Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Πρακτικά Γ.Σ. ΟΣΠΑ 2011 από τον Πρόεδρο της Γ.Σ. κ.Ματσιώτα και την Γραμματέα κ. Σαντ-Γερονικολού

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 2/10/ 2011


Σήμερα Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 11.00 π.μ. στην Καφετέρια «ΟΑΣΗ», Ελ. Βενιζέλου Πόρτο-Ράφτη πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΣΠΑ.
Παρέστησαν 41 μέλη της ΟΣΠΑ, αρκετοί συμπολίτες μας και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων προσκεκλημένοι της Ομοσπονδίας οι οποίοι και απηύθυναν στην αρχή της Συνεδρίασης χαιρετισμό.  Επίσης, με τη συμμετοχή του μας τίμησε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ.
Στην έναρξη της Συνέλευσης συγκεκριμένα, ο κ. ΑΔΑΜΟΣ – Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» - αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κοινωνικής δράσης μέσω ενδυνάμωσης των δεσμών του κοινωνικού ιστού, της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης και επιβεβαίωσε την πρόθεση της παράταξής του για στήριξη των δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας.
Στη συνέχεια, ο κ. ΣΥΛΛΕΛΟΓΛΟΥ – Δημ. Σύμβουλος εκπρόσωπος της Δημ. Παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – αναφερόμενος στην αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων του Πόρτο-Ράφτη με δράσεις σε στενό τοπικό επίπεδο (όπως εκείνα της σχολικής στέγης και αποχετευτικού), διαβεβαίωσε τα μέλη για την πρόθεση της παράταξής του να στηρίξει τις διεκδικήσεις της ΟΣΠΑ σε όλα τα αρμόδια όργανα.  Έκανε, τέλος, αναφορά στην άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου Μαρκοπούλου και την εκκρεμότητα των ανείσπρακτων οφειλών.
Ακολούθησε η ομιλία του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΣΠΑ κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑ στα πλαίσια του Διοικητικού Απολογισμού που αποτελούσε και ένα από τα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: Κατά τον Πρόεδρο, με τη διαρκή παρουσία των εκπροσώπων της ΟΣΠΑ στα Δημοτικά Συμβούλια, την καταγραφή των συνεδριάσεων και την διατήρηση σχετικού αρχείου μέσα στα πλαίσια της ανάγκης συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις τόσο των μακρόπνοων όσο και των τρέχοντων θεμάτων, κατέληξε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ στο συμπέρασμα, αξιολογώντας τις περιστάσεις και τα ζητήματα, ότι ανάμεσα στα προβλήματα που σχολάζουν και δεν έτυχαν ακόμη ουσιαστικής διευθέτησης, το αποχετευτικό αναδεικνύεται κυρίαρχο.  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ στη συνέχεια τόνισε το έλλειμμα της συγκοινωνιακής σύνδεσης του Πόρτο-Ράφτη με το Μαρκόπουλο και τα μεγάλα οδικά δίκτυα και συνέχισε κάνοντας αναφορά στα θέματα της σχολικής στέγης και της διαχείρισης των απορριμμάτων για να καταλήξει υπενθυμίζοντας πως όλες οι επισημάνσεις της ΟΣΠΑ έχουν σκοπό να προβάλουν τα μείζονα προβλήματα της περιοχής και να επιτύχουν την εξασφάλιση της αρωγής του Δήμου για την γρήγορη επίλυσή τους.
Ακολούθησαν οι σύντομες ομιλίες – χαιρετισμοί των κ.κ.:

0  ΠΟΛΙΤΗ (επικεφαλής Δημοτ. Συνδυασμού «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ») ο οποίος επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές και την ανάγκη επανασχεδιασμού του συστήματος αποκομιδής των  απορριμμάτων.  Σχετικά με την αποχέτευση, εξέφρασε την άποψη, ότι είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες για οριστική διευθέτηση του θέματος και προέβαλε ως μοναδική λύση τη σύνδεση με τον αγωγό Παιανίας τονίζοντας την αναγκαιότητα της αλλαγής στάσης απέναντι στο ζήτημα της επίτευξης μια κοινής απόφασης.

0  ΔΡΙΤΣΑ (Δημ. Σύμβουλος και Εκπρόσωπος στη σημερινή Συνέλευση του Δήμου Μαρκοπούλου) ο οποίος ανεγνώρισε ως προτεραιότητα το Αποχετευτικό και συμπλήρωσε πως η στιγμή αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να επωφεληθεί ο Δήμος από το ΕΣΠΑ για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την πραγματοποίηση του έργου.  Δεν τοποθετήθηκε σχετικά με το ΚΕΛ ΠΑΙΑΝΙΑΣ αλλά συμφώνησε με τον κ. Πολίτη σχετικά με την πιεστική ανάγκη επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών.  Πρόσθεσε πως η σημερινή Δημοτική Αρχή παρέλαβε μια συγκοινωνία που χρήζει επανασχεδιασμού υπογραμμίζοντας όμως πως ο ΟΑΣΑ θα δώσει την οριστική λύση.  Ολοκληρώνοντας το λόγο του, επεσήμανε ότι για το θέμα της σχολικής στέγης (σχολικό συγκρότημα  περιοχής ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ και Β΄ΛΥΚΕΙΟ Πόρτο-Ράφτη) ο Δήμος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο διαβουλεύσεων και άσκησης πιέσεων προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κατόπιν, συμφώνως στα ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, έγινε ανάγνωση του ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ και του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ περιόδου 10/2010 – 10/2011 ο οποίος και ΟΜΟΦΩΝΑ ενεκρίθη.

Ακολούθησαν ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ των κ.κ. ΣΚΛΗΚΑ, ΔΡΙΤΣΑ, ΚΩΤΟΥΛΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ΝΙΚΟΛΑΚΗ, ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, ΣΚΟΡΔΑΡΑ, ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ και ΑΔΑΜΟΥ.
Πιο συγκεκριμένα:
  Κατόπιν σχολίου του κ. ΣΚΛΗΚΑ σχετικά με την τοπική λεωφοριακή διασύνδεση Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη
  ο κ. ΔΡΙΤΣΑΣ αναγνώρισε την ελλιπή ενημέρωση του κοινού εκ μέρους των δημοτικών υπηρεσιών για τη λειτουργία τοπικής εσωτερικής συγκοινωνίας και υποσχέθηκε την εξέταση επαναλειτουργίας του μηχανισμού.
  Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. ΚΩΤΟΥΛΑΣ ο οποίος ανέγνωσε κείμενο με εκτενείς αναφορές στο θέμα του ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ, τις σχετικές εξελίξεις και δημοσιεύματα καθώς και σχολιασμό των ανακοινώσεων του Δήμου για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως όντως τίθεται θέμα:
1.            Ανάγκης αναθεώρησης των περιβαλλοντικών μελετών για την εφαρμογή του αποχετευτικού όπως διεφάνη από τη σχετική ενημέρωση του κ. ΓΡΙΒΑ που έγινε με πρωτοβουλία της ΟΣΠΑ το 2009 καθώς υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης του περιβάλλοντος
2.            Εξυπηρέτησης του ολοένα αυξανόμενου όγκου επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής
3.            Μεγάλης καθυστέρησης στην υλοποίηση του αποχετευτικού έργου με ορατό πλέον τον κίνδυνο επιβολής προστίμων που κατ’ ουσίαν θα βαρύνουν τους δημότες στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Αναφέρθηκε, κλείνοντας την ομιλία του, στις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού και αγροτουρισμού στην περιοχή και την ανάγκη να δοθεί νέα πνοή στις τοπικές αγροτικές καλλιέργειες.

  Οι κ.κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ απηύθυναν ερώτημα σχετικά με τις αλλαγές χρήσης γης και τις υγειονομικές συνθήκες στο χώρο που σχεδιάζεται η εγκατάσταση των σχολείων στην ευρύτερη περιοχή του ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ.
  Ο κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ έθεσε θέμα μελλοντικής διαχείρισης των στερεών υπολειμμάτων του βιολογικού και αντιπρότεινε οικιακούς βιολογικούς καθαρισμούς ως εναλλακτική λύση.
  Η κ. ΣΚΟΡΔΑΡΑ προέβαλε την λειτουργία του ΚΕΛ ΜΕΡΕΝΤΑΣ ως μια λύση θετικής προοπτικής καθώς παρατήρησε πως ο αριθμός του πληθυσμού παρουσιάζει, λόγω της οικονομικής κρίσης, πτωτική τάση τον τελευταίο χρόνο.
  Ο κ. ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ υποστήριξε τις θέσεις του κ. Κωτούλα σχετικά με το αποχετευτικό, απηύθυνε ερώτημα στο ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ αν έγιναν ουσιαστικές ενέργειες σχετικά με τα υπό συζήτηση θέματα όπως εκείνα της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και της ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Χ. (Κοινοχρήστων Χώρων) στο Πόρτο-Ράφτη (3η Γειτονιά) και έκανε έκκληση για περισσότερη μαχητικότητα και εντονότερες διεκδικήσεις.
  Ο κ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ πρότεινε να αναγορευτεί ο κ. ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΣΠΑ σε αναγνώριση της πολύχρονης προσφοράς του στην ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και στην υποστήριξη των διεκδικήσεων και αγώνων των κατοίκων του Πόρτο-Ράφτη.
  Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ πρότεινε για το θέμα των σχολείων, χρήσεων γης και υγειονομικών διατάξεων, διεξαγωγή μελέτης και αναγνώρισε ως μόνη ουσιαστική δράση της ΟΣΠΑ το τελευταίο έτος τις αποφάσεις της για το ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ θεωρώντας πως για τα άλλα μείζονα προβλήματα όπως εκείνα του γηπέδου Πόρτο-Ράφτη, της παράκτιας ζώνης και της απώλειας των κοινοχρήστων χώρων δεν έγινε ούτε μελέτη ούτε εισήγηση παρ΄ότι ετέθησαν στην Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα.
  Ο κ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ (Σύμβουλος Περιφέρειας), λαμβάνοντας το λόγο, επανέλαβε τη γενικότερη απαίτηση για ομοψυχία και ενίσχυση των διεκδικήσεων, αναφέρθηκε στην υπόσχεση του Δημάρχου για Διοργάνωση μιας ΗΜΕΡΙΔΑΣ σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής και απευθυνόμενος στους παριστάμενους εκπροσώπους του Δημ. Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η επικείμενη αναβολή της συζήτησης του αποχετευτικού στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο στο Δήμο για τις απαιτούμενες ζυμώσεις ώστε το ζήτημα να έχει επιτυχή κατάληξη αλλά και τόνισε παράλληλα την ανάγκη εκπόνισης σχεδίου εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου Πόρτο-Ράφτη.
  Με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Δημόπουλου, ο  κ. ΔΡΙΤΣΑΣ (εκπρόσωπος του Δήμου) πήρε εκ νέου το λόγο επισημαίνοντας την αλλαγή θεώρησης του θέματος στους κόλπους του Δημοτικού Συμβουλίου.
  Ομοίως ο κ. ΑΔΑΜΟΣ ζήτησε εκ νέου το λόγο τονίζοντας ότι το ΚΕΛ Μερέντας θα είναι απόλυτα ανεπαρκές για το μέγεθος του πληθυσμού και ότι θα πρέπει να αλλάξει η γενικότερη στάση απέναντι στο έργο με τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ  εντός του Δήμου Μαρκοπούλου επιφορτιζόμενου με το σχεδιασμό του καθώς και την εκπόνηση σχεδίου εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου Πόρτο-Ράφτη.

Κλείνοντας την ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ, ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ κ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ είπε πως κριτήριο της ΟΣΠΑ είναι η πληροφόρηση που δίνει τα εργαλεία για ουσιαστικές διεκδικήσεις.  Όσο για το θέμα της αποχέτευσης, εξέφρασε την πεποίθηση πως έχει γίνει σωστή προετοιμασία και είναι πλέον πρόσφορο το έδαφος για μια ουσιαστική προώθηση και οριστική επίλυσή του.
Ψηφίστηκε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ και λύθηκε η Συνεδρίαση.


 ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Συνέλευσης                         ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΤΣΙΩΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                        ΣΑΝΤ-ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου