Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αναδημοσίευση άρθρου από την ιστοσελίδα portoraftinews


Η αποχέτευση στο προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου.
Το τέλος ενός προαναγγελθέντος Θανάτου.

Άρθρο Κατσούρα Γιώργου Προέδρου της ΟΣΠΑ

Την Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 παρακολούθησα την συζήτηση του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου.
Ότι ελέχθη στη συζήτηση αυτή από όλους τους ομιλητές είχε την βαρύτητα του και την σημασία του για το πως αντιλαμβάνεται η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση το ρόλο τους.
Το ζητούμενο ασφαλώς είναι η επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων του Δήμου Μαρκοπούλου.
Έτσι η παρουσία μου στην συζήτηση αυτή με την ιδιότητα του κατοίκου του Πόρτο Ράφτη και δημότη του Δήμου Μαρκοπούλου και που ήθελα να ενημερωθώ, να πληροφορηθώ την προοπτική των διαφόρων έργων και την προσδοκία επίλυσης των προβλημάτων του Δήμου ήταν απογοητευτική.
Τυγχάνει επιπρόσθετα να είμαι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πόρτο Ράφτη και να γνωρίζω περισσότερο τα προβλήματα αυτά και λογικό είναι η απογοήτευση μου να ήταν ακόμη εντονότερη.

Οι κάτοικοι του Δήμου έδωσαν πρόσφατα την εντολή στο Δήμαρχο να μεριμνά και να παλεύει για να λύσει τα προβλήματα του Δήμου. Από την στιγμή αυτή και μετά, ο Δήμαρχος πλέον είναι Δήμαρχος όλων των κατοίκων, σε όποια περιοχή και να κατοικούν.
Όλοι οι κάτοικοι περιμένουν ο Δήμαρχός τους να θέτει υπεράνω όλων το συμφέρον του Δήμου που θα πρέπει να συμπίπτει με το συμφέρον των πολιτών, δηλαδή με την προοπτική επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του Δήμου, με την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων, με την λειτουργία του Δήμου στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στην συζήτηση του προϋπολογισμού διαπιστώσαμε μια συνέπεια της Δημοτικής Αρχής στο να ανασυγκροτήσει  την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, να οργανώσει και να εξοπλίσει την υπηρεσία καθαριότητας, την υπηρεσία ύδρευσης και γενικά μια προσπάθεια να λειτουργήσει ο Δήμος με λιγότερα έξοδα και περισσότερα έσοδα.
Αυτό είναι το θετικό κομμάτι. Δυστυχώς, όμως υπάρχει και το αρνητικό μέρος.
Αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό η διστακτικότητα του Δήμου να αναζητήσει νέες δυνατότητες πόρων και να παλέψει για να τους πετύχει - πιστεύω ότι οι κάτοικοι θα ήταν όλοι μαζί του σε μια τέτοια προσπάθεια - και να εντάξει τους πόρους αυτούς στο προϋπολογισμό, ώστε να δώσει ελπίδα και προοπτική στην λύση των προβλημάτων.
Ακόμη και να μην κατορθώνονταν να πραγματοποιηθούν, αλλά ο αγώνας και η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής ήταν επίμονος και εμφανής, οι πολίτες θα ήταν υπερήφανοι που ο Δήμαρχός τους είχε όραμα να προσφέρει στους κατοίκους, όσο το δυνατόν περισσότερα, δεν μπόρεσε, αλλά τουλάχιστον προσπάθησε.
Δυστυχώς, έγινε επιλογή από την Δημοτική Αρχή ο μίζερος δρόμος - αυτά έχουμε, αυτά κάνουμε - ο οποίος βέβαια είναι ρεαλιστικός, γιατί λέει καθαρά στους κατοίκους, λεφτά δεν υπάρχουν, ο "Καλλικράτης" δεν δίνει τους πόρους μαζί με τις αρμοδιότητες, χρωστάμε παντού, η ΕΥΔΑΠ θα μας κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, οι υπηρεσίες του Δήμου είναι διαλυμένες, για το λόγο αυτό στον προϋπολογισμό μας σας υποσχόμεθα να μην κάνουμε σχεδόν τίποτα.

Και αυτό αφορά βέβαια στην επίλυση προβλημάτων σχετικά με την καθημερινότητα π.χ. βελτίωση δρόμων, φωτισμό, καθαριότητα.
Όσον αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής π.χ. αποχέτευση, κατασκευή Σχολείων, εφαρμογή σχεδίων πόλης, κοινόχρηστοι χώροι πρακτικά αναβάλλονται ή κινδυνεύουν να ακυρωθούν.

Θα περιοριστώ και θα επικεντρωθώ στο θέμα της αποχέτευσης.
Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΟΣΠΑ στην "Κυανή Ακτή" στις 16 Ιανουαρίου 2011, είχαμε καλέσει τον Δήμαρχο κ. Μεθενίτη και στην προσφώνηση μας μεταξύ άλλων του αναφέραμε :
 " Τελειώνοντας θα διατυπώσουμε μια πρόταση που ίσως, εξασφαλίσει προοπτική αποχέτευσης για όλο το Πόρτο Ράφτη.
Ο σχεδιασμός αποχέτευσης του Κορωπίου-Παιανίας προβλέπει την σύνδεση του ΚΕΛ Μαρκοπούλου με τον κεντρικό αγωγό παραλαβής των επεξεργασμένων  λυμάτων και έτσι διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία του. Το ΚΕΛ Μαρκοπούλου αποκτά πλέον αποδέκτη και μπορεί να υποδεκτεί και να αποχετεύει με ασφάλεια και χωρίς κίνδυνο  να παρεμποδισθεί η λειτουργία του ( από περιβαντολογικούς λόγους) τα λύματα της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη.
Παρ' όλο που μπορεί να υπάρχουν αρνητικά σημεία στο σχεδιασμό του έργου, πιστεύουμε ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου θα πρέπει να μελετήσει και την δυνατότητα διαπραγμάτευσης αντισταθμιστικών  παροχών με ενδεχόμενο την αποχέτευση όλου του Πόρτο Ράφτη π.χ. την κατασκευή ενός παράλληλου αγωγού προς αυτόν που προβλέπει ο σχεδιασμός του έργου ο οποίος θα παραλαμβάνει τα ανεπεξέργαστα λύματα του Πόρτο Ράφτη  και θα τα επεξεργάζεται το ΚΕΛ Αεροδρομίου."

Στην συζήτηση του προϋπολογισμού αποκαλύφθηκε μια βόμβα που είναι έτοιμη να τινάξει στον αέρα την αποχέτευση.

Ως γνωστό, το "ώριμο έργο" μελετητικά που είναι η αποχέτευση και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ΚΕΛ Μαρκοπούλου και την ολοκλήρωση του δικτύου αγωγών του Μαρκόπουλου και την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση.
Είναι ώριμα έργα και θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν.
Το θέμα όμως της αποχέτευσης, όπως και το θέμα των απορριμμάτων, ιδιαίτερα στη Ανατολική Αττική είναι επείγον και οξύτατο. Χρειάζεται επίσπευση των έργων, συνεννόηση και συναίνεση, διότι τα πρόστιμα της ΕΕ είναι βαρύτατα και άμεσα.

Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα θα πρέπει να παραμερισθούν, θα πρέπει να προταθεί το υπέρτατο αγαθό που είναι το όφελος της κοινωνίας, των κατοίκων, των μελλοντικών γενεών.
Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί να εξασφαλισθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή και λειτουργία αποχέτευσης στο Δήμο Μαρκοπούλου.
Κάθε ενέργεια που αναστέλλει ή ματαιώνει την αποχέτευση είναι εγκληματική.

Στο όνομα της παράκτιας ζώνης του Δήμου Μαρκοπούλου, δηλαδή του Πόρτο Ράφτη, ο Δήμος Μαρκοπούλου χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. πριν από 20 χρόνια, πρώτος από όλους τους Δήμους για να κατασκευάσει αποχέτευση.
Μετά από 20 χρόνια, όχι μόνο δεν έχει κατασκευάσει αποχέτευση, αλλά έδωσε προτεραιότητα να κατασκευασθεί το υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης πρώτα στο Μαρκόπουλο και όχι στο Πόρτο Ράφτη, όπως προέβλεπε η χρηματοδότηση του έργου.
Έτσι η αναλογία χρηματοδότησης, εάν τελικά γίνει, μεταξύ Μαρκοπούλου-Πόρτο Ραφτη (4-18 εκατ.) είναι υπέρ του Πόρτο Ράφτη και πρόκειται για αποκατάσταση της οφειλομένης χρηματοδότησης του αρχικού έργου της αποχέτευσης  που δεν έγινε.

Ως γνωστό, ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει καταθέσει ένσταση για την κατασκευή του έργου της αποχέτευσης στο Κορωπί-Παιανία η οποία εκδικάζεται τον Νοέμβριο 2011 και κατά δήλωση του Δημάρχου υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να κερδισθεί.
Αυτό σημαίνει καθυστέρηση ή ματαίωση του έργου με την μορφή της μελέτης που έχει το έργο προκηρυχθεί.

Ο Δήμαρχος στη συζήτηση του προϋπολογισμού γνωστοποίησε ότι υφίστανται πολιτικές πιέσεις για να συσχετισθεί η χρηματοδότηση της αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου από την παραίτηση ή μη της ένστασης του Δήμου κατά των όρων της μελέτης αποχέτευσης του Δήμου Κορωπίου-Παιανίας.
Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να μην συσχετισθεί το ένα θέμα με το άλλο.
Αυτός ο αγώνας  διερωτώμεθα εάν θα βοηθήσει τους κατοίκους του Δήμου μας αφού κινδυνεύουν για μια ακόμα φορά να μείνουν χωρίς αποχέτευση.
Είναι υπέρτατο αγαθό, όπως προείπαμε, το συμφέρον του Δήμου που πρέπει να ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών . Ο κάτοικος του Πόρτο Ράφτη θέλει να έχει αποχέτευση. Τίθεται ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.

Θέλουμε ένα αγωνιστικό Δήμαρχο που ματαιώνει την πραγματοποίηση μιας αποχέτευσης  ή ένα διαπραγματευτικό Δήμαρχο που διακρίνει "μια ευκαιρία" να ολοκληρώσει την αποχέτευση του Δήμου του και να εντάξει στο σχεδιασμό να αποχετεύει ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη και όχι μόνο η παράκτια ζώνη?
Και με την έννοια αυτή θα ήθελε να έχει ένα διαπραγματευτικό Δήμαρχο.
Αυτός θα μπορούσε να σταματήσει το τέλος του προαναγγελθέντος θανάτου για την αποχέτευση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου