευση μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο Δήμο.
Το Δήμο απασχολεί η ιδιωτικοποίηση και το χρέος. Το συμφωνητικό είναι πανομοιότυπο για όλους τους Δήμους. Το σύμφωνο να περιλαμβάνει 2 δεσμεύσεις α) να δημιουργηθεί γραφείο καταναλωτή στο Δήμο μας και β) Απαλλαγεί του όρου 12.1 να έχει την δυνατότητα η ΕΥΔΑΠ να διακόπτει την παροχή νερού όποτε δεν ικανοποιούνται οι όροι του συμφωνητικού. Όρος για να είμαστε συνεπής. Να προχωρήσει η διαδικασία αποτίμησης του δικτύου και δεύτερο να είμαστε συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών μας προς την ΕΥΔΑΠ από τους λογαριασμούς. Στους 11 αυτούς μήνες, θα πρέπει να δούμε και την αποτίμηση της αποχέτευσης. Συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και στο θέμα λειτουργίας της αποχέτευσης. Εάν υπάρχουν προβλήματα με την αποχέτευση, θα έλθει το θέμα για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να δούμε κάποια θέματα εφ’ όσον το έργο πλέον το αναλαμβάνει η αιρετή περιφέρεια. Υπάρχουν εμπλοκές, περισσότεροι κάτοικοι, αποδέκτης, σύνδεση αγωγού δικού μας με το αεροδρόμιο στη Χαμολιά. Ποια είναι η θέση του Δήμου? Υπάρχουν 27 εκατομμύρια, εάν κάνουμε ότι θέλουν αυτοί. Η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Η ΟΣΠΑ συζήτησε το θέμα της ΕΥΔΑΠ και θεωρεί ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων είναι πολύ κρίσιμη  για το μέλλον της αποχέτευσης και κυρίως για την προοπτική να αποκτήσει ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη αποχέτευση.
Αποφάσισε να επιδιώξει συνάντηση με αρμοδίους παράγοντες της ΕΥΔΑΠ για να συζητήσει το θέμα. Στην συνάντηση αυτή θα προκληθούν, εάν το επιθυμούν, όλες οι δημοτικές παρατάξεις.     

Έγγραφο της ΟΣΠΑ στο Δήμο Μαρκοπούλου

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΣΠΑ)
Ταχ. Δ/νση : Τ.Θ. 2481 - ΟΑΣΗ Πόρτο Ράφτη 190 03
ΦΑΧ 2299076103
e-mail : portoraftiospa@gmail.com
τηλ. 2299085750
ιστοσελίδα (site) : portoraftiOSPA.blogspot.com

Πόρτο Ράφτη 28 Ιουνίου 2011
                                                                                                                        Προς
                                                                                                                       τον Δήμο Μαρκοπούλου

Θέμα : Έναρξη διαπραγματεύσεων του Δήμου Μαρκοπούλου με την ΕΥΔΑΠ

Παρακολουθήσαμε την συνεδρίαση του Δημοτικού σας συμβουλίου στις 23 Μάιου 2011 με θέμα «την λήψη απόφασης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΥΔΑΠ για μακροχρόνια παραχώρηση της πλήρους διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης».
Από την σχετική συζήτηση καταγράψαμε την διαπίστωση ότι ο Δήμος θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αντιμετωπίσει το χρέος της ΕΥΔΑΠ (ανέρχεται σε πάνω από 9 εκατ. ευρώ) και ότι ο Δήμος βλέπει αρνητικά την πώληση της μεταβίβασης του δικτύου.
 Έγινε επίσης αναφορά στο τι θα περιλαμβάνει η διαπραγμάτευση αυτή και προτάθηκε η συγκρότηση παραταξιακής επιτροπής.
Η ΟΣΠΑ παρακολουθεί το θέμα με ενδιαφέρον και θα επιθυμούσε να καταθέσει μερικές επισημάνσεις που μπορεί να ληφθούν υπ’ όψη στην μελλοντική διαπραγμάτευση του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ.
1. Η ποιότητα του νερού ύδρευσης θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και που σήμερα ενδεχόμενα, αποκλίνει από  εκείνη που παρέχει η ΕΥΔΑΠ στο Δήμο, λόγω πολλών παραγόντων. Ο Δήμος ασφαλώς γνωρίζει για την  παλαιότητα του δικτύου που θα πρέπει τμηματικά και προοδευτικά να αρχίσει να αντικαθίσταται, για την ύπαρξη τμημάτων του δικτύου όπου οι σωληνώσεις διανομής είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, για την  αδυναμία του δικτύου να φθάσει το νερό ύδρευσης στα υψηλά σημεία του Πόρτο Ράφτη  κυρίως τους θερινούς μήνες,  για την αναγκαστική διατήρηση χαμηλής πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης λόγω ανεπάρκειας αντοχής των σωληνώσεων διανομής του.
2. Η τιμολόγηση των λογαριασμών κατανάλωσης του νερού των κατοίκων θα πρέπει να διατηρηθεί εάν είναι δυνατόν στα σημερινά ή ακόμη χαμηλότερα  επίπεδα και να συνδυασθεί  με την παρεχομένη ποιότητα του νερού, η οποία σήμερα δεν είναι και η καλύτερη. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί  υπ’ όψη η θετική προοπτική του πελατολογίου, μια και προστίθενται  κάθε χρόνο αρκετοί νέοι καταναλωτές νερού ύδρευσης στο Δήμο .
3.  Η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στη θέση Μερέντα και το δίκτυο της αποχέτευσης που σήμερα υπάρχει και στο άμεσο μέλλον πρόκειται να επεκταθεί στη παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη αποτελεί πιστεύουμε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να ενισχύσει τις θέσεις του Δήμου.
4. Ο Δήμος Μαρκοπούλου οφείλει προς τους κατοίκους του Πόρτο Ράφτη ένα μεγάλο χρέος. Την αποχέτευση σε ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη. Την προοπτική αυτή θα πρέπει ο Δήμος να την βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΥΔΑΠ,  εφ’ όσον αποδέχεται την κατάσταση αυτή ως δεδομένη, ώστε ολόκληρος ο Δήμος  να έχει κάποτε προοπτική να αποκτήσει στο μέλλον αποχέτευση και να αγωνιστεί για να διεκδικήσει μια επωφελή και προσδοκώμενη λύση στο θέμα αυτό που αφορά το 50% των κατοίκων του Δήμου Μαρκοπούλου.

Ο Πρόεδρος                                                                                   Η Γραμματέας

Κατσούρας Γιώργος                                                              Τριανταφύλλου Ειρήνη

Έγγραφο της ΟΣΠΑ στο Λιμενικό Ταμείο

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΣΠΑ)
Ταχ. Δ/νση : Τ.Θ. 2481 - ΟΑΣΗ Πόρτο Ράφτη 190 03
ΦΑΧ 2299076103
e-mail :
portoraftiospa@gmail.com
τηλ. 2299085750
ιστοσελίδα (site) : portoraftiOSPA.blogspot.com

Πόρτο Ράφτη 24 Ιουνίου 2011

                                                                                                           Προς
                                                                                                        το  Λιμενικό Ταμείο Πόρτο Ράφτη
Κοινοποίηση:   Δήμος Μαρκοπούλου, Λιμεναρχείο Πόρτο Ράφτη.


Θέμα : Καθαρισμός Λιμένων - Απομάκρυνση φερτών υλικών από τον λιμενίσκο του
Αγ. Νικολάου Πόρτο Ράφτη.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη ( ΟΣΠΑ ) πληροφορήθηκε τις σχετικές
αποφάσεις σας για το ως άνω αναφερόμενο θέμα ( δικές σας πράξεις με αριθμούς
8, 25, 26 έτους 2011 ) με σκοπό την απομάκρυνση φερτών υλικών από τον
λιμενίσκο του Αγ. Νικολάου Πόρτο Ράφτη. Στις αποφάσεις αυτές αναφέρεται η
απαραίτητη προϋπόθεση παρουσίας και εποπτείας του Λιμεναρχείου Πόρτο Ράφτη
το οποίο  θα ελέγχει την εξέλιξη και ορθή εκτέλεση των εργασιών.
Η ΟΣΠΑ πιστεύει ότι τόσο η υπηρεσία σας όσο και οι εμπλεκόμενοι φορείς (
λιμεναρχείο και τριμελής επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών) διαπνέονται από
την αναγκαία περιβαντολογική συνείδηση για την πίστη εφαρμογή των σχετικών
αποφάσεων.
Η ΟΣΠΑ σας γνωρίζει ότι σε ανάλογες αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου στο
απώτερο παρελθόν, η εκτέλεσης των εργασιών, όπου υπήρξε απουσία εποπτείας,
κατέληξε σε ανεξέλεγκτη εκβάθυνση του πυθμένα στο Βουρκάδι που είχε ως αποτέλεσμα, μια πραγματική αμμοληψία, με την απομάκρυνση εκατομμυρίων κυβικών
μέτρων άμμου η οποία στοιβάχτηκε στη ξηρά σε 2 τεράστιους αμμόλοφους, ύψους
10 μέτρων ο καθένας και παρέμειναν επί τουλάχιστον μία εβδομάδα εκτεθειμένοι στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας περιβαντολογικά προβλήματα. Η ΟΣΠΑ θέλει να πιστεύει ότι η υπηρεσία σας δεν θα επιτρέψει να λάβουν χώρα ενέργειες και επεμβάσεις στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου του Πόρτο Ράφτη που θα επιβαρύνουν το υποθαλάσσιο περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος                                                                                     Η Γραμματέας

Κατσούρας Γιώργος                                                              Τριανταφύλλου Ειρήνη