Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Πρόσκληση συνεδρίασης Δ.Σ. της ΟΣΠΑ - Φεβρουάριος 2012


Πρόσκληση για συνεδρίαση του Δ.Σ.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΥΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΙΣ 9.30 πμ. ΑΚΡΙΒΩΣ. ΠΑΡΑΚΑΛOYNTAI ΤΑ ΜΕΛΗ TOY Δ.Σ. ΚΑΙ OI ΦΙΛΟI ΤΗΣ ΟΣΠΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ.

Καλούνται τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ στην με αριθμό 15 συνεδρίαση, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 9.30 π.μ. στο καφέ ΟΑΣΙΣ Λεωφόρος Βενιζέλου Πόρτο Ράφτη. Η συνεδρίαση είναι όπως πάντοτε ανοικτή στους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:
α) Επικαιρότητα (ενημέρωση και σχόλια για την συνάντηση με τον Δήμαρχο )
β) Επικοινωνιακά ( εκδηλώσεις)

Ο Πρόεδρος                                                             Η Γραμματέας

Κατσούρας Γιώργος                                         Τριανταφύλλου Ειρήνη

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Δημάρχου - ΟΣΠΑ ( ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ )


Συνάντηση Δημάρχου και ΟΣΠΑ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 το μεσημέρι, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κατσούρας Γιώργος και τα μέλη του Δ.Σ κ. Τριανταφύλλου Ειρήνη,  Στρατουδάκης Γιάννης με το Δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Μεθενίτη σε προγραμματισμένη σύσκεψη.
Τα θέματα που ετέθησαν στο κ. Δήμαρχο αφορούσαν, νέα έργα που προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, την αποχέτευση, με ιδιαίτερη αναφορά στην αποχέτευση για ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη, την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Πόρτο Ράφτη-Μαρκόπουλου-Προαστιακού και την δημιουργία πολυχώρου εκδηλώσεων στο Πόρτο Ράφτη.
Ο Δήμαρχος κ. Μεθενίτης έλαβε τον λόγο και ανέφερε τα ακόλουθα :

" Νέα έργα είναι αυτά που μπορεί να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ.
Χθες είχαμε ένα ραντεβού με τον Περιφερειάρχη κ. Σγουρό και η κατάστασης είναι στο εξής σημείο. Έχει προκύψει ένα θέμα, το είπαμε στο Πόρτο Ράφτη, σχετικά με ένα αντλιοστάσιο στο Πόρτο Ράφτη. Αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας του, εάν είναι δημόσιο, δασικό ή ιδιωτικό και υπάρχει ακόμη ένα θέμα που μας το βάλανε χθες για πρώτη φορά, να υπάρξει μια αποτύπωση από το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ή από το υπάρχον Λιμενικό Ταμείο ή κάποιον άλλο αρμόδιο, της ζώνης του αιγιαλού, για να δούμε πόσο αντλιοστάσια από αυτά που πρόκειται να γίνουν στο Πόρτο Ράφτη είναι εντός ή εκτός ? γιατί έχει σημασία γι' αυτούς και ζητάνε και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Εν πάση περιπτώσει ........ ( διακοπή).
Ποια έργα είναι υπό χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ? Το ένα είναι ένας βρεφονηπιακός σταθμός, για το οποίο πήγα να υπογράψω τώρα για να βγάλουμε ανάδοχο, στο Μαρκόπουλο στην έξοδο προς το Πόρτο Ράφτη.
Το δεύτερο, το οποίο μας ήλθε χθες, να σας δείξω και το σχετικό έγγραφο, το έγγραφο αυτό ήλθε 23 Ιανουαρίου, δηλαδή χθες από τον ΟΣΚ και αφορά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, είναι τα δυο σχολεία, το ένα είναι το 4ο Νηπιαγωγείο του Μαρκόπουλου και το δεύτερο είναι και το πιο σημαντικό, το 2ο Λύκειο Μαρκοπούλου, το γνωστό ΤΕΚ στο Πόρτο Ράφτη.
Έχει λοιπόν τώρα, ενώ είχαμε πει ότι θα ολοκληρώσουμε όλη την διαδικασία στο πρώτο 4μηνο του νέου χρόνου, τώρα έχουμε καινούργιο έγγραφο και το πάνε ένα χρόνο πίσω. Ρωτήσαμε να μάθουμε γιατί πάει ένα χρόνο πίσω και η απάντηση η οποία δόθηκε είναι ότι οι μηχανικοί οι οποίοι στην περίπτωση αυτή έχουν αναλάβει την σχετική μελέτη και είναι υποχρεωμένοι να την ολοκληρώσουν είναι συμβασιούχοι, απολύθηκαν και μέχρι να ξαναπροσληφθούν, γιατί ο ΟΣΚ σιγά-σιγά διαλύεται, κλείνει θα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Τους είπαμε ότι εάν το θέμα είναι μόνο αυτό και είναι μόνο το θέμα της μελέτης να κάνουμε μια συζήτηση, γιατί το να καθυστερήσει για ένα χρόνο να γίνουν διαδικασίες πάλι, να προσληφθούν συμβασιούχοι δεν αξίζει το κόπο για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι σε πολύ ώριμο στάδιο. Η μελέτη υπάρχει και είναι κάποιες μικρές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και τις παρακολουθούμε από κοντά. Τους είπαμε ότι στη περίπτωση αυτή είμαστε διατεθειμένοι σαν Δήμος Μαρκοπούλου να δούμε στο σημείο αυτό και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ή στην περίπτωση αυτή να δούμε αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από άλλο φορέα ή να ανατεθεί μάλλον σε άλλο φορέα η μελέτη μέσω ΕΣΠΑ και να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα.
Διότι, εάν τα πράγματα πάνε έτσι, το πρώτο έγγραφο που το υπογράφει η κ. Διαμαντοπούλου έλεγε ότι θα ενταχθεί το έργο στις αρχές του 2012, μετά Απρίλη του 2012 και τώρα μας πάνε άλλο ένα χρόνο πίσω. Μας κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί είναι ένα έργο ώριμο να μπει και το οποίο έχει προϋπολογισμό, κοντά στα 5 εκατ. ευρό, για ακρίβεια 4.700.000 ευρό .
Άρα έχουμε έτοιμα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, το βρεφονηπιακό σταθμό, τα σχολεία και την αποχέτευση, για την οποία είχαμε πάει χθες στο Σγουρό. Εκεί λοιπόν είχαμε το εξής πρόβλημα. Εκεί μας είχε καλέσει, γιατί στο έργο αυτό μπλεκόμαστε ο ένας στα πόδια του άλλου, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς. Δεν αφορά το έργο μόνο το Δήμο Μαρκοπούλου, αλλά αφορούσε και τον τότε Δήμο Καλυβίων και την τότε κοινότητα Κουβαρά, νυν Δήμο Σαρωνικού. Ήταν και ο Δήμαρχος ο Πέτρος ο Φιλίππου, ο οποίος στη περίπτωση αυτή είπε, τι προχωράει? τι εντάσσεται? και εξήγησε ο κ. Λέμας ο οποίος είναι ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ότι εντάσσονται σε πρώτη φάση ο βιολογικός καθαρισμός με αναβάθμιση σε τριτοβάθμια ύψους 3 εκατ. ευρό, το δεύτερο τα εσωτερικά δίκτυα του Μαρκοπούλου με αυτή τη σειρά που σας τα λέω, τρίτο που είναι σημαντικό η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού από 40.000 σε 80.000 κατοίκους για να μπορέσει να εξυπηρετήσει και το Πόρτο Ράφτη στο μέγιστο δυνατό βαθμό και το τέταρτο βέβαια η παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη για την οποία, όπως σας είπα έχουμε κάποια προβλήματα που μας καθυστερούν μέχρι να διευκρινισθούν.
Ο μελετητής επειδή του κάναμε αναλυτική κουβέντα, πως προχωράει?, τι εικόνα έχουν? και τι νεώτερο θα έχουμε, ήτανε αισιόδοξος. Δηλαδή είπε, με τη σειρά που σας τα είπα, πιθανότατα τα 3 πρώτα έργα, επειδή είναι, καλά με το βιολογικό για τον οποίο έχουν τελειώσει τα πάντα, πιστεύω λέει ότι τα 3 πρώτα έργα μέσα σε ένα διάστημα 2,1/2 μηνών θα έχουν ενταχθεί με χρηματοδότηση και δημοπράτηση.
Και από κει και πέρα, μόλις λυθούν τα προβλήματα και με το Πόρτο Ράφτη, η άποψη του ήταν σε άλλους 2 μήνες, αρχικά μέχρι τον Ιούνιο, όπως το είπε ο υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής θα έχει γίνει και η ένταξη του Πόρτο Ράφτη.
Για τα υπόλοιπα, θέσαμε το ζήτημα, εάν υπάρχουν υπόλοιπα χρημάτων, ζήτησε ο Δήμαρχος Καλυβίων να χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο που έχει μείνει από τη πόλη των Καλυβίων, του είπαμε ότι στη περίπτωση αυτή το έργο έχει μπει για να εξυπηρετήσει πρώτα και κύρια θαλάσσιες περιοχές και να τις σώσει από την μόλυνση, άρα και αν κάτι έπρεπε να μπει πρώτα, πρέπει να μπει το υπόλοιπο Πόρτο Ράφτη και ο κ. Λέμας φάνηκε να παίρνει το μέρος το δικό μας. Είπε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τακτική που ακολουθούσαμε παλιότερα και που οδήγησε σε λάθη, να δίνονται χρήματα για να γίνονται δίκτυα και μετά αυτά τα δίκτυα να μην έχουν βιολογικό καθαρισμό και να μην έχουν αποδέκτη, θα το πάμε αντίστροφα. Θ έχουμε λύσει το θέμα των βιολογικών καθαρισμών με τα ΚΕΛ, θα έχουμε λύσει το θέμα του τελικού αποδέκτη και μετά θα προχωρήσουμε στις τελικές χρηματοδοτήσεις για τα υπόλοιπα που μένουν είτε στο Δήμο Σαρωνικού, είτε στο Δήμο Μαρκοπούλου, δηλαδή για το υπόλοιπο Πόρτο Ράφτη.
Ήταν λίγο απαισιόδοξος για την έκβαση του ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου με βάση τις προσφυγές που έχουν γίνει. Γιατί ξέρει μέσω του κ. Σγουρού και μας ευχαριστεί για την σχετική απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου, βέβαια υπάρχουν και άλλες προσφυγές που έχουν γίνει από κατοίκους. Εκεί θα πρέπει να δούμε πολύ γρήγορα, εάν η προσφυγή τους ευδοκιμήσει, τι θα κάνουμε με την εξυπηρέτηση των κατοίκων, δηλαδή θα χρειασθεί η χωροθέτηση καινούργιου ΚΕΛ ή διαφορετικός αγωγός ο οποίος στη περίπτωση αυτή ως υποέργο θα μπορέσουν να το εντάξουν γρήγορα σε χρηματοδότηση ".
Σε σχετική ερώτηση μας για την προοπτική να αποχετεύσει ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη, ο Δήμαρχος απάντησε :
" Μελέτες υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να βρεθεί ανάλογη χρηματοδότηση. Στο θέμα αυτό εκτιμάει και τη θέση του κ. Λέμα και υπήρξε και μια αντιπαράθεση με τον κ. Φιλίππου, ο οποίος του ανάφερε ότι εσύ δεν γνωρίζεις πολλά γιατί είσαι μόνο ένα χρόνο. Του απάντησα ότι μπορεί να μη γνωρίζω τι έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά βλέπω το αποτέλεσμα. Πάντως ο κ. Λέμας κατανόησε το θέμα και έχετε υπ' όψη σας ότι αυτός κάνει την τελική αξιολόγηση. Ο Σγουρός παίρνει την πολιτική απόφαση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, ο μηχανικός όμως είναι αυτός που του προτείνει."
Σε ερώτηση μας πότε θα ξεκινήσουν τα έργα?
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι " μπορεί σε 2-3 μήνες να δουλέψουν. Η στάση του Δήμου στο θέμα της προσφυγής πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει το Συμβούλιο Επικρατείας.
Σημαντικό είναι ότι στα έργα εντάχθηκε και η αναβάθμιση του βιολογικού από 40 σε 80.000 ισοδύναμους κατοίκους " .
Σχετικά με την συγκοινωνία Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη - Προαστιακού, ο Δήμαρχος αναφέρει :
" Στο Πόρτο Ράφτη αναφέρθηκα στο θέμα, ισχύουν αυτά που σας έχει πει ο κ. Δρίτσας. Όμως όλα αυτά, επειδή εγώ θέλω να είμαι λιγάκι προσεκτικός, όλα αυτά είναι σε προφορικό επίπεδο και μένει να αποτυπωθούν στο χαρτί και να υπογραφούν υπό μορφή σύμβασης."
Τέθηκε επίσης στο τραπέζι, η συχνότητα των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, που παραμένει χρόνια κάθε 1 ώρα, ενώ ο πληθυσμός της περιοχής έχει γίνει 4-5 φορές περισσότερος.
Η απάντηση ήταν : " Οι Δήμοι που έχουν δημοτική συγκοινωνία είναι όλοι παράνομοι, τώρα τα κόβουνε όλα, μόνος Δήμος που έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας δημοτικής συγκοινωνίας είναι το Μαρούσι, όλοι οι άλλοι Δήμοι για τα λεωφορεία έχουν άδεια μεταφοράς προσωπικού, όπως και εμείς, η άδεια γράφει μεταφορά προσωπικού, δεν γράφει κάτι άλλο. Εμείς θα τον πιέσουμε όσο μπορέσουμε, αλλά θα πρέπει να σας πω ότι με τον Καλλικράτη η ευθύνη δεν αποδίδεται στο Δήμο, αλλά απ' ευθείας στο Δήμαρχο και το δημοτικό Συμβούλιο. Εάν κάνεις κάτι παράνομο και καταλογιστεί, πληρώνεις από την τσέπη σου.
Τι γίνεται τώρα? Μας ήλθε ένα έγγραφο και όλα αυτά που το Κράτος επιδοτούσε, χορωδίες, φιλαρμονικές, αθλητικά σωματεία κλπ. κόπηκαν όλα, σου λέει πάρε δασκάλους χορωδίας, χορού, σου δίνει το δικαίωμα να προσλάβεις, αλλά θα τους πληρώνουν οι πολίτες, με συνδρομές από τα μέλη.
Για την δημοτική συγκοινωνία η κατεύθυνση του Δήμου είναι σαφής να καλύψουμε τα δρομολόγια ανά 1/2 ώρα, αλλά μέσω ΚΤΕΛ."
Για τον πολυχώρο στο Πόρτο Ράφτη, ο Δήμαρχος αναφέρει :  " ότι αναζητείται ένας χώρος στο Πόρτο Ράφτη 90-100 τ.μ. που μπορεί να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό και ήδη έχω παρακαλέσει και τους αντιδημάρχους, τον κ. Καβασακάλη και την κ. Κιμπεζή να αναζητήσουν τέτοιο χώρο κατά μήκος της λεωφόρου Πόρτο Ράφτη, όσο πιο κεντρικά γίνεται, για κάποια κτίρια που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το σκοπό αυτό και να ξεκινήσουν την διαδικασία να υπάρξει διαγωνισμός γι' αυτό, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και να δούμε το ποσόν στο οποίο θα μπορέσουμε να καταλήξουμε."
Για τις λακκούβες στους δρόμους που κυρίως προέρχονται από εργασίες αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, ο Δήμαρχος σχολίασε " Είναι υποχρέωση του Δήμου να τις επισκευάσει".
Για το θέμα εκχώρησης του Δικτύου ύδρευσης ανέφερε : " Τελείωσε η εργασία καταγραφής του δικτύου, θα γίνει ψηφιακή χαρτογράφηση και μετά θα ξεκινήσουμε την διαπραγμάτευση. Εδώ όμως ένα άλλο πρόβλημα, ο Δήμος πληρώνει στην ΕΥΔΑΠ την οφειλή, αλλά ο κόσμος όλο και περισσότερο αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς κατανάλωσης του νερού. Θα χρεοκοπήσουμε από άλλη αιτία, επειδή ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει " .    

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας 2012

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 στο ξενοδοχείο " ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ " στο΄Πόρτο Ράφτη, η ΟΣΠΑ πραγματοποίησε εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας κατά την οποία παρευρέθησαν πολίτες του Δήμου μας.
Προσκληθέντες τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μας, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Μεθενίτης, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Αλλαγιάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κιμπεζή, Μαγγανάς, Καβασακάλης, οι επί κεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας κ.κ. Πολίτης, Αδάμος, Συλλελόγλου. Από τους δημοτικούς Συμβούλους παρέστησαν οι κ.κ. Δρίτσας, Ευαγγελίου, Μπέης.
Επίσης μας ετίμησαν οι Πρόεδροι των άναφερομένων Συλλόγων κ.κ. Ματσιώτας Γιώργος (ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ), Στρατουδάκης Γιάννης (ΠΕΡΑΤΗΣ), Βλαχόπουλος Γιώργος (ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ - ΜΠΑΘΙΣΤΑ), Σκλαβουνάκης Ευάγγελος ( ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ), Σκανδάλης Δημήτρης (ΜΠΑΘΙΣΤΑ), Τσόλη Γιάννα (ΠΟΥΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΣΗ ΓΚΙΝΗ), Εδεσαίος Χρήστος (ΚΟΡΩΝΗΣ), Αρβανίτη Ευγενία (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ).
Ευλόγησε την εκδήλωση μας ο Σεβαστός Αρχιμανδρίτης Θεοδόσιος.
Παρόντες ήσαν οι πρώην Πρόεδροι της ΟΣΠΑ κ.κ. Κωτούλας Χρήστος και Κοντογιαννόπουλος Κώστας.
Η εκδήλωση άρχισε με τις ευλογίες του σεβαστού Πατέρα Θεοδοσίου, μετά έγινε κοπή της πίτας και τέλος ακολούθησαν προσφωνήσεις και ευχές από τον Πρόεδρο της ΟΣΠΑ και κατά σειρά από τους κ.κ. Συλλελόγλου, Αδάμο, Πολίτη, Δημόπουλο και τέλος από τον Δήμαρχο.
Παρεμβάσεις έκαναν οι κ.κ. Κοντογιαννόπουλος και Κωτούλας.
Το νόμισμα της πίτας βρέθηκε στο κομάτι του συμπολίτη μας κ. Βολταίζου Στράτου.
Η προσφώνηση του Προέδρου της ΟΣΠΑ είναι η ακόλουθη :

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω όλους σας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του έτους 2012 της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πόρτο Ράφτη και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Η κοπή της πίτας περιέχει ένα συμβολικό χαρακτήρα που μεγεθύνεται στις δύσκολες μέρες που όλοι βιώνουμε , το κόψιμο και το μοίρασμα σε όλους από ένα κομμάτι συμβολίζει την συμμετοχή και κυρίως την αλληλεγγύη που οφείλουμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλο.

 Και που στις μέρες μας θα πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας. Εκτός από τον εαυτό μας υπάρχει και ο διπλανός μας.

Η Ομοσπονδία επιδιώκοντας πάντα την συμμετοχή και ενημέρωση του πολίτη συνεδριάζει κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στη καφετέρια ΟΑΣΙΣ  Ελ. Βενιζέλου στο Πόρτο Ράφτη με ανοικτές συνεδριάσεις για τους πολίτες.

Επίσης διαθέτει στο διαδίκτυο ιστοσελίδα με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.portoraftiospa.blogspot.com , όπου κάθε πολίτης μπορεί να την επισκεφθεί .

Είναι μια  ιστοσελίδα διαφορετική από τις  αντίστοιχες σελίδες Συλλόγων.

 Είναι τα ηλεκτρονικά γραφεία της Ομοσπονδίας, η σελίδα περιέχει τα πρακτικά των συνεδριάσεων , τις αποφάσεις και τις ενέργειες της Ομοσπονδίας, είναι μια σελίδα διαφάνειας για τις δραστηριότητες της, δηλαδή ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό της "Διαύγειας" που εφαρμόζεται στη Δημόσια Διοίκηση για την διαφάνεια.

Το Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Μαρκοπούλου στα πλαίσια των υποχρεωτικών του δράσεων από το σχετικό οργανόγραμμα (παρακολούθηση δημοσιευμάτων) πρέπει και οφείλει να διαθέτει ένα ελάχιστο χρόνο για να επισκέπτεται την ιστοσελίδα και να ενημερώνεται και από εκεί, για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.


Αλλά σήμερα πέρα από αυτά, είναι και ημέρα ευχών.

Θα ήθελα να απευθύνω 3 ευχές προς τον κ. Δήμαρχο με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθούν.

Πρώτη ευχή είναι ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη να αποκτήσει αποχέτευση.

Πέρυσι ευχηθήκατε να ξεκινήσει ο βιολογικός και τα έργα αποχέτευσης για το Μαρκόπουλο και την παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη.
Ο Δήμος ξεπέρασε τις δυσκολίες και σήμερα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες  και να ξεκινήσουν τα έργα.
Το ίδιο αποτέλεσμα ελπίζουμε να έχουμε και με την  αποχέτευση ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη.

Δεύτερη ευχή είναι ο Δήμος Μαρκοπούλου να αποκτήσει δημοτική συγκοινωνία.

Η μείωση των εισοδημάτων, το δυσβάστακτο βάρος συντήρησης του αυτοκινήτου ,τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας, η τιμή της βενζίνης οδηγούν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στο δρόμο για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας . Η χρήση του αυτοκινήτου, ολοένα και περιορίζεται και πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις μετακινήσεις τους.  Η συγκοινωνία πλέον λαμβάνει τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού αγαθού.
Πιστεύω ο Δήμος να το δει με αυτή την ματιά και να κάνει ότι είναι δυνατόν για να δημιουργήσει δημοτική συγκοινωνία .

Τρίτη ευχή είναι ο Δήμος Μαρκοπούλου να δημιουργήσει και στο Πόρτο Ράφτη χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Πόρτο Ράφτη θα πρέπει να διαθέτει ένα χώρο  όπου ο Δήμος και οι φορείς της πόλης να μπορούν να πραγματοποιήσουν πολιτιστικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές ακόμη και επιστημονικές εκδηλώσεις .
Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, πιστεύουμε ότι θα σφυρηλατηθεί και θα ισχυροποιηθεί η κοινωνική συνοχή των πολιτών, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί ένα δυναμικό και ελπιδοφόρο τμήμα της κοινωνίας μας.

Τελειώνοντας το σημερινό χαιρετισμό μου, εύχομαι ακόμη μια φορά χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία , δημιουργικό έργο και όσο το δυνατόν καλλίτερο και ευτυχέστερο 2012.

Ακολουθούν μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.


Ο Πρόεδρος της ΟΣΠΑ
Ο κ. Συλλελόγλου
Ο κ. Αδάμος
Ο κ. Πολίτης
Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πρακτικό συνεδρίασης Δ.Σ. της ΟΣΠΑ - Ιανουάριος 2012


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ (ΟΣΠΑ)

Ταχ. Δ/νση : Τ.Θ. 2481 - ΟΑΣΗ Πόρτο Ράφτη 190 03
ΦΑΧ 2299076103
e-mail : o.s.portorafti.a@gmail.com
τηλ. 2299085750

Μέλη της Ομοσπονδίας είναι οι Σύλλογοι : Αγ. Παρασκευής, Κορώνης, Λιγόρι, Μπαθίστα, Πανόραμα, Περατής, Πούσι Γιάννη, Πρασσιές, Προφήτης Ηλίας.

 Το Δ.Σ. της  ομοσπονδίας συνεδριάζει κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα και ώρα 10.30 π.μ., σε ανοικτή στους πολίτες συνεδρίαση, στο Καφέ "ΟΑΣΗ" Ελ. Βενιζέλου , Πόρτο Ράφτη. 

Πρακτικό με αριθ. 14  συνεδρίασης Δ.Σ.  μηνός Ιανουαρίου  2012 

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 10.30 π.μ. συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ στο κέντρο Όαση του Πόρτο Ράφτη. Στη συνεδρίαση παρέστησαν πολλοί συμπολίτες μας καθώς και ο επί κεφαλής  της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Ελπίδας"  κ. Αδάμος Γεώργιος.
Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, άρχισε η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Το πρώτο θέμα της ημερησίας διάταξης ήταν η συζήτηση για την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 10.30 πμ. στο Ξενοδοχείο "Κυανή Ακτή", όπως έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. τον μήνα Δεκέμβριο. Ο κ. Σκανδάλης ενημέρωσε το σώμα για τις λεπτομέρειές της εκδήλωσής και διαβεβαίωσε ότι έχουν όλα ρυθμισθεί με μόνη εκκρεμότητα την τακτοποίηση του ταμείου ( παράδοση από την παραιτηθείσα ταμία της Ομοσπονδίας κ. Παπανδρεοπούλου στο ορισθέντα ταμία της ΟΣΠΑ κ. Σκανδάλη) .
Ως θέματα της προσφώνησης να τονισθούν η αποχέτευση ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη, η δημοτική συγκοινωνία, οι μεταδημοτεύσεις και η δημιουργία πολυχώρου εκδηλώσεων στο Πόρτο Ράφτη.
Το επόμενο θέμα αφορούσε το προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου που ψηφίστηκε από το δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Πρόεδρος της ΟΣΠΑ ενημέρωσε τα μέλη για τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού και κατά την εκτίμηση του ενώ αντιμετωπίζει τα λειτουργικά και διαχειριστικά ( εκκρεμότητες-οργάνωση ) προβλήματα του Δήμου σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι πολίτες για μια ακόμη χρονιά δεν θα δουν να εκτελείται κανένα νέο έργο. Θα πρέπει ο Δήμος να αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης. Να γνωστοποιήσει στους κατοίκους τα έργα που έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει όταν εξασφαλισθούν οι αναγκαίοι πόροι και για τα οποία έχει έτοιμες μελέτες των έργων ως ισχυρίζεται η δημοτική Αρχή. Ποία έργα είναι αυτά!
Από μέλη του Δ.Σ. ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη προοπτικής έργων στον προϋπολογισμό.
Στα πλαίσια των συζητήσεων επί του προϋπολογισμού αποφασίστηκε εφ' όσον η δημοτική Αρχή δεν έχει τώρα την δυνατότητα να εκτελέσει νέα έργα, ας εργασθεί μεθοδικά και επίμονα για να εξασφαλίσει στους κατοίκους του Δήμου τουλάχιστον  τακτική συγκοινωνία που να συνδέει την πόλη του Μαρκόπουλου με εκείνη του Πόρτο Ράφτη, αλλά και με τον προαστιακό. Και να επιδιώξει την δημιουργία στο Δήμο δημοτικής συγκοινωνίας. 
Επίσης να ασχοληθεί με την δημιουργία χώρου εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και στο Πόρτο Ράφτη.
Επίσης στις προτεραιότητες του Δήμου θα πρέπει να κυριαρχήσει η εξασφάλισης δικτύου αποχέτευσης για ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη.
Αποφασίστηκε το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ να συναντήσει τον κ. Δήμαρχο για να συζητήσει τα θέματα αυτά.
Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο κ. Αδάμος και ενημέρωσε για τις θέσεις και παρεμβάσεις της παράταξης στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του στο θέμα του γηπέδου στο Πόρτο Ράφτη.( www.dynami-elpidas.gr/wil.aspx?a_name=press-releases&itemid=178 ) και ( www.dynami-elpidas.gr/wil.aspx?a_name=press-releases&itemid=177 ).


 
 
 
 
 
 

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση της ΟΣΠΑ με το Δήμαρχο Μαρκοπούλου

Το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Μεθενίτη την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 12.30 στο Δημαρχείο. Τα προς συζήτηση θέματα αφορούν κυρίως : την αποχέτευση, την δημοτική συγκοινωνία και την δημιουργία χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πόρτο Ράφτη.

Έγγραφο ΟΣΠΑ προς τον Δήμο Μαρκοπούλου για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ( ΟΣΠΑ )
Ταχ. Δ/νση : Τ.Θ. 2481 Πόρτο Ράφτη 190 03
ΦΑΞ 2299076103
e-mail : portoraftiospa@gmail.com
τηλ. 2299085750
ιστοσελίδα : portoraftiospa.blogspot.com





Προς
τον  Δήμαρχο του Δήμου Μαρκοπούλου
κ. Μεθενίτη Σωτήρη
Δημαρχιακό Μέγαρο


Αρ.πρωτ. 15                                       Πόρτο Ράφτη 15 Δεκεμβρίου 2011


Θέμα :  Πρόταση  ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη να αποχετεύει αποκλειστικά στο ΚΕΛ αεροδρομίου


Η ΟΣΠΑ παρακολουθεί εδώ και ένα χρόνο τις προσπάθειες της δημοτικής Αρχής να αποκαταστήσει την λειτουργικότητα του δήμου ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κατοίκων για βελτίωση της καθημερινότητας τους.
Κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει το μεγαλύτερο τμήμα των συμπολιτών μας και την δεδομένη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος αξιολογείται θετικά η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να "παγώσει" τα δημοτικά τέλη, να κάνει πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη  με την δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, να επιμεληθεί την είσπραξη παλαιών και νέων οφειλομένων εσόδων ( ύδρευσης, λατομικών τελών, τέλη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ.).
Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα αμφισβητούσαμε την πρόθεση της δημοτικής Αρχής ότι επιδιώκει και προσπαθεί να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λύση σε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου και με γνώμονα την ωφέλεια των κατοίκων.
Όμως, οι πολίτες έχουν την υποχρέωση, ακόμη καλλίτερα και μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, εάν υπάρχουν, να καταθέσουν την άποψη τους, με αντικειμενικό σκοπό να δώσουν την δυνατότητα στην δημοτική Αρχή να προβληματισθεί και να διερευνήσει την όποια πρόταση, απευθυνόμενη σε συμβούλους της επιλογής της και να την υιοθετήσει ή να την απορρίψει, παρ' όλο που μερικές φορές οι σύμβουλοι προτάσσουν οικονομικά από επιστημονικά κριτήρια
Η ΟΣΠΑ παρακολουθεί το θέμα της αποχέτευσης, εδώ και αρκετά χρόνια και παράλληλα με την αυτογνωσία της, κατόπιν συνεργασιών με ειδικούς επιστήμονες και διοργάνωση ημερίδας για την αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη στο πρόσφατο παρελθόν, έχει επιστημονικά θεμελιώσει την πεποίθηση ότι με τις υπάρχουσες μελέτες για την αναβάθμιση του βιολογικού Μερέντας και την κατασκευή δικτύων στο Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη, ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί πλέον στο βιολογικό Μερέντας, γιατί απλά δεν χωράει.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναβάθμιση του ΚΕΛ Μερέντας και την κατασκευή δικτύων στο Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη στην 29η Συνεδρίαση του στις 21 Οκτωβρίου 2011  τελειώνει με την ακόλουθη διατύπωση :

 " Ζητάμε   να   υπάρξει   σαφής   δέσμευση,   ότι ολόκληρο   το   Πόρτο   Ράφτη   θα   έχει   τη   δυνατότητα   να   αποχετεύσει οπωσδήποτε, είτε στο ΚΕΛ Μερέντας, είτε στο ΚΕΛ Κορωπίου "

 Θα προτείναμε στην Δημοτική Αρχή να επιδιώξει αφού βεβαίως  πιστέψει ότι το ΚΕΛ Μερέντας είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να δεχτεί το φορτίο των ακαθάρτων ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη, να αποχετεύει ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη αποκλειστικά στο ΚΕΛ Κορωπίου .
Η επιλογή αυτή, εκτός των πολλών πλεονεκτημάτων, εξασφαλίζει προοπτική στο σύνολο του Πόρτο Ράφτη να αποκτήσει συντομότερα και ασφαλέστερα  αποχέτευση.
Η επιλογή αυτή δεν αναστέλλει την εξέλιξη της ένταξης στο ΕΣΠΑ και στη χρηματοδότηση της αποχέτευσης Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη και της τριτοβάθμιας αναβάθμισης του ΚΕΛ Μαρκοπούλου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

 Ο Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας


Κατσούρας Γιώργος                                          Τριανταφύλλου Ειρήνη


Επιστολή του κ. Κωτούλα Χρήστου, μέλος Δ.Σ. προς τον Δήμαρχο Μαρκοπούλου για την αποχέτευση



 
Προς το δήμαρχο κ. Σωτήρη Μεθενίτη
τον πρόεδρο του δημ.συμβουλίου κ. Κώστα Αλλαγιάννη και  τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Μαρκοπούλου.


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΛ ΜΕΡΕΝΤΑΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ.

                                                                                   Από το Χρήστου Κωτούλα
                                                              Μηχανολόγο Υγειονολόγο μηχανικό MSc

   
Αγαπητοί συνδημότες

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου  τις ανησυχίες μου αλλά και τις προτάσεις μου για το «μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Δήμου Μαρκοπούλου» το «έργο ζωής», όπως λέει ο κ. δήμαρχος,  που καλείστε να επιλύσετε  μέσα στην τετραετή θητεία σας και το οποίο αποτελεί το   «διακαή πόθος της κοινωνίας μας», όπως είναι αυτό της Αποχέτευσης και του Βιολογικού καθαρισμού .
   Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  της 21ης Οκτωβρίου του δήμου  πάρθηκε  μια θετική απόφαση για την αποχέτευση του δήμου μας η έλλειψη της οποίας οδήγησε σε αδιέξοδα σε ,μεγάλη σπατάλη και  απώλεια πόρων αλλά  και στασιμότητα των έργων σχεδόν για μια  δεκαετία.. Η απόφαση αυτή που άρει το «βέτο» του δήμου Μαρκοπούλου στην κατασκευή του ΚΕΛ κεντρικών μεσογείων, κοινώς ΚΕΛ Αεροδρομίου, όπου θα αποχετεύσουν οι δήμοι Κορωπίου και Παιανίας που εσφαλμένα επέμενε ο δήμος Μαρκοπούλου αυτά τα τελευταία χρόνια,   εξασφαλίζει στο ΚΕΛ Μεράντας  υδάτινο  αποδέκτη   και αγωγό διάθεσης και  κατά συνέπεια  σωστή  λειτουργία στο σύστημα και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της αποχέτευσης και της επεξεργασίας των λυμάτων του δήμου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ το οποίο κλείνει το 2013.
  Σε πρώτη φάση το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί  με 29.000.000 ευρώ περίπου. Τα 19.000.000  για  την κατασκευή δικτύου της  παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη σε βάθος δύο οικοδομικών τετραγώνων και τα υπόλοιπα για την αναβάθμιση σε τριτογενή επεξεργασία του ΚΕΛ της Μερέντας και την ολοκλήρωση του δικτύου της πόλης του Μαρκόπουλου.
 Τότε γιατί εμείς ανοίγουμε αυτό το άρθρο με «αρνητικό» τίτλο και δεν θριαμβολογούμε αφού για τη σημερινή στάση του δήμου αγωνιζόμασταν από το 2003  όταν με προεδρικό διάταγμα χωροθετήθηκε το ΚΕΛ Αεροδρομίου; Μήπως τελικά μας αρέσει να κάνουμε μόνο κριτική και δεν βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων; Όχι δεν είναι έτσι και θα εξηγήσουμε γιατί.
Κατ’αρχή μιλάμε για θετικές εξελίξεις επειδή  πιστεύουμε, έστω και με αυτή την καθυστέρηση, ότι  είναι θετικό να αρχίσει η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη, να συνεχιστεί η κατασκευή του δικτύου στον οικισμό του Μαρκόπουλου , και να αναβαθμισθεί το ΚΕΛ της Μερέντας.
 Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η επιμονή της δημοτικής αρχής να αποχετεύσει  το Πόρτο Ράφτη στο βιολογικό της Μερέντας, είναι ένα από τα ασυγχώρητα λάθη αφού υπονομεύει και ακυρώνει την αποχέτευση του ΟΛΟΥ Πόρτο Ράφτη στο μέλλον δεδομένου ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ γνωρίζουμε ότι μία Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων ισοδύναμου πληθυσμού 80.000 κατοίκων, όπως τελικά θα είναι αυτή της Μερέντας, είναι ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ για τις παροχές της αποχέτευσης του ΟΛΟΥ Πόρτο Ράφτη, γιατί περί αυτού πρόκειται.
 Η πόλη του  Μαρκόπουλου έχει κατασκευάσει μέχρι αυτή τη στιγμή το 35% του δικτύου του οικισμού και με τη νέα χρηματοδότηση μπορεί να  ολοκληρώσει το δίκτυο για τις ανάγκες του δομημένου πληθυσμού.
  Τα Καλύβια και ο Κουβαράς που αποχετέυουν στον ίδιο βιολογικό με μας έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τα δίκτυά τους.
 Το Πόρτο Ράφτη ,η ποιο ευπαθής  παράκτια περιοχή,  στο όνομα της οποίας για δράσεις που αφορούσαν την καταπολέμηση της μόλυνσης της Θάλασσας  εντάχθηκε το όλον σύστημα στις αρχές της 10ετίας του 90 στα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, θα πρέπει να πανηγυρίζει για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επειδή, μετά από μία 20ετία, προγραμματίζεται η κατασκευή ενός δικτύου που δεν καλύπτει ούτε το 4% των αναγκών του πληθυσμού ,αφού το παραλιακό  δίκτυο σε βάθος  δύο οικοδομικών τετραγώνων θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ισοδύναμου πληθυσμού 2.500-3.000 κατοίκων από την αιχμή  των περίπου 80.000 κατοίκων από τους οποίους  κατακλύζεται  τα καλοκαίρια το Πόρτο Ράφτη;
  Για να δούμε όμως και με κάποια επιστημονικά κριτήρια γιατί είναι ανεπαρκές να δεχθεί προς επεξεργασία τον όγκο των λυμάτων του ΟΛΟΥ Πόρτο Ράφτη το  ΚΕΛ Μαρκοπούλου.
 Στο δημοτικό συμβούλιο του Οκτωβρίου ακούσαμε ξαφνικά με έκπληξη για  πρώτη φορά ότι η τελική φάση  του ΚΕΛ  Μαρκοπούλου προβλέπει να δέχεται μέγιστη παροχή ανεπεξέργαστων λυμάτων δυναμικότητας 80.000  ισοδύναμων κατοίκων.
 Εμείς μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η τελική φάση με ορίζοντα 40ετίας προέβλεπε ΚΕΛ Μαρκοπούλου δυναμικότητας 145.000 ισοδύναμων κατοίκων. Αυτή ήταν η κοινή απόφαση της 3/4/1995 του τότε Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών.
  Όταν  τον Ιούλιο του 1998  έγραφα ότι : « Καθίσταται προβληματική ,αν όχι αδύνατη, η Επεξεργασία των οικιακών  λυμάτων του Πόρτο Ράφτη στη Μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού του Μαρκόπουλου» επιχειρηματολογούσα όχι τόσο για την επάρκεια της εγκατάστασης  αλλά για το υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας ενός δικτύου που θα ήταν αναγκασμένο να ανεβάζει τα ανεπεξέργαστα  λύματα σε μια εγκατάσταση που κατά περίεργο τρόπο χωροθετήθηκε σε ύψωμα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί το φυσικό νόμο της βαρύτητας.  
 Σήμερα όμως δεν πρόκειται μόνο περί αυτού. Μικραίνει η εγκατάσταση κατά 65.000 ισοδύναμους κατοίκους. Ποιος το αποφάσισε αυτό, με ποια κριτήρια  και πότε;  Άγνωστο.
 Ο υπολογισμός του γηπέδου  μιας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και κατά συνέπεια της διαστασιολόγησής της αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα  μιας μελέτης . Ο υπολογισμός όμως αυτός δεν γίνεται με το…μάτι αλλά με τον υπολογισμό  ΠΡΩΤΑ το συνόλου των παροχών που θα δεχθεί η εγκατάσταση εκπεφρασμένες σε ισοδύναμους κατοίκους.
 Τι σημαίνει όμως ισοδύναμος κάτοικος ή πληθυσμιακό ισοδύναμο;
Τα αστικά λύματα περιέχουν ένα οργανικό φορτίο το οποίο μολύνει τον υδάτινο αποδέκτη  όταν το διαλυμένο οξυγόνο του αποδέκτη δεν επαρκεί για την αποδόμησή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αποδέκτης χάνει την ικανότητα αυτοκαθαρισμού  και είναι απαραίτητη η επεξεργασία των λυμάτων  πριν καταλήξουν σε αυτόν.
 Η βασική λοιπόν παράμετρος μέτρησης του οργανικού φορτίου των λυμάτων και ρυπασμένων υδάτινων σωμάτων είναι το οξυγόνο.
 Το Βιοχημικά Απαιτούμενο Οξυγόνο 5 ημερών (ΒΟD)5 (Biochemical Oxygen Demand) ενός δείγματος υγρών αποβλήτων ορίζεται ως το οξυγόνο που απαιτείται για την αποδόμηση των οργανικών συστατικών του δείγματος με τη βοήθεια μικροοργανισμών σε χρονικό διάστημα 5 ημερών.
  Ένας ισοδύναμος κάτοικος ισούται με το οργανικό φορτίο που  αποδομείται από το απαιτούμενο βιοχημικό οξυγόνο μέσα σε 5 ημέρες (BOD5), και το οποίο στην Ευρώπη υπολογίζεται ίσο με 60 γραμμάρια  την ημέρα.
   Συμβατικά μπορούμε να λέμε ότι:
-1 ισοδύναμος κάτοικος= 60 γραμμάρια. οξυγόνο την ημέρα
  Ή ακόμα ποιο απλά μπορούμε να ορίσουμε:
- 1 ισοδύναμο κάτοικο  με την παροχή  200 λίτρων/ ημέρα ανεπεξέργαστου λύματος   από οποιαδήποτε πηγή ρύπανσης και αν αυτό προέρχεται.

Οργανικό φορτίο δεν παράγουν μόνο τα αστικά λύματα αλλά και τα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα (κόπρανα, ούρα, νερά καθαρισμού) καθώς και εκείνα πολλών βιοτεχνιών και βιομηχανιών και πολλές άλλες πληθυσμιακές  συγκεντρώσεις και δραστηριότητες (ταβέρνες, μπάρ, καφενεία ξενοδοχεία, σχολεία, γεροκομεία,  ΚΑΠΗ, παιδική σταθμοί , εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφοι, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις) κλπ,κλπ.
   Όλα αυτά ανάγονται σε ισοδύναμο πληθυσμό  και η παροχή των λυμάτων αλλά και το ρυπαντικό τους φορτίο προστίθεται σε εκείνο που παράγουν οι πραγματικοί κάτοικοι. Υπολογιστήκανε αυτά ποτέ στη μελέτη;
Για να υπολογίσουμε λοιπόν το συνολικό πληθυσμιακό ισοδύναμο του δήμου μας αλλά και εκείνο του Κουβαρά και των καλυβίων επειδή και αυτοί θα εξυπηρετούνται από το ΚΕΛ της Μερέντας δεν αρκεί να γνωρίζουμε μόνο  τους στατιστικά καταγραφόμενους κατοίκους αλλά και όλες της ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχής που παράγουν υγρά απόβλητα διότι οι  ισοδύναμοι κάτοικοι που  προσθέτονται μπορεί να απαριθμούνται σε χιλιάδες.
 Σε διπλωματικές εργασίες π.χ. μηχανικών του ΕΜΠ υπολογίστηκε το πληθυσμιακό ισοδύναμο μιας χοιροτροφικής μονάδας 1000 χοιρομητέρων και βρέθηκε να είναι ίσο με 24.000 άτομα!
 Τι μονάδες σταυλισμού ή εκτροφής  βοοειδών, χοιρινών,αιγοπροβάτων αλόγων  πουλερικών έχουμε στην περιοχή μας; Υπολογίσθηκε ποτέ το πληθυσμιακό τους ισοδύναμο; Το οινοποιείο του ΚΟΥΡΤΑΚΗ  ή  του Συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ ή και άλλων μικρότερων παρόμοιων μονάδων  δεν θα ρίχνουν στο βιολογικό της Μερέντας τα λύματά τους ανεξάρτητα από την προεργασία που ενδεχομένως θα υφίστανται τα  απόβλητά τους; Ποιο θα είναι το πληθυσμιακό τους ισοδύναμο; Τα σφαγεία επίσης αποτελούν μια σημαντική πηγή ρύπανσης αλλά και πληθυσμιακά ισοδύναμα. Υπολογιστήκανε ποτέ; Τι κρεατοπαραγωγή η αυγοπαραγωγή έχουμε στην περιοχή μας και ποιά είναι τα ρυπαντικά τους φορτία; Ποια τα πληθυσμιακά τους ισοδύναμα;
 Αυτή τη κουβέντα  ήθελα να κάνω με τους μελετητές και αναδόχους του έργου που πήραν μέρος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά δεν μου δόθηκε ο λόγος όταν ήταν παρόντες.  
 Τα στοιχεία που  έχω εγώ στη διάθεσή μου είναι μόνο για το δήμο του Μαρκόπουλου και αυτά από την απογραφή του 2001 που καταγράφονται στο «Στρατηγικό Σχέδιο του δήμου Μαρκοπούλου» και που τα πλείστα αναφέρονται στη δεκαετία του 90 που ελάχιστα μπορούν να βοηθήσουν.
 Με αυτά τα δεδομένα αυτή την έλλειψη πρωτογενών στοιχείων πώς μπορεί να υπογραμμίζει η δημοτική αρχή με την ανακοίνωση της 22/10/2011, ότι  το δίκτυο αποχέτευσης που έχουμε «μπορεί με μία σημαντικής κλίμακας αναβάθμιση σε Τριτοβάθμιο ΚΕΛ, να εξυπηρετήσει πληθυσμό, που θα φθάνει τους 80.000 κατοίκους καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες του Δήμου μας για τα επόμενα (30) χρόνια»;

Συμπέρασμα
1.  Εάν γίνουν  οι υπολογισμοί του συνόλου του πληθυσμιακού ισοδύναμου του ΚΕΛ Μαρκοπούλου θα διαπιστώσει και ο ποιο αδαής ότι το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη είναι αδύνατο να αποχετεύσει  σε έναν βιολογικό δυναμικότητας 80.000 ισοδύναμων κατοίκων.
 2. Είμαι πεπεισμένος ότι η αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη εάν συνεχισθεί η εμμονή του βιολογικού της Μερέντας θα περιορισθεί στην κατασκευή του μίζερου δικτύου των δύο οικοδομικών τετραγώνων της παραλίας, εάν γίνει και αυτή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της θάλασσας την οικονομία του δήμου τη φυσιογνωμία της περιοχής και την δημόσια  υγεία των κατοίκων. Ποιός από μας μπορεί να φανταστεί Πόρτο Ράφτη με ακατάλληλα νερά για κολύμπι;
Αυτή η δημοτική αρχή αλλά και ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο θα μείνουν στην ιστορία σαν τη διοίκηση η οποία μπορούσε αλλά δεν τόλμησε.
 Είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί και το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη να αποκτήσει Αποχέτευση. ΔΕΝ θα υπάρξει άλλη.
3. Με τις παρούσες συνθήκες φαίνεται μία να είναι η λύση.
 Η Αποχέτευση και η Επεξεργασία των Λυμάτων του Πόρτο Ράφτη  να   οδηγηθούν κατευθείαν στο ΚΕΛ Αεροδρομίου. Και ποιο κοντά είναι από το ΚΕΛ Μαρκοπούλου και ποιο εύκολη είναι η κατασκευή του ΚΑΑ(Κεντρικός Αγωγός Ακαθάρτων) και ποιο οικονομική η λειτουργία της εγκατάστασης. Και το ποιο  σημαντικό.
  Ανοίγει η προοπτική απόκτησης δικτύου αποχέτευσης του ΟΛΟΥ Πόρτο Ράφτη. Είναι χρέος λοιπόν της δημοτικής αρχής αλλά και ιστορική ευθύνη ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου να πάρει τις γενναίες αποφάσεις και να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση άμεσα και   χωρίς δισταγμούς.
     Με αυτό τον τρόπο αφ’ενός μεν «ξεφορτώνεται»  ο δήμος ένα δύσκολο στην κατασκευή έργο όπως είναι αυτό της παραλίας , και αφετέρου εξασφαλίζει τη γρήγορη και καλή λειτουργία  του ΚΕΛ Μαρκοπούλου για τις αποχετευτικές ανάγκες των οικισμών του Μαρκόπουλου του Κουβαρά και των Καλυβίων.
 Οι μελέτη για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη κατευθείαν  στο ΚΕΛ αεροδρομίου είναι έτοιμη από  το 2003 όταν προτάθηκε από την ΕΥΔΑΠ στο δήμου Μαρκοπούλου ο οποίος εσφαλμένα την απέρριψε τότε. Σήμερα όμως ως γνωστόν έχουμε άλλα δεδομένα.
  Για να συμπεριληφθεί όμως τώρα το Πόρτο Ράφτη  στο σύστημα αποχέτευσης κεντρικών μεσογείων θα πρέπει η διοίκηση του δήμου να «τρέξει» την υπόθεση πολύ γρήγορα αφού το ΚΕΛ αεροδρομίου έλαβε περιβαλλοντικούς όρους χωρίς το Πόρτο Ράφτη.
 Είναι όμως ακόμα δυνατό αρκεί να το πιστέψει πρώτα από όλους η δημοτική αρχή.    
                                                                           Πόρτο Ράφτη  4 Δεκεμβρίου 2011

                                                                                            ckotulas@otenet.gr