Ο Πρόεδρος της ΟΣΠΑ κ. Κατσούρας Γιώργος παρακολούθησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και περιγράφει παρακάτω τα κυριώτερα σημεία της που κατά την κρίση του πρέπει να ενδιαφέρουν τους πολίτες, αλλά παράλληλα ενημερώνουν και όσα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΠΑ δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην συνεδρίαση, ώστε να έχουν μία πρώτη πληροφόρηση .
Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουρίου 2011 και ώρα 8 μ.μ.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν κυρίως απόφάσεις για συγκρότηση διαφόρων επιτροπών.
Πριν την συνεδρίαση ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε σε θέματα που έχουν απασχολήσει μέχρι σήμερα το Δήμο υπό μορφή ενημέρωσης του Δ. Συμβουλίου, αλλά και των πολιτών που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση.
Περιληπτικά ο κ. Δήμαρχος ανέφερε :
1. Στις διαπιστώσεις και ενέργειες σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου και τις εκκρεμότητες και παραλήψεις. Τα οικονομικά διαπιστώνεται ότι είναι πολύ χειρότερα από ότι έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις. Προσπάθεια για διασφάλιση της περιουσίας του Δήμου (δημιουργία φακέλων, αλλαγή κλειδαριών, αποφυγή κλοπής πετρελαίου και υλικών, δημιουργία αμαξοστασίου κλπ.).
Μετά την συγκρότηση των οργάνων διοίκησης που προβλέπονται από τον "Καλλικράτη" και την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για να μπορεί να λειτουργούμε, θα γίνει στο Δήμο έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές( αρχές Απριλίου) με διττό χαρακτήρα. Διαπίστωση οικονομικής κατάστασης του Δήμου και ενέργειες για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών.
2. Προβλήματα εφαρμογής του Καλλικράτη. Μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς μεταφορά αντίστοιχων πόρων. Ενώ το Σύνταγμα, ορίζει (άρθρο 102) ρητά ότι κάθε μεταφορά αρμοδιοτήτων θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίστοιχη μεταφορά πόρων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολεοδομία Μαρκοπούλου. Γίνεται τιτάνιος αγώνας για να μην τη κλείσουμε. Ήρθαν από μεταθέσεις 26 υπάλληλοι οι οποίοι για τους πρώτους 4 μήνες θα πληρώνονται από την Κυβέρνηση, μετά θα πρέπει να τους πληρώνει ο Δήμος μαζί βέβαια με το ενοίκιο του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα η υπηρεσία (περί τις 18 έως 20000 ευρώ). Τα τελευταία αυτά έξοδα έχουν υποσχεθεί να μας τα δώσουν μετά 2 μήνες.
Για να δουλέψουν οι υπηρεσίες αυτές τις πρώτες ώρες χρειάστηκαν να χρηματοδοτηθούν με δικά μας έξοδα από δημοτικούς Συμβούλους, Αντιδημάρχους και εμού προσωπικά (περί τις 5000 ευρώ).
Για το θέμα έγινε συνάντηση με τους 5 Δημάρχους των Δήμων που εξυπηρετούνται από την πολεοδομία Μαρκοπούλου. Παρ' όλο που προτάθηκε το κλείσιμο της Πολεοδομίας, ο Δήμος Μαρκοπούλου θα προσπαθήσει να κρατήσει ανοικτή την υπηρεσία ακόμη και με προσωπικό οικονομικό κόστος, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.
Θα υπάρξει σχετική επιστολή προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο για αυτό το ζήτημα.
Αν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου δεν δοθούν τα χρήματα, η πολεοδομία δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργεί. Πιστεύω να υπάρξει ανταπόκριση. από την Πολιτεία.
3. Το θέμα λειτουργίας του κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου. Υπαρχει σχετική πρόταση να λειτουργούν εκ περιτροπής ανά 15/θήμερο μετά τις 2.30 - 3.00 μμ. τα κέντρα Υγείας του Μαρκοπούλου και Κορωπίου.
Αυτό προς το παρόν έχει αποφευχθεί.
4. Το πρόβλημα με τη λεωφόρο Πόρτο Ράφτη όπου δεν προβλέπεται μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα (επί πλέον κόστος 2 εκατ. ευρώ) και έχει πολλά προβλήματα και κακοτεχνίες.
Θα σταλεί επιστολή άμεσα στον εργολάβο με την παράκληση να παρέμβει και να διορθώσει κακοτεχνίες, αλλά και προς την Περιφέρεια να μην παραλάβει το έργο με προβλήματα.
Θα ζητήσουμε και από την Πολιτεία την εκπόνηση και ένταξη ενός αντιπλημμυρικού έργου στην Λ. Πόρτο Ράφτη. Αν και το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια. Το ξέρουμε από την πλατεία Μαρκοπούλου.
5. Είχαμε το θέμα με το νομοσχέδιο της κ. Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ της κ. Μπιρμπίλη για τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες Natura.
Υπάρχει η πρόθεση μας να προτείνουμε στην κ. Υπουργό τον περιορισμό της έκτασης από 10 σε 4 στρέμματα για την δυνατότητα δόμησης. Θεωρούμε ότι είναι μια λογική έκταση.
6. Εστάλη επιστολή από τον εργολάβο κ. Μαργαρίτη για διακοπή εργασιών στα έργα της πλατείας Μαρκοπούλου διότι δεν έχει πληρωθεί από το Δήμο για τη πρόοδο του μέχρι σήμερα έργου που έχει εκτελέσει ( καθυστέρηση πληρωμής 370000 πλέον ΦΠΑ). Επιδιώκεται συνάντησης με τον κ. Μαργαρίτη για ρύθμιση των εκκρεμοτήτων, ιδίως σε θέματα ασφάλειας . Ο Δήμος θα επιδιώξει την αισθητική βελτίωση των έργων με δενδροφυτεύσεις κλπ.
7. Υπήρξαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των 2 λατομείων και θέσαμε δύο συγκεκριμένα θέματα. Το πρώτο είναι ότι δεν συζητάμε την παράταση της λατόμευσης, αλλά μόνο το θέμα ανάπλασης των λατομείων και τέλος βάλαμε το θέμα των λατομικών τελών. Έχουν βεβαιωθεί μέχρι το 2006 θα επιδιώξουμε και για τα έτη 2007,8.9,10. Καθορισμός των τελών από τα δικαστήρια. Αυτοί ανεβάζουν το ποσό στο 1111-1,5 εκατ. , εμείς λέμε ότι είναι παραπάνω, τα δικαστήρια θα αποφασίσουν. Ως χειρονομία καλής θέλησης θα επιδιώξουμε την καταβολή εκ μέρους τους ενός λογικού ποσού των 400-500 000 ευρώ. Μένει να δούμε το πρακτικό αποτέλεσμα.
8. Από τον "Καλλικράτη" υποχρεούμεθα στη χορήγηση γραφείων στην μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Προτείνεται η διαμόρφωση γραφείων στο ισόγειο του Δημαρχείου με γραμματειακή υποστήριξη, φαξ κλπ. Συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων για την κατανομή και χρήση του χώρου αυτού.
9. Την ερχόμενη Παρασκεύη 4 Φεβρουαρίου θα γίνει κοπή πίτας του προσωπιλού του Δήμου στις 1.30 μ.μ. για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών.
10. Έκδοση ψηφίσματος για να δηλώση η Δημοτική Αρχή ην συμπαράσταση της στον αγώνα της Κερατέας για την αποτροπή της δημιουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής των αποριμάτων.
Στη συνέχεια οι επί κεφαλής των παρατάξεων προέβησαν σε τοποθετήσεις για τις ανακοινώσεις του Δημάρχου.
Ο κ. Πολίτης επεφυλάχθηκε να κάνει προτάσεις, τόσο για την λειτουργία των λατομείων όπου υπάρχουν προτάσεις όσο και για άλλα θέματα όταν ο χρόνος επιτρέψει την λεπτομερή συζητηση των θεμάτων.
Ο κ. Αδάμος προέβει σε διάφορες προτάσεις για αναβάθμιση στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου (εσωτερικός κανονισμός, φάκελλος των προς συζήτηση θεμάτων, οπτιοακουστικά μέσα ). Επίσης αναφέρθηκε στις κακοτεχνίες στην κατασκεύη της Λ. Πόρτο Ράφτη, για την αντίθεση της παράταξης στην μείωση της οικοδομίσιμης έκτασης στο Αττικό πάρκο στα 4 στρέμματα, για την ανάγκη προβολής της ιστοσελίδας του Δήμου αφού προηγούμενα βελτιωθεί το περιεχόμενο (να μπορούν όλες οι παρατάξεις να εκφράζονται). Τέλος έθεσε το ερώτημα για το από ποιόν χρηματοδοτήθηκε για να εκδοθεί ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης.
Ο κ. Συλλελόγλου αναφέρει ότι η γραμμή που ακολουθεί η νέα Δημοτική αρχή είναι η γραμμή της καμμένης γης. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα, εμείς δεν θα συνεναίσουμε στη τακτική αυτή που αποσκοποεί να κοιμίσει το λαό.
Ο Καλλικράτης είναι το μνημόνιο στους Δήμους. Δεν μας εκπλήσει λοιπόν αυτή η πρώτη κακοδαιμονία. Δεν μιλάμε για τα χρέη του Κράτους προς τον Δήμο (32-35 εκ. ευρώ) που ανέρχονται σε διπλάσιο ποσό από όσα χρωστάει ο Δήμος (17 εκ.) , όπως και σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας.
Όταν ξοδεύουμε αρκετη ενέργεια και χρόνο για να πούμε πόσα βάζουνε από τη τσέπη τους, ειλικρινά θα αρχίσει να φαίνεται λίγο αστείο. Δεν είναι δυνατόν να περιμένει ο Δημότης ότι θα λυθούν τα προβλήματα του από τους μισθούς του Δημάρχου ή των Αντιδημάρχων.
Το έργο στη Λ. Πόρτο Ράφτη θα πρέπει να καταγγελθεί σαν ένα έργο βιτρίνας.
Για τα λατομεία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτική. Η προκαταβολή που ζητάει ο Δήμαρχος στα μέτρα των απαιτήσεων των λατόμων , ίσως να δημιουργίση ένα τετελεσμένο γεγονός.
Τα κέντρα υγείας τόσο στο Μαρκόπουλο, όσο και Κερατέα, Καλύβια , δείχνουν που οδηγεί ο Καλλικράτης την υγεία. Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι οι κινητές μονάδες στο Νομό είναι 3 ή 4. Αν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα θα οδηγήσει τη ζωή χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου σε κίνδυνο .
Εάν αυτό συμβαίνει θα πρέπει όλοι να πούμε στον εαυτό μας ότι αυτά που δικαιούμεθα, θα πρέπει να τα πάρουμε. Και για να τα πάρουμε θα πρέπει οι κρατικοί προυπολογισμοί να αποδίδουν στο λαό τα απαραίτητα και όχι να φορτώνουν με κέρδη τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια.
Εάν υπάρξει ψήφισμα για την Κερατέα θα το συζητήσουμε, δεν θα είναι κροκοδειλια δάκρυα, αλλά θα πρέπει να τοποθετηθούμε στην ουσία.
Κατά την διαδικασία της συζήτησης στην ημερησία διάταξη και ειδικά στα θέματα υπ' αρ. 8 και 16 υπήρξαν παρεμβάσεις τόσο από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Αδάμο όσο και από πολίτες.
Στην εκφώνηση του θέματος 8 από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Αλλαγιάννη αναφέρθηκαν οι Οικισμοί του Δήμου Μαρκοπούλου προς απογραφη. Το Πόρτο Ράφτη δεν υπήρχε. Υπήρχε όμως αντί αυτού, η αναφορά Λιμήν Μαρκοπούλου. Πίθανόν να πρόκειται για παραδρομή. Είναι γνωστό ότι η ορθή και σωστή ονομασία είνα "Πόρτο Ράφτη Λιμήν Μεσογαίας" ( Σύμφωνα με την υπ΄αρ. 32/1995 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7 Φεβρουαρίου 1995).
Ο Δήμαρχος παρενέβει να προσθέσει την λέξη "Πόρτο Ράφτη".
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου θα πρέπει να προβεί στις δέουσες ενέργειες για να αποκαταστήσει το όνομα της περιοχής εις το ορθόν και να γνωστοποιήσει το ορθόν όνομα μιας περιοχής του Δήμου Μαρκοπούλου σε κάθε υπηρεσία με την οποία συναλλάσεται (Λιμεναρχείο, Υπουργείο Ναυτιλίας κλπ.).
Στο θέμα 16 διατυπώθηκαν ενστάσεις για την νομιμότητα των αλλαγών στο ρυμοτομικό σχέδιο, εφ' όσον ο σχετικός νόμος δεν επιτρέπει καμμία αλλαγή πριν από την παρέλευση πενταετίας.