Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου-Μέλους μας "Αγ. Παρασκευής"

Ο Σύλλογος "Αγ. Παρασκευής" πραγματοποιεί την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 11 π.μ. στο Ξενοδοχείο " Κυανή Ακτή "  στο Πόρτο Ράφτη.

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες του Πόρτο Ράφτη στη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 11 π.μ. στο Ξενοδοχείο "Κυανή Ακτή" στο Πόρτο Ράφτη.

Το Δ.Σ.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Πρακτικά συνεδρίασης Δ.Σ. της ΟΣΠΑ - Δεκέμβριος 2010

Πρακτικό με αριθ. 3 για την  συνεδρίαση Δ.Σ.  μηνός Δεκεμβρίου 2010

Την Κυριακή 5  Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 10.30 π.μ. συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ στο κέντρο Όαση του Πόρτο Ράφτη. Απουσιάζουν : Μεστούνη, Δρακούλης.
Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, άρχισε η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Πρώτο θέμα : Επικαιρότητα

Στη γενική αυτή επικεφαλίδα περιλαμβάνονται όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Κατ' αρχή ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές στο Δήμο Μαρκοπούλου με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Η σύνθεση της νέας δημοτικής Αρχής που περιλαμβάνει, εκτός από τον νέο Δήμαρχο κ. Μεθενίτη με τους 16 δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού "ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ" , τους 8 δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού "ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ-ΛΥΣΕΙΣ ΖΩΗΣ", τους 2 δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού "ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ" και τον 1 δημοτικό Σύμβουλο του συνδυασμού " ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ" .
Πιστεύουμε και ελπίζουμε η νέα δημοτική Αρχή, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο να ιεραρχήσουν τα προβλήματα του τόπου μας και να δώσουν λύσεις σε εκείνα που έχουν προτεραιότητα και μπορούν, ενώ σε αυτά που παρουσιάζουν δυσκολίες οφείλουν να αγωνιστούν για να τις υπερνικήσουν. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται επιβαλλομένη και αναγκαία η ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη. Η πρακτική αυτή θα μας καταστήσει ικανούς να κρίνουμε εάν θα είμαστε όλοι μαζί ή ο κάθε ένας χωριστά.
Στην συνέχεια το Δ.Σ. συζήτησε τα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαρκοπούλου, την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010.
Στο πρώτο θέμα της ενστάσεως του Δήμου Μαρκοπούλου στην υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης Κορωπίου και Παιανίας  με σχετική νομική διαδικασία και ανεξάρτητα από  τον εάν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι, προκαλεί εντύπωση και δημιουργεί ερωτηματικά το γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και το μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ κ. Κωτούλας, κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου με παρέμβαση του.
Γιατί ένα έργο, αυτό της αποχέτευσης Κορωπίου και Παιανίας το οποίο  περιλαμβάνει και κατασκευάζει αποδέκτη στο "τυφλό" Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Μαρκοπούλου και εξασφαλίζει την απορροή των επεξεργασμένων λυμάτων του με αποτέλεσμα το ΚΕΛ και η αποχέτευση του Δήμου Μαρκόπουλου να μπορεί να εξελιχθεί και να λειτουργήσει, γεγονός αμφίβολο σε αντίθετη περίπτωση. Η δυνατότητα αυτή δίνει προοπτική να πραγματοποιηθεί ασφαλέστερα η αποχέτευση της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη, χωρίς το κίνδυνο διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων από το ΚΕΛ  Μερέντας.
Αντί για νομικές εναντιώσεις θα ήταν περισσότερο φρόνιμο, ο δήμος Μαρκοπούλου να διεκδικήσει ανταποδοτικά οφέλη, ώστε το έργον της αποχέτευσης Κορωπίου και Παιανίας να συμπληρωθεί με ένα  παράλληλο αγωγό  προς τον προβλεπόμενο αγωγό παραλαβής των επεξεργασμένων λυμάτων από το ΚΕΛ  Μερέντας, ο οποίος θα παραλαμβάνει τα ανεπεξέργαστα λύματα του Πόρτο Ράφτη και θα τα επεξεργάζεται το ΚΕΛ Αεροδρομίου.
Αυτό πιθανόν, θα εξασφάλιζε την αποχέτευση ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη και όχι μόνο της παράκτιας ζώνης. Θα έδινε βάσιμη ελπίδα για να αποκτήσει αποχέτευση το Πόρτο Ράφτη.
Η Ομοσπονδία θα επιδιώξει ευθύς μόλις συγκροτηθεί η νέα δημοτική αρχή την συνάντηση μαζί της,  για να εκθέσει τις απόψεις της.
Για το δεύτερο θέμα που αφορούσε αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις στην εξελισσόμενη εργολαβία στην Λεωφόρο Πόρτο Ράφτη ο Αντινομάρχης κ. Πάρις Ευαγγελίου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΟΣΠΑ , διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις για προχειρότητα του έργου, για επικινδυνότητα του, για αναποτελεσματικότητα του στη κυκλοφορία των οχημάτων, για καθυστέρηση και τελικά ακύρωση μιας πλήρους μελέτης που όφειλε να έχει πραγματοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια η δημοτική αρχή.
Παρ' όλα αυτά όμως, πιστεύουμε ότι αυτή η κυκλοφοριακή παρέμβαση στη Λεωφόρο Πόρτο Ράφτη θα αναγκάσει τους εποχούμενους πολίτες να γίνουν προσεκτικότεροι , να έχουν άπλετο φωτισμό για ασφαλέστερη από σήμερα, οδήγηση . Η οριστική λύση των όμβριων θα χρειαστεί προσεκτική υδραυλική μελέτη όσο το δυνατόν ταχύτερα από την δημοτική Αρχή.
Το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ ασχολήθηκε επίσης με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την νομική προσφυγή της για τους κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή του Α. Σπυρίδωνα.

Δεύτερο θέμα : Επικοινωνιακά

Αποφασίστηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας να πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου 2011 , ώρα 11 π.μ. στο ξενοδοχείο "Κυανή Ακτή". Θα προσκληθούν οι Αρχές του τόπου και βουλευτές Αττικής. Την  ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε ο έφορος της ΟΣΠΑ κ. Δημήτριος Σκανδάλης.
Επίσης αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ λόγω των εορτών να πραγματοποιηθεί κατ' εξαίρεση την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 9.30 π.μ.στο κέντρο "ΟΑΣΗ".
Το πρόβλημα της επικοινωνίας της ΟΣΠΑ με τους κατοίκους και η αμοιβαία πληροφόρηση και ανταλλαγή απόψεων είναι ζητούμενο και θα πρέπει να μας απασχολεί σε κάθε συνεδρίαση μας.
Για να επικαιροποιήσουμε τις διευθύνσεις των Συλλόγων-μελών μας έχουμε ζητήσει κάθε σύλλογος να γνωστοποιήσει στη γραμματεία :
Τίτλος Συλλόγου
Ταχυδρομική Θυρίδα
Τηλέφωνο/Φαξ
e-mail
Πρόεδρος
Γραμματέας
Εκπρόσωποι στην ΟΣΠΑ

Το Δ.Σ.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ευχές Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου

Ευχόμαστε στους συμπολίτες μας και σε όλο το κόσμο - Καλές γιορτές,  ευτυχισμένο, δημιουργικό και με υγεία  το νέο χρόνο 2011. Ας ξημερώσουν καλλίτερες ημέρες για το Δήμο μας και ιδιαίτερα για το Πόρτο Ράφτη.

Πρακτικά αποχέτευσης Πόρτο Ράφτη ( στ! μέρος)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΛΑΔΑΚΗΣ, από τους ενεργούς δημότες του Δήμου Μαρκόπουλου.
            Εμείς πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μελέτη και να γίνει για την περιοχή και την αποχέτευση θα πρέπει να έχει μία άλλη κατεύθυνση, θα πρέπει πρώτα να μελετήσουμε την διάθεση των λυμάτων γιατί σε 10-15 χρόνια μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν θα συζητάμε που θα ρίξουμε λύματα, όχι γιατί θα έχουμε λύσει το πρόβλημα, μπορεί να μην το έχουμε λύσει, και τότε, αλλά γιατί δεν θα έχουμε νερό και όλες τοι παράμετροι που έχετε τώρα και λέτε ότι κάποιες ποσότητες θα τις διαθέσουμε για πότισμα, για οτιδήποτε φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν, ….γιατί ….. δεν θα έχουμε νερό καθόλου. Το νερό που φεύγει από τη γη θα πρέπει να επιστρέφει πάλι στη γη και παγκοσμίως να βρεθούνε κι άλλες λύσεις, γι’ αυτό καλό είναι να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
            Με το ΚΕΛ της Παιανίας θα πρέπει να γίνουν κάποιες οικονομοτεχνικές μελέτες για να δούμε αν θα πρέπει να γίνει ένα νέο…. Δίκτυο και να πάνε απ’ ευθείας τα λύματα στο ΚΕΛ Παιανίας ή να χρησιμοποιήσουμε αυτό που υπάρχει, σε αυτά τα οικονομικά στοιχεία θα πρέπει να είναι μέσα και τα πρόστιμα τα οποία θα πρέπει να φάμε σε περίπτωση που θα αργήσουμε να κάνουμε το έργο και οι επισκευές του δικτύου, που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και η Νομαρχία ήταν που το επέβλεπε, εκείνη είναι υπεύθυνη για εκείνο το έργο, για τις κακοτεχνίες της παλιάς αποχέτευσης φταίει η Νομαρχία. Δεν κατεβαίνανε ούτε για επίβλεψη. Πήγε πολίτης από εδώ, ο κ. Γρηγορόπουλος και τους κυνηγούσε για να δουν το έργο και γι’ αυτό είναι σε αυτό το χάλι ο αγωγός.
            Ως προς την αξιοπιστία της Πολιτείας, εγώ βλέπω ότι όλες οι μελέτες είναι σωστές, βέβαια, με την παραδοχή ότι θα γίνει επικαιροποίηση, αν και σήμερα είναι πολύ πιο αυστηρά όπως ανέφερε και ο κ. Ανδρεαδάκης.
            Υπάρχει, όμως, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ποια Πολιτεία θα μας εγγυηθεί ότι τα λύματα από τις βιομηχανικές περιοχές Κορωπίου, Παιανίας θα υποστούν την κατεργασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις βιομηχανίες, γιατί μετά θα έρθουν σε μας. Και του Μαρκόπουλου.
            Όταν οι βιομηχανίες, όταν τις φτιάχνουνε, για να μολύνουνε γιατί φτιάχνουν τα by pass για να μην έχουν το κόστος της επεξεργασίας των λυμάτων, εκφοβίζουν με απολύσεις, μπαίνει μέσα το πολιτικό κόστος και δεν τις κλείνει κανένας.
            Ποιος μας εγγυάται, λοιπόν, ότι αυτά τα βαρέα μέταλλα, δεν θα φτάσουνε στους βιολογικούς, ότι δεν θα έχουμε μόλυνση από αυτά και θα μας θέσουν σε αχρηστία τον βιολογικό;
            Μιλάμε για μία Πολιτεία που ούτε στον Ασωπό έχει κάνει τίποτα, δηλαδή, αποφεύγει επανειλημμένα να δει το πρόβλημα και επομένως δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα, αλλά ούτε και εδώ στην περιοχή μας με το θέμα των Λατομείων έχει τολμήσει να επιβάλει το νόμο.
            Ποια Πολιτεία θα μας εγγυηθεί για αυτά τα οποία είναι δεδομένα, μπορεί ο καλύτερος επιστήμονας να έχει την καλύτερη διάθεση, αλλά ας μελετάει ότι θέλει, δεν υπάρχει από πίσω υποστήριξη, εμείς ιδιαίτερα οι ενεργοί δημότες δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη Πολιτεία και τα όργανά της. Θα κοιτάξουν όλοι να βολευτούν και …  μόλις έρθει το λύμα από το Κορωπί και θα έλθει σε μας, θα πει δεν βαριέσαι στο Μαρκόπουλο πάνε, στη Βραυρώνα θα καταλήξουν, στη Κερατέα, τι με ενδιαφέρει εμένα; Τα ίδια και η Παιανία.
            Ας εξασφαλίσουν πρώτα ότι δεν θα έχουμε αυτό το πρόβλημα και μετά συζητάμε για το ΚΕΛ Παιανίας.
            Τώρα, ως προς τα έργα στην περιοχή μας κ. Δήμαρχε, 2 ταχύτητες υπάρχουν πάντα. Πρώτα το Μαρκόπουλο, μετά το Πόρτο Ράφτη. Κάνουμε ένα τμήμα στο Πόρτο Ράφτη, προχωρήσαμε στο Μαρκόπουλο, εγκαταλείψαμε το Πόρτο Ράφτη, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για το τι θα κάνετε και σεις. Δώστε μας δείγματα για να μπορέσουμε να σας εμπιστευθούμε.
            Και σήμερα ακόμη από το γραφείο του κ. Ροϊκου, είπανε πάλι, Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη μελετάνε τις προτεραιότητες, πάλι το Πόρτο Ράφτη δεύτερο έρχεται.
            Στο ΚΕΛ Παιανίας από την άλλη μεριά κ. Κωτούλα, αν κατάλαβα καλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για το Πόρτο Ράφτη για να πάει στο ΚΕΛ Παιανίας, άρα μπαίνει και μία παράμετρος του χρόνου ωρίμανσης των έργων, δηλαδή, αν τώρα ξεκινήσει η ΕΥΔΑΠ να κάνει μία μελέτη για να ρίξει το Πόρτο Ράφτη μέσα, πότε θα τελειώσει και μέχρι τότε εμείς τι κάνουμε; Δηλαδή, αρχίζει και σκέφτεσαι μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσεις και βιολογικούς καθαρισμούς ατομικούς, ακριβώς για να μη μολύνουμε. Ακριβό το σπορ αυτό. Και είναι ίσως το τελευταίο, το νερό, όμως γυρίζει πάλι στη γη, από εκεί που χύνεται το νερό εκεί ξαναγυρνάει. Να σκεφθούμε και για δεύτερα δίκτυα, να σκεφθούμε ότι μπορούμε…..
            Αυτό που μας στοίχησε πάρα πολύ, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για κατάργηση του ΚΕΛ Ραφήνας, ίσως να σημαίνει ότι τελικά να καταλήξουμε σε ένα κεντρικό ΚΕΛ. Οπότε, τότε, πάλι έχουμε νέους σχεδιασμούς και τότε να δούμε πόσες καθυστερήσεις θα έχουμε και από αυτή την άποψη θα πρέπει να το δούμε κ. Κωτούλα, εγώ δεν είμαι υπέρ μιας ή άλλης λύσης, λέω οικονομοτεχνικές μελέτες με όλες τις παραμέτρους και με την επικαιροποίηση μπροστά μας να δούμε τι γίνεται και να βρούμε οπωσδήποτε λύση.
  Δεν με ενδιαφέρει ποια θα είναι η λύση. Πρέπει όμως να βάλουμε όλα α θέματα στο τραπέζι και όχι ένα-ένα ξεχωριστά.  Ευχαριστώ (11334)

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ,
            Τα παλιά χρόνια όταν ένα έργο επί 20 τουλάχιστον χρόνια δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί, σφάζανε την κόρη του πρωτομάστορα για να κάνουμε το γιοφύρι της Άρτας.
  Επειδή έχουμε περάσει από αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να βάλουμε τον Δήμαρχο γιατί δεν αποχέτευση να κάνει το ίδιο, όπως καταλαβαίνετε, και δεν το επιθυμούμε.
            Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει.
Γιατί άραγε φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί τα έργα σήμερα γίνονται με ένα διαφορετικό τρόπο, είναι το τεχνικό κομμάτι που δόξα το Θεό έχουμε πάρα πολλούς τεχνικούς και το πρόβλημα λύνεται, το ότι υπάρχουν λύσεις που μπορεί να δοθούν.
   Υπάρχει, όμως, και ένα δεύτερο πράγμα που είναι το πολιτικό κομμάτι και το πολιτικό κομμάτι έχει να κάνει με ακόμη άλλα 10 πράγματα. Ποια είναι αυτά; Ποιος είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί αυτά τα 25 εκατ. ευρώ για να το συγκεκριμένο έργο; Γιατί εγώ αυτό καταλαβαίνω, ότι η διαμάχη γίνεται για το ποιος τελικά θα διαχειριστεί τα χρήματα για να γίνει το έργο. Τίποτα άλλο.
            Τα διαχειρίστηκε παλιότερα ο Δήμος Μαρκόπουλου τα χρήματα, κανείς δεν είπε που πήγαν και τι έγιναν, έργο όμως δεν έγινε και προσπαθούμε ώρα να διορθώσουμε το ίδιο έργο με χρήματα που βγήκανε στο όνομα του Πόρτο Ράφτη. Στο Πόρτο Ράφτη δεν έγινε τίποτα και συνεχίζουνε να μας λένε, ελάτε παιδιά να κάνουμε αυτά που μας λένε οι τεχνικοί, λίγο πιο εδώ ο ένας, λίγο πιο εκεί ο άλλος και …, εμείς θα διαχειριστούμε τα χρήματα.
            Τα χρήματα, λοιπόν, αυτά που έχουν ….. κ. Δήμαρχε, τα 25 εκατ. ευρώ είναι για το Πόρτο Ράφτη, είναι τα18, δεν είπατε όμως, όπως είχατε υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Ομοσπονδία, ότι το επόμενο έργο που θα γίνει για την αποχέτευση θα ξεκινήσει από το Πόρτο Ράφτη.
            Ξεκινάτε, αγαπητέ κ. Δήμαρχε, πάλι από το Μαρκόπουλο και εκείνο που θέλετε είναι να διασφαλίσετε για ακόμη μια φορά τα χρήματα.
            Αυτό είναι το πρόβλημά σας και γι’ αυτό δεν ήλθε η υπόλοιπη δημοτική αρχή εδώ σήμερα. Η υπόλοιπη δημοτική αρχή σνομπάρισε, έβγαλε μία ανακοίνωση. Ξέρετε γιατί, λέει; Γιατί εμείς, λέει, καθοδηγούμε τον κόσμο σε ένα άλλο σκεπτικό. Δεν μπορώ να καταλάβω τελικά ποιο είναι αυτό ….  Είναι ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου ικανός να κατασκευάσει ποτέ αυτό το έργο;  Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και το ξέρετε και εσείς ο ίδιος.
   Γιατί, λοιπόν, δεν κάνουμε κάτι άλλο. Γιατί δεν προχωράμε, έρχεται ο κ. Σωτηρίου και εγώ έχω μία απορία, πως 400 νοματαίοι, εκεί στο Πολυτεχνείο, καταφέρανε να μπουν σε ένα θετικό σχεδιασμό αποχέτευσης και πως ολόκληρο Πόρτο Ράφτη με 200.000 κόσμο το καλοκαίρι να μην μπορεί να ενταχθεί σε κανένα σχεδιασμό;
            Και εγώ θα τα καταλάβαινα αυτά που λέει ο κ. Σωτηρίου, αλλά όλοι λύσαμε το πρόβλημά μας εκτός από το Πόρτο Ράφτη. Για το Πόρτο Ράφτη ξεκινήσαμε.
  Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να παρατήσουμε στην άκρη τις σκέψεις ποιος θα διαχειριστεί τα λεφτά, να αφήσουμε τους τεχνικούς οι οποίοι είναι πολύ ικανοί να κάνουν τη δουλειά τους, να μας προτείνουν, να βρούμε τον τρόπο και να  το κάνουμε κι όχι να μας λένε ότι όλα αυτά τα χιλιάδες κυβικά μέτρα θα τα χρησιμοποιούμε για να ποτίζουμε. Επιστήμονες υπάρχουν, υπάρχουν επιστήμονες καλοί οι οποίοι δουλεύουνε και υπάρχουνε και επιστήμονες που δουλεύουν κατά παραγγελία.
   Διαλέγετε τι θέλετε. Εμείς θέλουμε τους πρώτους. Μπορείτε να το κάνετε. Αν δεν μπορείτε, αφήστε να το κάνουν άλλοι.  Ευχαριστώ.

Παρέμβαση κ. Δημάρχου (11850)
   Θέλω να δώσω μερικές διευκρινήσεις για αυτούς που δεν ήταν στον αρχικό χαιρετισμό που έκανα και πιθανόν να μην άκουσαν και τους συμβούλους της εταιρίας «ΡΟΪΚΟΣ».
            Ο δυναμισμός του αγαπητού Νίκου Νικολάκη και το να περνάει κάποια μηνύματα  είναι, πιστεύω εγώ, και πιστεύω ότι από μέσα σας το λέτε και εσείς, είναι πολιτική πριν 30 χρόνια. Ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα, τι θα τα κάνουμε, που πήγαν τα χρήματα. Τελικά τα πράγματα δεν είναι έτσι παιδιά, μην περνάμε τέτοια μηνύματα.
            Μείναμε και λίγοι τώρα. Υπάρχει έλεγχος. Υπάρχει, εκτός εάν καταργήσουμε το Κράτος, υπάρχει δημοπράτηση έργων, υποβολής λογαριασμού, παρακολουθείται, παρακολουθούνται τα πάντα, τι πράγματα είναι αυτά που λέτε;
            Τα λεφτά επαναλαμβάνω είναι 25 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν φορείς οι οποίοι ελέγχονται και δεν μπορεί να γίνει καμία παρανομία. Νοοτροπίες πολιτικών πριν 40 χρόνια, δεν ισχύουν σήμερα, ένα, και δεύτερον, σήμερα φθάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε υποβάλει πρόταση, να έχουμε αδειοδότηση πλήρη. Αυτό που δεν ξέρετε, φίλοι, είναι ότι θέλουν, 4 αλλά και 5 χρόνια για να αδειοδοτηθούνε και τρέχαμε και ερωτώ εγώ τον οποιονδήποτε που είπε και σωστά, σήμερα τι κάνουμε; Έχουμε υποβάλει πρόταση να κάνουμε το παράλιο μέτωπο, κάνουμε την αίτηση για να πάρουμε τα χρήματα, κάνουμε το βιολογικό που βγάζουμε αμέσως εργολάβο ή πάμε σε ένα σχεδιασμό που θα μας πάει 3 χρόνια πίσω. Αυτό θέλω να αναρωτηθείτε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ, (12159), μέλος Δ.Σ. ΟΣΠΑ, αντιπρόεδρος Συλλόγου Κορώνης.
            Σήμερα, με την παρακολούθηση εδώ της ημερίδας ασφαλώς πήραμε πληροφορίες αρκετές για να μπορέσουμε να χαράξουμε στο μυαλό μας εάν υπάρχει προοπτική, διότι εμάς εδώ στο Πόρτο Ράφτη μας ενδιαφέρει να υπάρχει μία προοπτική επίλυσης του θέματος της αποχέτευσης.
            Βέβαια, αυτή η προοπτική, δεν φάνηκε καθαρά, δόθηκαν κάποιες διαβεβαιώσεις, κάποιες απόψεις.
            Η προοπτική αυτή όμως, μπορεί να δοθεί μόνο από το Δήμο Μαρκόπουλου ο οποίος είναι και ο θεσμικός εισηγητής και μπορεί να προγραμματίσει το θέμα της αποχέτευσης, δηλαδή, μόνο ο Δήμος μπορεί να καθορίσει ξεκάθαρα τα χρονικά περιθώρια για την ανάπτυξη και εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη.
   Ώστε και ο πολίτης εδώ να ξέρει ότι μετά από κάποια χρόνια, 10 ή 20, μπορεί ενδεχόμενα να έχει ένα ολοκληρωμένο έργο, όταν όμως έχει αρχίσει ένα έργο, ασφαλώς καλύτερα είναι η συνέχειά του παρά να το ψάχνεις από την αρχή. Αλλά εγώ, επειδή μιλάμε σήμερα για το Πόρτο Ράφτη, θα ήθελα συγκεκριμένα, και επειδή στην εισήγησή σας κ. Πρόεδρε στην αρχή αναφέρατε ότι θα ξεκινήσει η παράκτια ζώνη πρώτα, ο κόλπος  του Πόρτο Ράφτη, ας πούμε, και προβλέπει κάποια αντλιοστάσια, νομίζω 9 τον αριθμό, και αναφέρατε το αντλιοστάσιο στην Κορώνη, εξαιρείται. Ήθελα να ρωτήσω τον λόγο γιατί; Δεν υπάρχουν κάτοικοι εκεί; Δεν υπάρχει ανάγκη αγωγού αποχέτευσης εκεί;

Απάντηση από κ. Δήμαρχο: Λέει εδώ ο κ. Γρίβας ότι είναι απολύτου προστασίας περιοχή και είναι αρχαιολογικός χώρος, πιθανότατα να είναι αυτό.
   Όταν έγινε η μελέτη δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος;
   Πάντα ήτανε και πάντα υπήρχε αντλιοστάσιο. Δεν αδειοδοτήθηκε πιθανόν, λέει ο άνθρωπος …
       Αυτή η περιοχή έχει νερό, ηλεκτρικό. Μιλάμε για περιοχή που κατοικείται και μένει κόσμος,  και θα την εξαιρέσουμε από την αποχέτευση; (ερώτηση κ. Κωτούλα)

 χρειάζεται; Θα είναι υποβοηθητικό στη λειτουργία του αγωγού, δεν χρειάζεται δηλαδή,….
            Υπήρξαν μελέτες οι οποίες δεν είχαν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Αυτές αφορούσαν, όπως σας είπα, από το 1995 έως το 2001, όταν έγιναν οι περιβαλλοντικές μελέτες έως τώρα και τώρα αδειοδοτήθηκαν ουσιαστικά τα έργα να μπορέσουν να κατασκευασθούνε, ειδικά σε αυτό το σημείο, δεν αδειοδοτήθηκε το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο υπό την αίρεση να ξαναμελετηθεί αυτό το κομμάτι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειαστεί τεχνικό έργο. Δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το αντλιοστάσιο στο συγκεκριμένο σημείο.

Ερώτηση από ακροατή προς τον κ. Δήμαρχο: Εάν η μελέτη αυτή που ήδη έχει κατατεθεί, τι περιμένουμε τώρα χρονικά;
Απάντηση: Φαντάζομαι ότι μιλάτε για χρηματοδότηση. Είπαμε για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο, πάρετε τον αγωγό αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη ή στο περιφερειακό δρόμο του Μαρκόπουλου, πρέπει να είναι ώριμο και ώριμο σημαίνει να έχεις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, να έχεις πλήρη μελέτη, να έχεις όλα αυτά και αφού τα καταθέσεις, θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα που μπορεί να σε χρηματοδοτήσει, αυτό το μέτρο, το timing, που λένε, υπάρχει το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο, το ΕΣΠΑ, το ονομαζόμενο, που χρηματοδοτεί βιολογικούς και αποχετεύσεις, άρα τώρα είμαστε έτοιμοι, είμαστε οι μόνοι αδειοδοτημένοι με ώριμες μελέτες και δε μπορεί, λογικά, μία Κυβέρνηση, μία οποιαδήποτε Κυβέρνηση να μην χρηματοδοτήσει το έργο αυτό επειδή είμαστε ώριμοι. Από κει και πέρα , 1,2,3 μήνες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Ερώτηση από κ. Ηλία Τσουλούφο προς κ. Δήμαρχο:
   Όταν λέτε παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη, εκτός από το κομμάτι της Κορώνης που είπατε, που μπορεί να είναι ή μπορεί να μην είναι, είναι όλη η παράκτια ζώνη;
Απάντηση: Το Πόρτο Ράφτη είναι μία περιοχή με ένα δίκτυο 200.000 μ. αποχέτευσης ακαθάρτων. Η λογική που κατασκευάζεις το έργο είναι να ξεκινάς από τα κεντρικά που εκεί πέφτουν όλα τα λύματα και που μπορεί εύκολα να επεκταθείς με το μικρότερο κόστος να μπορείς να κατασκευάσεις  ….  το δίκτυο.
            Αυτή τη στιγμή έχουν μπει, σαν διακύβευμα, 8500 μ. δικτύου, όλος ο Άγιος Σπυρίδωνας μέχρι όλη την Αγία Μαρίνα και όλα τα έργα μεταφοράς όλου του Πόρτο Ράφτη, γιατί όλα τα έργα είναι αρκετά μεγάλα. Οι αγωγοί μαζί με τα αντλιοστάσια σιγά-σιγά συνδέονται, αυτό τεράστιο έργο, ώστε να φθάσουμε τους 18.000 ισοδύναμους κατοίκους.
            Δίδονται πρόσθετες πληροφορίες που δεν μπορεί να ακουστούν γιατί υπάρχουν φωνασκίες.
            Διακρίνεται μία ερώτηση για το πότε και πως θα αποχετευτούν οι 100.000 κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη κι όχι οι 18.000 που μιλάμε σήμερα. Οι υπόλοιποι;
            Απάντηση: Θα γίνουν εργολαβίες γιατί υπάρχουν μελέτες για 80.000 και 140.000, όπως σας είπα, από το 1991 ως το 2003, απλώς θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να προσαρμοσθούν στις νέες τιμές που ισχύουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, σαν σχεδιασμός. Αυτό είπα και στην εισαγωγή, είναι δεδομένος ο σχεδιασμός του Πόρτο Ράφτη.

Ερώτηση από ακροατή της ημερίδας: Αναφέρετε ότι το έργο που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί αφορά 2.500 κατοίκους Πόρτο Ράφτη. (δεν το είπε ο κ. Κωτούλας, είναι απόφαση του Δήμου).
 Δεν ακούγεται, υπάρχουν φωνασκίες.

Ερώτηση από ακροατή: Μιλάτε για την παράκτια ζώνη και για κάποιο μηχανικό που μίλησε για τον κεντρικό αγωγό, ο οποίος συνολικά θα απορροφήσει όλο το Πόρτο Ράφτη. Η διαδρομή στο Πόρτο Ράφτη είναι περίπου στα 9 χιλιόμετρα, έχουμε ένα βάθος ρηχό, γύρω στο 1 χιλιόμετρο κατά μέσο όρο. Από κει και πέρα πως αυτός ο κεντρικός αγωγός που λέτε….. τώρα ο παράκτιος θα είναι σαν βάση …. Που θα μπορεί να επεκταθεί σε όλο το Πόρτο Ράφτη, όταν δεν έχει υπάρξει μελέτη για όλο το Πόρτο Ράφτη.

Υπάρχει, ακούστε, το είπε. Οι μελέτες είναι για το σύνολο του Πόρτο Ράφτη, οι μελέτες αυτές προβλέπουνε σύνολο αντλιοστασίων, οι μελέτες αυτές υπάρχουνε στο Δήμο, έχει αντλιοστάσιο σε όλο το Πόρτο Ράφτη, 9 μείον το 1, δηλαδή, 8 αντλιοστάσια συνολικά.
            Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό; Ότι έχει μελετηθεί το δίκτυο συνολικά, το πώς θα το υλοποιήσεις, η λογική λέει ότι ξεκινάς από τα κεντρικά και μεγαλύτερου προϋπολογισμού και μεγαλύτερου μεγέθους δίκτυα και προχωράς προς την άλλη, όταν έχεις κάνει τα κεντρικά μπορείς εύκολα να επεκταθείς.
            Μελέτες υπάρχουνε και αυτό … είναι μία πρόσβαση μέρους της συνολικής μελέτης. Ακόμη και με τα προβλήματα χρηματοδότησης και κοινοτικής υποστήριξης δεν ακούστηκε κάτι τέτοιο, εγώ ως απλός πολίτης του Πόρτο Ράφτη, τι ακούω; Ότι θα έχουμε μία παράκτια ζώνη που δεν λέει τίποτα, που είναι για όλο το Πόρτο Ράφτη μία μελέτη και να πει …
  Υπάρχει μελέτη, είναι θέμα χρηματοδότησης για επέκταση προς τα έσω
            Τονίζω και κάτι. Ότι αυτή η μελέτη ισχύει για το 99%, ανεξαρτήτως που θα πάνε τα λύματα.
Τι θα ελπίζουν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου που είναι μικρά ακόμη.     Η παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη το άμεσο δημοπράτησης του έργου και προχωράμε. Χρηματοδότηση αφού έχουμε μελέτη.
            Να καταλάβετε κάτι. Στην Ανατολική Αττική κανείς δεν έχει ούτε βιολογικό, δηλαδή, καταλαβαίνετε το πρόβλημα; Σήμερα εμείς που μιλάμε, έχουμε παράκτια ζώνη, έχουμε υποβάλει μελέτη για χρηματοδότηση.
            Βήμα-βήμα εάν κάποιος αύριο σου πει ξεκάθαρα, έκανες το ένα κομμάτι, δεν παίρνεις λεφτά, μένουμε έξω για κάποιο διάστημα, ύστερα από 5 χρόνια, παίρνουμε κάποια χρηματοδότηση, η μελέτη υπάρχει για 95.000 κατοίκους στο Πόρτο Ράφτη μετά 30ετία.


Πρακτικά αποχέτευσης Πόρτο Ράφτη (ζ! μέρος)

ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Κυρίες και κύριοι,

            Σύντομα θα προσπαθήσω να βγάλω ορισμένα συμπεράσματα που πηγάζουν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αυτής της σημαντικής και υψηλού επιπέδου, όπως αποδείχθηκε, Ημερίδας.
1.- Το μέγεθος του αδειοδοτούμενου έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Μαρκοπούλου, κεντρικός αποχετευτικός αγωγός οικισμών Μαρκοπούλου, Πόρτο Ράφτη, Καλυβίων και Κουβαρά και αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων» θα είναι τέτοιο που θα εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους. Οι περιβαλλοντικοί όροι της Περιφέρειας δεν περιλαμβάνουν φάση 20ετίας και 40ετίας όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Άρα μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι είναι η τελική φάση.  Σε αυτή λοιπόν τη φάση αναμένουμε έγκριση για  Αποχέτευση τμήματος της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη που θα εξυπηρετεί 2.500-3.000 κατοίκους.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη σε βάθος χρόνου για την Αποχέτευση όλης της πόλης του Πόρτο Ράφτη στην ΕΕΛ Μαρκοπούλου.
            2.- Στο σχεδιασμό αποχέτευσης του Κεντρικού τμήματος Ανατολικής Αττικής,  όπως ακούσαμε από τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, στην  ΕΕΛ του Αεροδρομίου όπου αποχετεύουν το Κορωπί και η Παιανία ΔΕΝ περιλαμβάνεται το Πόρτο Ράφτη.
Κατά συνέπεια η Αποχέτευση του συνόλου του Πόρτο Ράφτη δεν βρίσκεται σε κανένα σχεδιασμό!!!
           3.Αλλά και σ’ αυτό το σχεδιασμό των 40.000 ισοδύναμων κατοίκων, ο κ. Σμυρνιώτης στην εισήγησή του ήταν απόλυτος όταν τόνισε ότι τα 3.500 Μ3/ημέρα που θα διατίθενται στο Ρέμα του Αγίου Γεωργίου θα καταλήγουν στη θάλασσα.  Δηλαδή, στον όρμο της Βραυρώνας. Σ’ αυτό συμφώνησε κατόπιν και ο κ. Ανδρεαδάκης. Το ίδιο θα γίνεται και με την άρδευση. Γι’ αυτό είπε ο κ. Σμυρνιώτης θα πρέπει να είμαστε πολύ προφυλακτικοί με τη διάθεση των λυμάτων στο έδαφος.
Εάν είναι έτσι, θα παραβιάζεται ένας βασικός περιβαλλοντικός όρος που θέτει η με αριθ. 5806 της 4-11-2006 απόφαση της Περιφέρειας η οποία όπως είδαμε «απαγορεύει» να καταλήξουν λύματα  στο θαλάσσιο χώρο της βραυρώνας.
Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα κλείσει ο Βιολογικός του
Μαρκόπουλου, όπως έγινε το 2004 και που εξακολουθεί να είναι κλειστός μέχρι σήμερα;
            4.- Η τοποθέτηση του κ. Ανδρεαδάκη ανέδειξε το κεφαλαιώδες θέμα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Μαρκόπουλου που είναι ο αποδέκτης.
α.- Τα  συστήματα με τυφλό αποδέκτη, είπε ο κ. Ανδρεαδάκης ,όπως αυτό του Μαρκόπουλου, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Κατά συνέπεια είναι πρωτοτυπία του Μαρκόπουλου, όπως λέγαμε από χρόνια σαν ΟΣΠΑ.
β.- Για άρδευση πρασίνου,   εάν είναι δυνατή χειμώνα καλοκαίρι, χρειαζόμαστε έκταση 6.000 στρεμμάτων. Ρώτησε το Δήμαρχο ο κ. Ανδρεαδάκης εάν διαθέτει ο Δήμος αυτή την έκταση χωρίς να πάρει καμία απάντηση.
      Κατά συνέπεια για ν’αποχετεύσει ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη που είναι και το ζητούμενο, χρησιμοποιόντας όσο επεξεργασμένο αλλά κατάλληλο λύμα  είναι αναγκαίο για άρδευση ή για άλλες χρήσεις ,σε τελευταία ανάλυση όμως  χρειαζόμαστε αποδέκτη που να καταλήγει στη θάλασσα.
             Αυτό επισημάνθηκε και από τον κ. Γρίβα που μίλησε εκ μέρος του <<ΡΟΪΚΟΥ ΑΕ>> Σύμβουλοι Μηχανικοί του δήμου του Μαρκόπουλου που θεώρησε το πρόβλημα του αποδέκτη το <<μεγάλο αγκάθι>> του Βιολογικού της μερέντας.   

            3.- Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι η οικολογική ποιότητα του οικοσυστήματος του Ευβοϊκού έχει έντονη ικανότητα αυτοκαθαρισμού και κατά συνέπεια μπορεί να θεωρηθεί καλός αποδέκτης. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Ανδρεαδάκης.
      Χρειάζεται όμως να επικαιροποιηθούν όλες οι μελέτες που αφορούν τον Ευοϊκό και ιδιαίτερα στα σημεία εκροής του συνόλου των αγωγών διάθεσης. 
          Πιστεύω κυρίες και κύριοι ότι ήταν μια καλή και χρήσιμη ημερίδα.
          Φώτισε από όλες τις πλευρές το μεγάλο πρόβλημα της Αποχέτευσης και της Επεξεργασίας των Λυμάτων στο δήμο μας και όχι μόνο. Ο καθένας ας βγάλει με υπευθυνότητα τα συμπεράσματά του.

             Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τους εισηγητές που μας κάνανε την τιμή  και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, ευχαριστώ όλους όσους πήραν το λόγο είτε με παρεμβάσεις είτε με ερωτήσεις και φυσικά ευχαριστώ όλους εσάς που είχατε την υπομονή να μας ακούσετε τόσες ώρες.
            Τέλος, επιτρέψτε με να  υπογραμμίσω τη μεγάλη ανάγκη της δική σας συμμετοχής στις πρωτοβουλίες που παίρνει η ΟΣΠΑ διότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο με τη δική σας παρουσία  και τους κοινούς αγώνες όλων μας μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής μας.          
                                                                                                            Γειά σας
                                            
                                                                    

Πρακτικά αποχέτευσης Πόρτο Ράφτη (ε! μέρος)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Διευθυντής Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας. «Επιπτώσεις από τη διάθεση λυμάτων στη θάλασσα του Ευβοϊκού».
   Δεν θα σας κουράσω, η μέρα είναι ωραία έξω και προσφέρεται για πιο ευχάριστα πράγματα.
   Θα μιλήσω για το θέμα της δυνατότητας διάθεσης στη θάλασσα, αυτό είναι το κεντρικό σημείο της ομιλίας μου.
Ωστόσο θα ήθελα πριν από αυτό να πω δύο λόγια για τον βιολογικό στο αεροδρόμιο. Για τα λύματα, που είμαστε, που βρισκόμαστε και να σας πω κάποιους προβληματισμούς μου.
            Αν κοιτάξουμε, τα λύματα παράγονται από ένα σπίτι 150 λίτρα για κάθε κάτοικο, μία οικογένεια τετραμελής βγάζει 600 λίτρα την ημέρα σημαίνει ότι ένα βυτίο που μεταφέρει 10-12 κυβικά, πρέπει κάθε 2-3 βδομάδες να αδειάζει τον στεγανό, με 80 έως 100 ευρώ, δεν ξέρω πόσο παίρνουνε. Κανονικά τι βγαίνει από αυτό; Ότι κάθε βδομάδα θα δίνουμε 100 ευρώ για να τα διώχνουμε, δηλαδή, για κάθε κυβικό 10 ευρώ, πολλαπλάσιο από αυτό που πληρώνουμε για το νερό. Μπορεί να αντέξεις οικονομικά αυτό; θα μου πείτε, ποιος αδειάζει το βόθρο κάθε 2-3 βδομάδες, κανένας. Γιατί δεν αδειάζει ούτε 6 μήνες, ούτε 1 χρόνο; Κάθε 5 χρόνια, ποτέ, λέει ο άλλος. Είναι γεγονός ότι δεν απομακρύνεται ο όγκος των λυμάτων και με το έναν τρόπο ή τον άλλον περνάει μέσα στο έδαφος.  Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα μέρος των λυμάτων είτε περνάει μέσα από το έδαφος είτε υπερχειλίζοντας καταλήγει αργά ή γρήγορα στα υπόγεια νερά, καταλήγοντας στη θάλασσα. Αυτή είναι η κατάσταση.
            Την ξέρουν όσοι ζουν και στη Λούτσα και στο Πόρτο Ράφτη και στις παραλίες ποια είναι η κατάσταση, και όμως έχουμε ανοχές και όλοι πάμε στο Πόρτο Ράφτη παρόλο που εδώ που τα λέμε έχουμε και τους ενδοιασμούς μας.
            Μπορεί να μείνει αυτή η κατάσταση; Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μείνει. Είναι πολύ ακριβό εάν θέλουμε να είμαστε σωστοί και εάν θέλουμε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα πράγματα στα οικονομικά μεγέθη, θα πρέπει να αντιδρούμε σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.
            Πέρα από αυτό βέβαια, δεν έχουμε και δίκιο, έχουμε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μία περιβαλλοντική πολιτική, που έχει γίνει και νόμος του Κράτους που λέει ότι για κάθε οικισμό πάνω από 2000 κατοίκους θα πρέπει να κάνουμε δίκτυα και συστήματα διαθέσεως.
Από πότε; Από το 2000, πόσο έχουμε σήμερα; 2009. Έχουμε πληρώσει πρόστιμα, έχουμε, έρχονται, δηλαδή, ως ανέφερε ο Ανδρέας ο Δάρας στο Θριάσιο, εδώ είμαστε στην αρχή πάλι, είναι ο άνθρωπος, τα λύματα, τι θα κάνουμε με τα λύματα, πάμε στον προβληματισμό που είχαμε πριν 10 χρόνια, …. Θα’ ρθουν και τα πρόστιμα, αλλά δεν είναι μόνο τα πρόστιμα, είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση η οποία θα’ ρθει.
     Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, αντί για τους βόθρους τους στεγανούς, μπορεί να κάνουμε και μικρά ιδιωτικά συστήματα τα οποία μπορούν με ορισμένες συνθήκες να λειτουργήσουν. Πότε; Άμα έχουμε ένα σπίτι σε 1 στρέμμα, δηλαδή, αυτή είναι η δόμηση, αυτή είναι η πυκνότητα μπορεί να κάνει και κάποια στιγμή συστήματα καθαρισμού και έτσι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για ύπαρξη δικτύου κλπ.
            Πόσες τέτοιες περιοχές υπάρχουν; Ελάχιστες, τα περισσότερα είναι πολύ πιο πυκνοδομημένα και η λύση του δικτύου και ενός βιολογικού είναι μονόδρομος.
            Τα μαζέψαμε από το Πόρτο Ράφτη, το Μαρκόπουλο, Κερατέα, Κορωπί…… τα μαζεύει τα λύματά του, τα επεξεργάζεται μόνος του σε μία κοινοτική εγκατάσταση ή φτιάχνει μία μεγάλη εγκατάσταση που διασυνδέονται μεταξύ τους. ………… μικρά συστήματα ή μεγάλα, μάλλον μεσαία ή μεγάλα συστήματα. Γενική λογική είναι ότι τα μεγάλα συστήματα δουλεύουν πιο καλά, είναι πιο οικονομικά, έχουν καλύτερη εποπτεία και έχουν μία σειρά από πολλά πλεονεκτήματα. Άλλο να χωροθετήσεις ένα βιολογικό και να κάνεις όλες τις διαδικασίες, να βρεις το χώρο, να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και άλλο να φτιάξεις 45 ή 30 ή 20, δεν είναι το ίδιο πράγμα.
            Η λογική λοιπόν με την οποία προχώρησε η ΕΥΔΑΠ και κατέληξε στους 4 βιολογικούς, είναι ορθή, είναι ορθολογική. Δεν είναι παράλογη. Έχει μία πολύ μεγάλη σημαντική λογική. Γιατί δεν περπατάει; Διότι πρέπει σωστά μία λύση να μην είναι μόνο ορθολογική στα χαρτιά, αλλά πρέπει να πείθει και τον κόσμο (3333).
            Θα μιλήσω γι’ αυτό που πιστεύω, χωρίς να παρεμποδίζομαι να πω κάτι άλλο.
Θα το κλείσω αυτό το θέμα. Και το θέμα που λέμε εάν θα έχει επιπτώσεις στη θάλασσα, είναι πως αντιλαμβάνεται ο κόσμος αυτά τα πράγματα. Και θα μου επιτρέψετε επομένως να μιλήσω και γι’ αυτό το θέμα.
Επομένως ο κεντρικός σχεδιασμός δεν αποκλείει την συναίνεση του κόσμου. Θα πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι είναι σωστός (3429)
   Βέβαια, σε αυτό μπαίνουν μέσα διάφορες απόψεις, συμφέροντα, τοπικά, οικονομικά, σπέκουλα, οικοπέδων, βίλλες αλλά και καινούργια και ίσως προβληματισμό του κόσμου και έχουν βγάλει μία σοβαρή αιτιολογία,
  Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή με ευθύνη της Πολιτείας δεν έχει γίνει, όλα αυτά τα χρόνια και οδηγηθήκαμε λοιπόν να έχει παγιωθεί αυτή η δική μου γνώση, να έχουνε μοιραστεί οι Δήμοι, δεν θέλω να πω κάτι τραγικό και γι’ αυτό για διάφορους λόγους στυλώνουμε τα πόδια και τορπιλίζουν την όλη προσπάθεια.
            Το τορπιλίζουν δεν το λέω, δεν τους κατηγορώ, αντικειμενικά, έβαλαν βέτο ότι δεν γίνεται.
            Τι κάνει ένας Δήμος σε μία τέτοια κατάσταση, δεν μπορώ να κατηγορήσω το Δήμο Μαρκόπουλου ή οποιονδήποτε άλλο, να θέλει να αυτονομηθεί, γιατί εάν είναι να περιμένεις από όλους να συμφωνήσουν για να γίνει κάτι και να παραμείνει ακατόρθωτο, είναι κατανοητό.
            Βέβαια, εκεί θέλει μία προσοχή. Τα χρήματα που χρειάζονται να δημιουργήσουν ένα βιολογικό ανήκουν σε όλο τον Ελληνικό λαό, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε όχι.
   Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι εάν δεν ήμουνα από το Πόρτο Ράφτη και δεν είμαι. Εάν το Πόρτο Ράφτη έβαζε βέτο, συμφωνώ ότι έχει βαρύτητα η άποψή τους, αλλά θα πρέπει η απόφασή τους να τεθεί σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, να πληρώσει για να γίνει, έτσι είναι.
Δεν είναι τόσο ότι κάνουμε ότι θέλουμε μόνο και με ξένα κόλλυβα, δεν το λέω για το Πόρτο Ράφτη, κοινοτικά χρήματα είναι, όλοι θα πληρώσουν και εγώ που δεν έχω σπίτι στο Πόρτο Ράφτη. Με ενδιαφέρει λοιπόν να ξέρω αν αυτή η λύση έχει μέλλον, έχει λογική κι’ επομένως  δεν υπάρχει λόγος να αυτονομείται κανείς και να κάνει ότι θέλει και να μην δίνει λογαριασμό σε κανένα.       
            Αν είναι λογικό να αυτονομηθεί κανείς για να δώσει επιτέλους μία λύση.
Που βρισκόμαστε σήμερα, 10 χρόνια μετά, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, έχετε πει, αν κατάλαβα καλά, ότι υπάρχει σε εξέλιξη η προοπτική του βιολογικού του Μαρκόπουλου.
            Νομίζω ότι σήμερα είναι ο καιρός να το ξαναδούμε πάλι, στα πλαίσια του νέου σχεδιασμού με τα νέα δεδομένα με τις νέες μελέτες και νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα ήδη ενός κεντρικού σχεδιασμού αν θα πάει το Πόρτο Ράφτη στο Μαρκόπουλο, αν θα πάει κάπου αλλού, αν θα κάνει δικό του. Ένα μάζεμα χρειάζεται.
            Έρχομαι στη θάλασσα. Σε κάθε λύση πάντως και έρχομαι στο θέμα μου, σε κάθε λύση η επιλογή της θάλασσας, είτε για όλο το χρόνο είτε για κάποιες περιόδους είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση. Τα τυφλά λεγόμενα συστήματα, οι βιολογικοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν διάθεση στη θάλασσα, δεν χρειάζονται, εμένα θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαι πολύ αντίθετος. Δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο, να μη ρίχνεις τελικά τα λύματα στη θάλασσα.
            Το χειμώνα, το χειμώνα, όχι συνέχεια, το καλοκαίρι όποτε δεν ποτίζω, όλα αυτά συζητούνται.
            Επομένως η επαναχρησιμοποίηση και ο εμπλουτισμός πιθανόν του υπόγειου ορίζοντα  παρά τις δυσκολίες που ανάφερε ο κ. Σμυρνιώτης, όλα μπορεί να εξετασθούν, πότε και σε ποια περίοδο μπορεί, αλλά δεν μπορεί να λέμε βρέχει και εγώ ποτίζω και με λύματα.
            Ούτε θα έλθουμε το Νοέμβριο με τις βροχές και αν μία μέρα σταματήσει να βρέχει, θα αρχίσουμε να ποτίζουμε με τα λύματα, λες και το έδαφος δεν θα έχει γεμίσει με νερό και θα το ρουφάει. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μία διέξοδος προς τη θάλασσα.
            Και τι σημαίνει αυτό; Είναι καταστροφή; Είπαμε ότι σήμερα βοθρολύματα με τον α ή β τρόπο καταλήγουν στη θάλασσα και δεν έχουμε πεθάνει.
            Υπάρχουν λοιπόν μελέτες και έρχομαι σ’ αυτά που ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου.
   Από τα δεδομένα είναι μία ολιγοτροπική περιοχή, δεν έχει δηλαδή ιδιαίτερα προβλήματα, βέβαια οι κόλποι μπορεί να έχουν και εξαρτάται από το που θα βγουν οι αγωγοί εκβολής.
            Η μελέτη αυτή έχει γίνει με ένα τρόπο που τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχει σοβαρά αμφισβητηθεί. Και θα εξηγήσω τι εννοώ.
            Οι διάφορες θέσεις εκβολής στη θάλασσα και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν, λίγο θα διαφοροποιηθώ από αυτό που είπε ο κ. Παπαθανασίου.
            Την επιλογή της θέσης σε σχέση με το καθαρισμό.
Κοιτάξτε. Ότι θέση και να επιλέξεις πάντα θα είναι δίπλα σε κάποιον, αν δεν είναι σε μένα θα είναι στον άλλο.
   Άρα εγώ το αντιστρέφω και λέω ότι θα πρέπει η εκλογή της θέσης εκβολής, ναι, να είναι ότι καθορίζεται με αυτό τον τρόπο αλλά θα πρέπει ο καθαρισμός να είναι τέλειος ώστε η θέση να μην έχει και πολύ σημασία.
            Και αυτή είναι η λογική που είχε οδηγήσει στην επιλογή της τριτοβάθμιας διαδικασίας, και είχαμε επιμείνει να πιεσθεί η Κυβέρνηση να δεσμευτεί για τριτοβάθμια διαδικασία, έστω και αν η Κοινότητα μπορούσε να πει ότι ήταν υπερβολικό και δεν το χρηματοδοτώ και να γίνει με εθνικούς πόρους, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αποκατασταθεί μία κοινωνική συναίνεση και να υπάρχει 1000% ασφάλεια.
            Ήταν ασφαλής αυτή η μελέτη. Όταν εγώ παίρνω τα μέτρα για ν μην μπούνε φίδια, να μην μπούνε αρουραίοι, τα λιοντάρια, οι τίγρεις; Ποια λιοντάρια, ποιες τίγρεις, αυτό ήταν, δεν αντιμετώπισε όμως το λιοντάρι. Εδώ ακούστηκε ότι η μελέτη δεν αντιμετώπισε τον άνθρακα όχι τον άνθρακα των λυμάτων, τον άνθρακα που βάζανε στα γράμματα οι τρομοκράτες, για τον άνθρακα πήρατε μέτρα; Γι’ αυτό μιλάω για λιοντάρια.
            Άνθρωποι σοβαροί με όλα τα αναλυτικά δεδομένα, και 10 χρόνια δεν έχει βγει καμία σοβαρή αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι με τα 50 μέτρα εμβολή στη θάλασσα ούτε και αυτός που θα είναι δίπλα θα καταλάβει τίποτα, εν πάση περιπτώσει πολύ λιγότερα από το βόθρο του διπλανού που βγαίνει μπροστά στο σπίτι του. Δεν θα καταλάβει τίποτα. Και η μόλυνση, τα θρεπτικά που ανέφερε ο Βαγγέλης τα οποία ούτως ή άλλως δεν είναι πολύ ανεβασμένα με την απομάκρυνση του αζώτου και φωσφόρου δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από κει και πέρα πρέπει να τα ρίχνουμε στη θάλασσα. Ας φτιαχτεί ο αγωγός, ας υπάρχει διέξοδος και αν μπορούμε να ποτίσουμε, ας ποτίσουμε, αν μπορούμε να τα ρίξουμε στον υδροφόρο ορίζοντα, α τα ρίξουμε. Ωραία, αλλά και το πότισμα θέλει προσοχή.
  Οι εκτιμήσεις που τουλάχιστον ξέρω εγώ των γεωπόνων ήτανε για 500 μ3 ανά στρέμμα το χρόνο, εδώ μιλάμε για χιλιάδες για 10.000, τι σημαίνει αυτό, 10.000 το χρόνο, είναι 3.000.000; 6.000 στρέμματα υπάρχουν για να ποτίσουν.
Φοβάμαι ότι οι εκτάσεις θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που χρειαζόμαστε για να ποτίσουμε. (4310)
            Ένα κομμάτι μπορεί να πάει για πότισμα. Εξ άλλου μιλάμε για πότισμα, είναι σίγουρο ότι αυτές οι εκτάσεις είναι τόσο περιφρουρούμενες ώστε να μην μπουν μέσα παιδιά, ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεμβράνεςγια να κάνουμε το νερό τόσο σίγουρο, αυτό θα ανεβάσει το κόστος.
            Για να συνοψίσω λοιπόν δεν μπορεί να προχωρήστε αυτή η διαδικασία της αυτονόμησης θα πρέπει να γίνει μία καινούργια ….πίεσης, γιατί μπροστά σε μία λογική αμφισβήτησης, τοπικισμούς, προβληματισμούς, εκβιασμούς, πολιτικές αντιπαραθέσεις, ξέρετε τι γίνεται δεν θέλετε εσείς μία, δεν θέλω εγώ 10. Και αφήνουμε τα πράγματα στη τύχη, αντί να προσπαθήσει να πιέσει, μέσα από ένα διάλογο, να βρει μία λύση, το άφησε, δεν θέλετε, δεν θέλω και εγώ. Τα πρόστιμα δεν θα τα πληρώσω εγώ, θα τα πληρώσει ο επόμενος που θα’ ρθει, ο επόμενος Υπουργός, τι με ενδιαφέρει. Συγνώμη που τα λέω έτσι ωμά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
            Δεν υπήρξε η πίεση, θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει πίεση, να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι, να επικαιροποιήσουμε τις μελέτες, με βάση και τα καινούργια που έχουνε προκύψει, να δοθεί μία μελέτη για εναλλακτικές επιλογές διάθεσης, μετά το πότισμα ή οτιδήποτε άλλο, να χαραχθεί ο βασικός σχεδιασμός των αγωγών εκβολής και να δοθούν σε τελευταία ανάλυση τίποτα αντισταθμιστικά, γιατί πρέπει να δοθούν, αυτά τα μέτρα σε μερικούς οι οποίοι θεωρούνται ότι μπορεί να επιβαρύνονται περισσότερο. (4450)
            Επομένως, αυτό που θέλω να κλείσω είναι ότι η διάθεση στη θάλασσα κακώς αντιμετωπίζεται με το φόβο και με τον πανικό και με τον απόλυτο αφορισμό ότι δεν θα πρέπει να οδηγηθεί…… στη θάλασσα, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει, και πουθενά καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η διάθεση δίπλα στην παραλία και όχι με ένα αγωγό 1000 μέτρα μέσα στη θάλασσα και σε βάθος 50 μέτρα ότι θα φθάσει μέχρι εκεί που κολυμπάμε. Τίποτα δεν φθάνει και είναι αποδεδειγμένο ότι τίποτα δεν φθάνει. Και η κουβέντα εάν πρέπει να φθάνουν ή όχι στη θάλασσα είναι χωρίς αντίκρισμα. Διότι έχουμε ένα πρόβλημα και έχουμε φθάσει μετά 10 χρόνια να έχουμε ρίξει στη θάλασσα όλες αυτές τις χιλιάδες ανεξέλεγκτα λύματα που έχουν παραχθεί. Από την άλλη θέλω να σας πω αν μιλάμε για λιοντάρια και βλέπουμε λιοντάρια είναι άλλο.
Σας ευχαριστώ.

ΠΑΡΙΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ,  Αντινομάρχης Ανατολικής Αττικής (παρέμβαση)
            Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητές φίλες και φίλοι, με προβληματισμό άκουσα όλες αυτές τις τοποθετήσεις και να πω κι’ εγώ με τη σειρά μου ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός πολύ γόνιμου διαλόγου, ενός διαλόγου που ίσως έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
            Δεν σας κρύβω ότι προβληματίζομαι εδώ και χρόνια, έχω προβληματισθεί ακόμη περισσότερο από όλα αυτά που ακούστηκαν από τους επιστήμονες, αλλά η ουσία; Είναι τι πράττουμε, τι πραγματικά θέλουμε.
            Ακούστηκε σε αυτή την ημερίδα ότι η διάθεση στη θάλασσα, ιδιαίτερα στη θάλασσα του Πόρτο Ράφτη δεν θα μας επηρεάσει, υπάρχει μία σχετική τεκμηρίωση φαντάζομαι ότι από πολίτες υπάρχει και ανάλογη ανεκτική τεκμηρίωση και περιμένω τις επόμενες ημέρες να την παρακολουθήσω, για να μπορέσουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα.
            Άκουσα από τους κυρίους της ΕΥΔΑΠ την τοποθέτησή τους σε σχέση με το σχεδιασμό.
  Ξέρετε τι έχω στο μυαλό μου; Ότι τελικά όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.
            Έρχεται λοιπόν η ΕΥΔΑΠ και μας λέει, ότι εμείς κάτι άλλο θέλαμε, κάτι άλλο σχεδιάζαμε, ότι εμείς πιθανόν να πάμε σε ένα κεντρικό σχεδιασμό των Μεσογείων.
Το συμπέρασμα τελικά που καταλήγω είναι ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή και η νυν δημοτική αρχή για το κομμάτι το οποίο έχει σχεδιάσει μέχρι σήμερα ορθώς πράττει. Και να το εξηγήσω.
            Εάν πάρετε όλη την Ανατολική Αττική, από το Βορρά μέχρι το νότο και εάν εξαιρέσω την Κερατέα και το Λαύριο, πουθενά αλλού δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Και αυτό είναι ευθύνη όλων, είναι ευθύνη της κεντρικής Πολιτείας, είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας. Για όλο αυτό, θέλει κοινωνική συναίνεση στο οποίο αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι.
  Άρα, τι πρέπει να κάνουμε; Ένα έργο το οποίο έχει δρομολογηθεί, ένα έργο το οποίο βρίσκεται ήδη σε σωστό δρόμο εδώ, δεν μπορεί να το απαξιώσεις.
  Έχω τελείως διαφορετική άποψη. Νομίζω ότι όλοι εμείς θα πρέπει να το στηρίξουμε. Να στηρίξουμε τι δηλαδή; Να στηρίξουμε τον αρχικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό της παράκτιας αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη.
            Εδώ λοιπόν όμως θα πρέπει να βάλουμε μία μεγάλη παρένθεση και να πούμε ότι από αύριο το πρωϊ ο Δήμος θα πρέπει να αναθέσει προκαταρκτική μελέτη για το υπόλοιπο Πόρτο Ράφτη. Θα πρέπει να δούμε, δηλαδή, αυτά τα σχέδια αυτονομίας που πολλοί καταδικάζουνε το Πόρτο Ράφτη με μία προκαταρκτική μελέτη τι μπορεί να κάνει. Δεν διαφωνώ ότι για το Πόρτο Ράφτη ο τρόπος διάθεσης για τον τελικό αποδέκτη πρέπει να είναι η θάλασσα του νότιου Ευβοϊκού, είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό το πράγμα, αλλά όμως αύριο το πρωϊ να προχωρήσουμε για το υπόλοιπο τμήμα το οποίο έχει να κάνει με το έξω της παράκτιας ζώνης και όχι μόνο με τα 2 οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στο παράλιο τμήμα. Από κει και πέρα όμως, το άλλο το θέμα, το άλλο το ζήτημα είναι ώριμο εάν αυτή η προκαταρκτική μελέτη μας βγάλει ως αποτέλεσμα ότι και το υπόλοιπο Πόρτο Ράφτη μπορεί μελλοντικά στα 15-20 χρόνια μέσα σε αυτό το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων του Πόρτο Ράφτη, τότε ας πάει, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι τελείως δύο διαφορετικά πράγματα.
            Άρα, δεν πρέπει να απαξιώσουμε το έργο που ήδη έχει γίνει και το οποίο πρέπει όλοι μαζί να το επικροτήσουμε και να το βοηθήσουμε αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου να ξεκινήσουμε έναν σχεδιασμό για όλο το Πόρτο Ράφτη.
            Νομίζω ότι είναι αναγκαίο και απαραίτητο, δεν ξέρω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, δεν ξέρω τον τρόπο χρηματοδότησής του, αλλά εδώ είμαστε όλοι για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους και λύση.
  Παρατήρησα σε σχέση με κάποιες τοποθετήσεις και μία σχετική υποκρισία και με ενόχλησε αυτό το πράγμα. Δεν μιλάω για μία υποκρισία από αιρετούς, μιλάω για υποκρισία από στελέχη τα οποία βρισκόντουσαν στην ΕΥΔΑΠ και τα οποία όταν βρισκόντουσαν στην ΕΥΔΑΠ και έπρεπε να κάνουν αυτό που έπρεπε να κάνουν, δεν το κάνανε.
            Δεν γίνεται λοιπόν μετά να ερχόμαστε και να κάνουμε πολιτική πάνω σε πράγματα που έπρεπε ήδη να έχουμε υλοποιήσει. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο.
            Μία παρατήρηση στο φίλο και συνάδελφο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μπαλή. Ακούστηκε για χωροθέτηση κέντρου επεξεργασίας λυμάτων αυτός του αεροδρομίου, δεν θέλω να φανώ δύσκολος σ’ αυτή τη στάση αλλά θα ήθελα να θυμίσω ότι στο κέντρο επεξεργασίας του αεροδρομίου όπως και όλο το αεροδρόμιο λειτουργεί σαν κράτος του Βατικανού και αυτό είναι μία σύμβαση που υπογράφτηκε το 1995. Τι ζητάει, δηλαδή ο κ. Μπαλής, να έλθουμε να χωροθετήσουμε κάτι που δεν μπορούμε να ορίσουμε;
            Ξέρετε ότι οι οικοδομικές άδειες μέσα στο αεροδρόμιο δεν εκδίδονται από τα πολεοδομικά γραφεία της περιοχής; Ξέρετε ότι δεν πληρώνεται καμία αμοιβή, καμία εισφορά, κανένα ψήφισμα ΚΗ στον αντίστοιχο Δήμο για τα έργα που γίνονται μέσα στο αερορόμιο; Ξέρετε ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες πυρασφάλειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτός από το τμήμα του αεροδρομίου. Τι συζητάτε για αυτά που έπρεπε να γίνουν στον αρχικό σχεδιασμό όταν προγραμματίσθηκε εδώ το αεροδρόμιο και δεν γίνανε.
            Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα κυρίες και κύριοι. Όταν χωροθετήθηκε το αεροδρόμιο στην περιοχή μας, κανένα έργο υποδομής δεν προγραμματίσθηκε. Και ερχόμαστε εμείς τώρα, να δούμε τι πρέπει να κάνουμε, αφού ήδη έχουμε κορεστεί.
            Άρα λοιπόν η υποκρισία έχει και μία δεύτερη παράμετρο, αυτή που πάμε να διεκδικήσουμε χωρίς ουσιαστικά να λέμε την αλήθεια σε όλους.
   Θα κλείσω κ. Πρόεδρε με τούτο. Τα συμπεράσματα θα τα θέλαμε, αφού απομαγνητοφωνηθούν, σε ένα έντυπο, είναι ένας, επαναλαμβάνω, γόνιμος διάλογος. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα ακούσει όλα αυτά τα συμπεράσματα που θα βγάλει η ημερίδα, τις παρατηρήσεις και πάλι εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε μια και έχει ξεκινήσει ένας γόνιμός διάλογος.   Ευχαριστώ (5358)

            Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν ερωτήσεις από τους πολίτες του Πόρτο Ράφτη προς τους εισηγητές της ημερίδας, αφού προηγούμενα έλαβε τον λόγο ο κ. Δάρας επικαλούμενος προσωπικό θέμα.
ΔΑΡΑΣ: Έγινε συγκεκριμένη αναφορά. Κοιτάξτε, βάζετε θέματα υποκρισίας σχετικά με ευθύνες τις οποίες, έχει και δεν τις αναγνωρίζει. Εάν έχετε κ. νομαρχιακέ σύμβουλε, κάτι συγκεκριμένο, πείτε το, μια γενική κουβέντα ότι έχει κάνει ο καθένας στη δουλειά του, κρίνεται από άλλους, και η ΕΥΔΑΠ έχει μία συνολική προσφορά ως Εταιρία όχι από ένα συγκεκριμένο υπάλληλό της ο οποίος σήμερα μιλάει σαν άνθρωπος του Πόρτο Ράφτη και όχι σαν υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ. Κάνετε μεγάλο λάθος.

            Γίνεται διακοπή για να υποβληθεί ερώτηση από τον κ. Δήμαρχο προς τον ομιλούντα. Επειδή αναφέρθηκε το παράδειγμα της πολυκατοικίας που κτίζεται και εγώ εδώ ζω και το βλέπω και το ζω. Ο σχεδιασμός που αναφέρθηκε από τους τεχνικούς του Δήμου ότι κάνουμε το παράλιο μέτωπο, έχουμε καταθέσει πρόταση ότι έχουμε οριστική μελέτη, αυτά πως τα βλέπετε;
            Εγώ θα υπεραμυνθώ των έργων του Πόρτο Ράφτη και της Μερέντας όταν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο λέει ότι θα πάρω από το Πόρτο Ράφτη 18.000 ισοδύναμο πληθυσμό, θα έχω 3 από Κουβαρά, 2 από τα Καλύβια, 10 από το Μαρκόπουλο και 3 από το Πόρτο Ράφτη. Τα άλλα 20 χρόνια θα έχω άλλο τόσο από το Πόρτο Ράφτη και την επέκτασή του, αυτά όμως πρέπει σε χρονοδιάγραμμα, Ορίστε;
Τι είναι ισοδύναμος πληθυσμός. Είναι οι κάτοικοι που το χρησιμοποιούν το δίκτυο με τους οποίους επιφορτίζεται το δίκτυο και ο όγκος του έχει ανάγκη επεξεργασίας και όχι οι κάτοικοι που μείνουν.
            Σας υποβάλω μία δεύτερη ερώτηση (κ. Δήμαρχος), εάν στον σχεδιασμό αυτό που έχουμε υποβάλει πρόταση και περιμένουμε χρηματοδότηση και είναι περιβαλλοντικά ώριμο τι πιστεύετε εσείς με την εμπειρία σας πως θα πάμε γρηγορότερα με αυτή την πρόταση ή με αυτή που συζητήθηκε;
Απάντηση: Ακούστε, εάν μεν απαντηθούν μερικά ερωτήματα που είναι καίρια, πρώτα από όλα είναι ο αποδέκτης, έχετε πάρει αδειοδότηση για την συγκεκριμένη λειτουργία, ας συζητήσουμε όμως και με τους ανθρώπους της ΕΥΔΑΠ οι οποίοι προτείνουν, έχουν τη λύση, ότι τελικά, αποδέκτης των επεξεργασμένων της Μερέντας, όπως ξέρετε, θα είναι ο αγωγός διάθεσς του κέντρου του αεροδρομίου κι είναι η μόνη ενδεδειγμένη τεχνική λύση, σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη κι’ όχι να τα διαθέσω στο ρέμα του Αγίου Γεωργίου. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο έχω επιφυλάξεις, όπως και άλλα μεγέθη του πληθυσμού και πως θα επιλύσει το Πόρτο Ράφτη τις ανάγκες του όπως ο πληθυσμός αναπτύσσεται στα επόμενα χρόνια με ένα χρονοδιάγραμμα που θα μεταφράζεται και σε οικονομικές δαπάνες, πρέπει να γίνει.
            Παρέμβαση από τον κ. ΔΗΜ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ, εκπρόσωπο της Χαμολιάς και θέλω να μεταφέρω τις απόψεις της Χαμολιάς.
   Είμαι γενικός γραμματέας του συνδέσμου οικιστών Πολυτεχνείου από τη Χαμολιά Βραυρώνας.
   Πολύς λόγος έγινε για την διάθεση λυμάτων στη Χαμολιά, αλλά δεν ακούστηκε καμία άποψη της Χαμολιάς. Σας μεταφέρω λοιπόν τις απόψεις.
            Αν μου επιτρέπετε, πρώτα θα κάνω ένα σχόλιο. Με έκπληξη άκουσα από τον κ. Κωτούλα για τη διάθεση των λυμάτων στη Χαμολιά, χωρίς μάλιστα να κάνει τον κόπο να ενημερώσει και να διαβουλευτεί και τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι φορείς είναι απόντες. Έχετε άποψη για το Πόρτο Ράφτη, (γίνονται διακοπές).
Παρεμβαίνει ο κ. Κωτούλας και λέει: εγώ είπα ποια είναι η μελέτη της ΕΥΔΑΠ και στο τέλος είπα 3 είναι οι λύσεις.
   Συνεχίζει ο κ. Σωτηρίου: βέβαια στο τέλος της ομιλία του πρότεινε και κάποιες άλλες λύσεις. Μακάρι να επιμείνει, να βρεθούμε όλοι και να συνεννοηθούμε.
   Δεύτερον, η λογική λέει ότι τα προγράμματα το ρυθμιστικό σχέδιο Αθηνών – Αττικής το οποίο επεξεργάσθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ πρόσφατα, το αντιπλημμυρικό έργο στον Ερασίνο το οποίο αν δεν κάνω λάθος, προκηρύχθηκε ύψους 56.000.000 και το αποχετευτικό πρέπει να συνδυαστούν
Εμείς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο για τέτοια έργα αυτής της κλίμακας που αναφέρονται πιθανόν στα 100-200 χρόνια για την περιοχή δεν…….και θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η θέση της ΟΣΠΑ γιατί αν θελήσει κανείς να κοιτάξει αυτά τα τρία, πιθανόν θα πάρει άλλες αποφάσεις ή θα βάλει το μυαλό του σε άλλες λογικές….
            Τρίτο, ο συνεταιρισμός…….του Πολυτεχνείου έχουν απευθύνει το 2009 ….σχετικά με τον αγωγό ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος και επανέρχομαι το 2008 σχετικά με την επεξεργασία λυμάτων γιατί πολύ λίγο λέχθηκε ότι εάν αύριο λύματα….  Πρώτο θέμα θα πρέπει να είναι εάν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε και μετά που θα τα διαθέσουμε σε ένα κεντρικό αποδέκτη.
   Τέταρτο, δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν προτάσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως.
            Δεν γνωρίζω, δεν έχω λάβει γνώση καμίας πρότασης, π.χ. της ΟΣΠΑ, για το τι πρέπει να κάνει, κ.ο.κ. και μάλιστα όταν δεν συνοδεύεται και από κάποιες τεχνικές προδιαγραφές ή τεχνικές λύσεις που θα επιλεγούν μαζί με τα οικονομικά μεγέθη. Το οικονομικό κόστος ενός αγωγού 1000 μέτρων μέσα στη θάλασσα και σε βάθος 50 μέτρα είναι τεράστιο. Έτσι, τουλάχιστον, λένε κάποιοι που ασχολούνται με λιμενικά έργα.
            Επίσης μιλήσαμε όλοι εδώ πέρα για ένα αγωγό, εγώ καταλαβαίνω ότι μιλάμε για 5 αγωγούς στον Ευβοϊκό, ένας που δεν έχει αναφερθεί καθόλου και θα είναι προς την μεριά του Ασωπού και μετά είναι ένας στην περιοχή του Μαραθώνα, ένας στην περιοχή Ραφήνας-Αρτέμιδας, ένας στη Χαμολιά, ένας στην Κερατέα και ένας στο Λαύριο.
            Και θα ήθελα να δω τι γνώμη έχουν οι αρμόδιοι για 4 ακόμη αγωγούς (κάποιος αναφέρει ότι υπάρχει μελέτη σχετικά με τους 5 αγωγούς σε συγκεκριμένες θέσεις και για τις επιπτώσεις που θα επιφέρουνε).  
Ο κ. Κωτούλας παρεμβαίνει και αναφέρεται στην ημερίδα που προσπάθησε να κάνει η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αλλά δεν πραγματοποιήθηκε τελικά και θα εξέταζε και τους 5 αγωγούς, τόνισε ότι η ημερίδα η δικιά μας αφορά μόνο το Πόρτο Ράφτη.
            Αυτό που λέτε κ. Πρόεδρε, είναι σωστό, αλλά τα ρεύματα που έρχονται από πάρα πάνω και θα βαρύνουν το Πόρτο Ράφτη θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη, διότι θα έχουν 50-100πλάσια επιβάρυνση λόγω π.χ. του Ασωπού.
            Το τελευταίο θέμα είναι η στρατηγική για την επίλυση του προβλήματος της αποχέτευσης, γενικά, όχι μόνο εδώ στην περιοχή, δεν είναι μόνο θέμα του Μαρκόπουλου, μας ενδιαφέρει, βεβαίως, η περιοχή αλλά θα πρέπει να το δούμε ευρύτερα.
   Μας ενδιαφέρει μία στρατηγική την οποία την έχουμε καταγράψει σε ένα χαρτί και θα σας την καταθέσω κ. Πρόεδρε.
Τελειώνω λέγοντας ότι ένοιωσα ότι βρίσκομαι σε ένα μνημόσυνο. Μελέτες του 1995, είμαστε στο 2009. Το μόνο ξεκάθαρο που άκουσα είναι αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος, έχω μία διαδικασία που βάση αυτής θα προκηρύξω το έργο, μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά με τον Δήμαρχο αλλά υπάρχει μία εν εξελίξει προκήρυξη υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση έργου και άκουσα τον Δήμαρχο να λέει πριν 1μήνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι έχει μία πρόταση και θα την καταθέσει, πιστεύω να την έχετε καταθέσει, δεν έχω ακούσει τίποτα άλλο τόσο συγκεκριμένο.  Ευχαριστώ πολύ.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πρακτικά αποχέτευσης Πόρτο Ράφτη (γ! μέρος)

1.Τι στιγμή κατά την οποία η ΕΕΛ Μαρκοπούλου , στερείται της Β’Φάσης για ισοδύναμο πληθυσμό 80.000 και προοπτική 40ετίας για 140.000, το ΟΛΟΝ Πόρτο Ράφτη δεν <<χωράει>> σε αυτή την ΕΕΛ.Και εάν προσθέσουμε και την έλλειψη ουσιαστικού αποδέκτη καθώς και τη μεγάλη υψωμετρική διαφορά η οποία θ’ανεβάσει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας,το επαναλαμβάνουμε από χρόνια ότι η μεγάλη πόλη του Πόρτο Ράφτη που θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο, είναι δύσκολο να  αποχετεύσει σε αυτή την εγκατάσταση. Εκτός και εάν ο εξαίρετος επιστήμονας κ.Σμυρνιώτης μας πείσει για το αντίθετο. Σε αυτή την περίπτωση  λύνετε αυτόματα και το πρόβλημα του υποθαλάσσιου αγωγού στον ευοϊκό της ΕΕΛ Αεροδρομίου αφού και το Κορωπί και η Παιανία θα μπορούν να διαθέτουν τα Επεξεργασμένα λύματά τους στο έδαφος για άρδευση πρασίνου. Θα τον ακούσουμε με προσοχή.
2.Να μπεί στο σχεδιασμό τις ΕΕΛ Αεροδρομίου όπως προέβλεπε η μελέτη της ΕΥΔΑΠ το 2001 και που ήταν αποδεκτή από το δήμο Μαρκοπούλου όπως είδατε στο σχέδιο που σας δείξαμε προηγουμένως.
3.Ο σχεδιασμός μιάς νέας μονάδας ΕΕΛ μόνο για το Πόρτο Ράφτη μιάς και η πόλη αυτή ,όπως είδαμε χρειάζεται μόνο για τον εαυτό της μια μονάδα περίπου 100.000 ισοδύναμων κατοίκων.Θα το δείξει η μελέτη.
Πιστεύουμε ότι η τρίτη λύση σε βάθος χρόνου θα είναι η ποιο οικονομική, φοβάμαστε όμως τις καθυστερήσεις γιαυτό χρειάζετε μια προκαταρκτική μελέτη η οποία θα φωτίσει την κατάσταση.
Σας ευχαριστώ.





«ΡΟΪΚΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.»
Εκπρόσωπος: Ανδρέας Γρίβας «Η αποχέτευση στην εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ».
            Η εταιρεία μας έχει αναλάβει από το Δήμο Μαρκόπουλου το 2003 την εκτέλεση της σύμβασης συμπληρωματικής μελέτης και υπηρεσιών συμβούλων των έργων αποχέτευσης του Δήμου Μαρκόπουλου. Το αντικείμενο της σύμβασης εκτός των άλλων περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες συμβούλων και εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών που αφορούν έργα διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου Μαρκόπουλου.
            Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον αυτά που είπε ο κ. Κωτούλας τα οποία θα συμπληρώσω και ίσως σε 1-2 σημεία θα τροποποιήσω δίνοντας διευκρινιστικές απαντήσεις σε κάποια ζητήματα τα οποία θέσατε.
            Θα κάνω κατ’ αρχήν μία σύντομη ανασκόπηση του ιστορικού των έργων αποχέτευσης στο σύνολό τους. Το έργο διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου Μαρκόπουλου καθορίστηκε κατ’ αρχήν από το 1993. Στο πλαίσιο αυτό για το σύνολο των έργων αποχέτευσης εκπονήθηκαν από το 1993 έως το 2001 μελέτες για τον οικισμό του Μαρκόπουλου, του Πόρτο Ραφτη, τα Καλύβια, το Κουβαρά, την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και τα έργα διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Βάσει του αρχικού αυτού σχεδιασμού η εγκατάσταση της επεξεργασίας των λυμάτων χωροθετήθηκε στη θέση Μερέντα όπου και τελικώς κατασκευάστηκε το έργο που έχουμε σήμερα εκεί.
            Μέχρι σήμερα με διαφορετικές εργολαβίες έχουν κατασκευαστεί η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για δυναμικότητα 40.000 ισοδύναμων κατοίκων και με πρόβλεψη για μελλοντικές επεκτάσεις, τις οποίες θα αναλύσουμε στη συνέχεια ποιες είναι αυτές.
            Έχει κατασκευαστεί ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός Μαρκόπουλου στη περιφερειακή οδό Μαρκόπουλου, τμήμα ή τμήματα του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού από Πόρτο Ράφτη προς Μαρκόπουλο, έχει κατασκευαστεί εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων του οικισμού του Μαρκόπουλου περίπου 6,5 χλμ δίκτυο και έχουν κατασκευαστεί τα δίκτυα αποχέτευσης Καλυβίων, Κουβαρά μετά των κεντρικών αποχετευτικών αγωγών των οικισμών αυτών μέχρι του σημείου που τα λύματα θα συλλεγούν για να οδηγηθούν στη θέση του βιολογικού.
            Μέχρι, δηλαδή, κάποιο σημείο κοντά στο βιολογικό.
Η κατασκευή του βιολογικού ολοκληρώθηκε το έτος 2000 με 3 διαδοχικές εργολαβίες και λειτούργησε μέχρι το 2004 αποκλειστικά με βοθρολύματα, λόγω μη ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.
            Το 2004 διακόπηκε η λειτουργία του βιολογικού αφ’ ενός λόγω λήξης της ισχύος των περιβαλλοντικών όρων που έληξαν το 2003 και χρειάζονταν ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων και αφ’ ετέρου γιατί εντοπίστηκαν κάποια θέματα εναρμόνισης με τους περιβαλλοντικούς όρους, δηλαδή, εντοπίστηκαν κάποιες εργασίες που έπρεπε να γίνουν για να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του βιολογικού. Στο πλαίσιο αυτό που αφορούσαν τις περιβαλλοντικές μελέτες και εκδόθηκαν νέοι περιβαλλοντικοί όροι το 2006.
            Αυτοί οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν ισχύ μία 5ετία, δηλαδή, μέχρι το 2011. Το λέω αυτό γιατί παίζει ρόλο γι’ αυτά που θα πω στη συνέχεια.
            Βάσει λοιπόν αυτών των περιβαλλοντικών όρων που θα έχουν ισχύ έως το 2011, έχουν αδειοδοτηθεί πλέον το σύνολο των έργων αποχέτευσης στα δίκτυα Καλυβίων, Κουβαρά, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλου, η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για 40.000 ισοδύναμους κατοίκους στην οποία όμως απαιτούνται πλέον εργασίες τριτοβάθμιας επεξεργασίας για να μπορέσει να ξανά-λειτουργήσει και εργασίες αναβάθμισης κυρίως για λόγους μη λειτουργίας κάποια έτη, οπότε κάποιος εξοπλισμός τέθηκε σε αχρηστία και για λόγους εναρμόνισης με τους νέους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν ήδη εκδοθεί. Βάσει αυτών των περιβαλλοντικών όρων μιλάμε για ένα βιολογικό 40.000 κατοίκων.
            Η διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων 3500 μ3/ημέρα επιτρέπεται να γίνει στο ρέμα του Αγίου Γεωργίου με μία δυναμικότητα 18.000 κατοίκων, αυτό λέει ο υπολογισμός και για μεγαλύτερες παροχές προβλέπεται σαν μέθοδος διάθεσης η άρδευση.
            Τα άμεσα μέτρα υλοποίησης βάσει του προγραμματισμού του Δήμου Μαρκόπουλου είναι τα ακόλουθα:
Πρώτο έργο το βάζω σαν ιεράρχηση σημασίας είναι η αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας  λυμάτων ώστε να εναρμονιστεί με τους περιβαλλοντικούς όρους και να μπορέσει να λειτουργήσει. Αυτό αφορά τα έργα διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου Μαρκόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν από την εταιρεία μας οι σχετικές μελέτες δημοπράτησης για το βιολογικό με την εκτέλεση διαφόρων εργασιών στις οποίες περιλαμβάνεται η τριτοβάθμια επεξεργασία και όλες αυτές οι εργασίες αναβάθμισης που σας είπα.
            Το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 3.400.500 ευρώ και αυτή την στιγμή ο διαγωνισμός ανάθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλαδή, σαν εκτίμηση περιμένουμε στους επόμενους 4-5 μήνες να υπογραφεί η σύμβαση από τον ανάδοχο.
Δεύτερο έργο: Η αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη είναι ένα έργο που έχει ωριμάσει και είναι έτοιμο να χρηματοδοτηθεί.
Τι περιλαμβάνει αυτό; Είναι τα έργα μεταφοράς του συνόλου του Πόρτο Ράφτη στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν ένα δίκτυο ακαθάρτων περίπου 18.000 μέτρων, εσωτερικό δίκτυο Πόρτο Ράφτη το οποίο ξεκινάει από τον Άγιο Σπυρίδωνα το παραλιακό τμήμα και φθάνει κοντά στην Αγία Μαρίνα. Είναι, λοιπόν, περίπου 18.500 μέτρα δίκτυο αγωγών στα οποία έχουν μπεί οι 600 περίπου συνδέσεις και το δίκτυο θα πρέπει να υπενθυμίσω, επαρκεί για 19.000 ισοδύναμους κατοίκους την 20ετία και 23.000 στην 40ετία.
            Οι 650 ιδιωτικές συνδέσεις που σας ανέφερα μπήκαν στην εργολαβία επειδή γίνονται σε δύσκολα σημεία κατασκευής, δηλαδή, στους κεντρικούς αγωγούς στην παραλία οπότε τα βάλαμε, ελπίζουμε να χρηματοδοτηθούν, οι ιδιωτικές συνδέσεις. Κανονικά οι ιδιωτικές συνδέσεις είναι μη επιλέξιμες δαπάνες, δηλαδή, πληρώνει ο κόσμος και γίνονται οι συνδέσεις. Αυτές οι συνδέσεις δεν αναφέρονται στον ενεργό πληθυσμό και δεν περιλαμβάνονται στα έργα που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Μαρκόπουλου. Περίπου 20.000 ο καλυπτόμενος πληθυσμός με τα έργα αυτά της αποχέτευσης, για τα δε έργα μεταφοράς είναι το σύνολο στην εργολαβία που θα δημοπρατηθεί, είναι το σύνολο των απαιτούμενων έργων για το σύνολο του Πόρτο Ράφτη, τα μηχανολογικά έργα ως είθισται είναι για την 20ετία και τα έργα που ακολουθούν είναι για την 50ετία.
            Αυτό το έργο λοιπόν που έχει σκοπό να κατασκευάσει ο Δήμος Μαρκόπουλου ανέρχεται σε περίπου 18.000.000 ευρώ. Τι είναι το υπο-έργο; Είναι η β΄φάση του Μαρκόπουλου, όπως σας έχω πει στην αρχή ότι έχουν κατασκευασθεί 6.500 μέτρα δικτύου, τώρα προβλέπεται να κατασκευασθούν άλλα 1.500 μέτρα δικτύου, δηλαδή, προβλέπεται να κατασκευαστεί πάνω από το 50% του δικτύου Μαρκόπουλου που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του δομημένου οικισμού. Με αυτά τα 3 υπό-έργα, τι έχουμε εξασφαλίσει; 1) ότι ο βιολογικός μας μπορεί να λειτουργήσει αμέσως μετά την πρώτη εργολαβία, αύριο το πρωϊ, δηλαδή τι εννοώ, να συνδεθεί τα Καλύβια, Κουβαράς και Μαρκόπουλο στο κατασκευασμένο τμήμα του οικισμού ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με αποδέκτη το ρέμα του Αγ. Γεωργίου. Γιατί οι παροχές στα δίκτυα αυτά που είναι κατασκευασμένα σήμερα είναι κάτω από τους 18.000 κατοίκους και μπορούμε να διαθέσουμε τα λύματα στον Άγιο Γεώργιο.
            Όσο προχωράνε τα έργα, γιατί όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μία ιεράρχηση κατασκευής, ξεκινώντας, λοιπόν, να κατασκευάζεται το έργο του Πόρτο Ράφτη, αυτό το μεγάλο έργο από άποψης προϋπολογισμού και δυσκολίας κατασκευής αυτομάτως πρέπει να προχωρήσουμε σε μία επέκταση των μελετών του βιολογικού και φυσικά των περιβαλλοντικών μελετών που αφορούν το Βιολογικό. Άρα, επόμενα βήματα: Μελέτη επέκτασης βιολογικού 80.000 και 140.000 δηλαδή, μιλάμε για ένα συνολικά καλυπτόμενο πληθυσμό 130.000 κατοίκων για Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαρά, Πόρτο Ράφτη. Σταδιακά, λοιπόν, αφού λήγουν στο τέλος του 2011 οι περιβαλλοντικοί όροι, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανανέωση αυτών για τους 80.000 κατοίκους, αυτή είναι η σκέψη του Δήμου, να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λυθεί το θέμα της διάθεσης που θα απασχολήσει τις νέες περιβαλλοντικές μελέτες και θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το έργο.
            Μετά την επέκταση του βιολογικού της β΄ φάσης για τους 80.000 κατοίκους θα προχωρήσει ο Δήμος Μαρκόπουλου σε αναζήτηση χρηματοδότη για τα υπολειπόμενα δίκτυα. Ποια είναι αυτά; Το υπόλοιπο του Μαρκόπουλου και το Πόρτο Ράφτη, το οποίο πάλι μπορεί αυτή η ωρίμανση να γίνει σταδιακά βάσει των προγραμμάτων χρηματοδότησης. Δηλαδή, βλέπουμε ποια προγράμματα χρηματοδότησης υπάρχουν και αυτομάτως που μπορούμε να βάλουμε ακόμη άλλα 30 χλμ δίκτυο στο Πόρτο Ράφτη, και με αυτό τον τρόπο σταδιακά ο Δήμος Μαρκόπουλου προγραμματίζει να ωριμάσει και να κατασκευάσει ο σύνολο των έργων αποχέτευσης του Δήμου.
            Η ενημέρωση που σας κάνω παίρνει ως δεδομένο το σημείο κατασκευής της εγκατάστασης των λυμάτων στη θέση που είναι σήμερα και το έργο διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου ως είναι σήμερα διαμορφωμένο και προγραμματίζεται να υλοποιηθεί.
            Στο πλαίσιο αυτό και όσο αφορά το ΚΕΛ αεροδρομίου δεν έχω άποψη, γι’ αυτό θα μιλήσουνε οι υπεύθυνοι της ΕΥΔΑΠ, αλλά κλείνοντας θα ήθελα να πω τα εξής:
            Ο Δήμος Μαρκόπουλου φαίνεται ότι έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου του Πόρτο Ράφτη που είναι 18.000.000 ευρώ, που έχει προϋπολογισμό 18.000.000 ευρώ.
Η εξασφάλιση αυτής της χρηματοδότησης αυτομάτως είναι μία παρακαταθήκη, δηλαδή, εάν χρηματοδοτηθεί η κατασκευή αυτού του έργου, η γνώμη μου ως επιστήμονα και μελετητή είναι ότι αυτομάτως δεν μπορεί να μην αδειοδοτηθεί η β΄ φάση του έργου του βιολογικού Μαρκόπουλου δεδομένου ότι όλα τα χρήματα που θα έχουν δοθεί θα προβλέπουνε την μεταφορά του Πόρτο Ράφτη στο βιολογικό του Μαρκόπουλου.
            Το μεγάλο αγκάθι όπως είπατε και σεις κ. Κωτούλα είναι η διάθεση. Το πώς θα διατεθούν τα επεξεργασμένα λύματα και με ποιο τρόπο θα κατευθυνθούν ενδεχόμενα στη θάλασσα. Όμως, όπως κάθε λογικός άνθρωπος θα σκεφθεί, εφ’ όσον δόθηκαν τόσα λεφτά για την κατασκευή θα πρέπει να δοθούν και για την διάθεση.
Ποια θα είναι θα το δούμε μαζί, όταν ο Δήμος και με τους συνεργάτες του που θα επιλέξει, ο Δήμος θα πρέπει να μελετήσει το θέμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
            Πιστεύω, σας έδωσα μία συνοπτική εικόνα των έργων όπως είναι σήμερα και πότε προβλέπεται να υλοποιηθούν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κων/νος Πιταράς, Πολιτικός Μηχανικός, Διευθυντής Μελετών ΕΥΔΑΠ
            Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και ευχόμαστε τα συμπεράσματα της ημερίδας να είναι τέτοια, ώστε να υλοποιηθεί το ταχύτερο το θέμα που σας ενδιαφέρει.
            Τι 1989 εγκρίθηκε από το Υπ.Χω.Δ.Ε. η τεχνικοοικονομική μελέτη τμημάτων της αποχέτευσης της βόρειας και Ανατολικής Αττικής. Επρόκειτο κατ’ αρχήν για ένα γενικό σχεδιασμό, ένα προκαταρκτικό σχέδιο για την εξυπηρέτηση όλων των περιοχών της Ανατολικής Αττικής.
            Η μελέτη αυτή διήρκεσε από το 1990 μέχρι το 1992. Το 1992 ανατέθηκε στην ΕΥΔΑΠ ο σχεδιασμός και η μελέτη των έργων αποχέτευσης για όλη την περιοχή για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και τεχνικούς, να γίνει ο σχεδιασμός όλων των έργων από ένα ενιαίο φορέα.
            Η ΕΥΔΑΠ στη συνέχεια προχώρησε στην ανάθεση προμελετών για όλα τα έργα αυτά, στο τέλος του 1993. Τα έργα διαμοιράσθηκαν σε 3 μεγάλες ζώνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ζώνη Κεντρικών Μεσογείων που ανήκουν οι Δήμοι Μαρκόπουλου, Κρωπίας, Παιανίας, Κουβαρά, Καλυβίων, κλπ.
            Με δεδομένο ότι είχε ήδη δρομολογηθεί να γίνει το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στη θέση Μερέντα για το Μαρκόπουλο, τα Καλύβια και Κουβαρά, η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην ανάθεση σε 3 μελετητικά γραφεία της μελέτης και χωροθέτησης των έργων της περιοχής αυτής. Ακολουθεί εκτεταμένη ενημέρωση των Δήμων αυτών με επανειλημμένες συσκέψεις, μία διαδικασία που κράτησε αρκετό καιρό μέχρις ότου γίνηκαν οι προμελέτες και συνετάγη και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της οποίας η έγκριση αναμένεται, ως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σύντομα.
            Από εκεί και πέρα μετά την έγκριση των μελετών περιβαλλοντικών όρων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια προκειμένου να καταλήξουμε στην κατασκευή του έργου.
            Τώρα, όσον αφορά το ΚΕΛ αεροδρομίου στο ΝΑ άκρο, στις παρυφές του αεροδρομίου θα σας μιλήσει η κ. Ράπτου που είναι ειδικός, όσον αφορά τα τεχνικά στοιχεία, το ιστορικό, κλπ. Ευχαριστώ πολύ.

Στέλλα Ράπτου, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Μελετών Αποχέτευσης, Αναπληρώτρια Διεύθυνσης Μελετών ΕΥΔΑΠ «Η αποχέτευση στην Ε.Ε.Λ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ».
            Όπως σας είπε ο κ. Πιταράς, θα γίνει μία αναδρομή για τις πρώτες ενέργειες της ΕΥΔΑΠ που έγιναν για την συγκεκριμένη μελέτη, ήταν η διευθέτηση διαφόρων προβλημάτων που είχαν προκύψει από τον σχεδιασμό επεξεργασίας λυμάτων και αποχέτευσης από το Δήμο Μαρκόπουλου και τις κοινότητες Καλυβίων και Κουβαρά, Παιανίας, Κορωπίου από το 1993.
            Έγινε λοιπόν σύσκεψη τον Ιανουάριο του ’94 μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Δημάρχου Μαρκόπουλου κ. Κατσίκη και των κοινοταρχών Καλυβίων, Κουβαρά. Στη σύσκεψη αυτή τέθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από την μελέτη επεξεργασίας λυμάτων και αποχέτευσης που είχαν προβεί οι παραπάνω φορείς και αναφέρθηκαν διάφοροι όροι που είχαν τεθεί από την μελέτη της ΕΥΔΑΠ για την περιοχή σε σχέση με τον σχεδιασμό τους, ώστε να υπάρξει ένας σωστός συντονισμός των έργων.
            Ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου με έγγραφό του τον Φεβρουάριο του 1994 αποδέχτηκε τους όρους του μνημονίου της σύσκεψης και αναφέρει τα εξής: «Συμφωνούμε να γίνουν τα έργα βιολογικού του Δήμου μας, σύμφωνα με τις αρχές της τεχνικοοικονομικής μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ όπου στο βιολογικό καθαρισμό που ήδη έχει ξεκινήσει από το Δήμο θα μπορεί να δέχονται τα ακάθαρτα κι’ άλλων Δήμων όπως π.χ. Κορωπίου.
            Όσον αφορά τον αποδέκτη που θα καταλήγουν τα λύματα, θα μπορούσε να είναι αυτός που προτείνεται από την μελέτη ΕΥΔΑΠ, εφ’ όσον εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφαλή διάθεσή του στον Ευβοϊκό.
            Από την ΕΥΔΑΠ ενημερώθηκαν ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου, Καλυβίων, Κουβαρά για την πρόοδο της μελέτης που είχε αναλάβει η ΕΥΔΑΠ και στα πλαίσια της μελέτης συνετάγη κάποια κατ’ αρχήν προκαταρκτική εισηγητική έκθεση όπου περιλήφθηκαν οι περιοχές των Δήμων Παιανίας, Κορωπίου εξαιρουμένων των παραλιακών τμημάτων, Μαρκόπουλου, Καλυβίων και Κουβαρά.
            Μετά την σύνταξη της εισηγητικής έκθεσης από την ΕΥΔΑΠ μιλάμε για τα έργα στην περιοχή, έγιναν πάρα πολλές συσκέψεις με τον Δήμαρχο Μαρκόπουλου κ. Κατσίκη προκειμένου να συμπεριληφθεί το Πόρτο Ράφτη στο σχεδιαζόμενο από την ΕΥΔΑΠ κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, δεδομένου ότι το σχεδιαζόμενο από το Μαρκόπουλο ΚΕΛ Μερέντας δεν είχε την δυνατότητα να δεχθεί τα λύματα της περιοχής του Πόρτο Ράφτη.
            Ο τότε δήμαρχος ήταν αρνητικός για την υπαγωγή του Πόρτο Ράφτη στον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ και πάρα την προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ για την ορθότητα της πρότασης δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία.
            Στην εισηγητική έκθεση που έγινε από την ΕΥΔΑΠ προτάθηκε η δημιουργία ενός κοινού για όλους τους οικισμούς κέντρου επεξεργασίας λυμάτων και των αντιστοίχων διατάξεων συλλογής από αυτούς.
            Επιπλέον, επειδή ήδη ο Δήμος Μαρκόπουλου είχε ξεκινήσει το δικό του κέντρο επεξεργασίας στη θέση Μερέντα, εξετάστηκαν και διατάξεις με ένταξη σε αυτό τον σχεδιασμό.
            Βασικά, οι προτάσεις που τέθηκαν ήσαν οι εξής:
            Η βέλτιστη τεχνικοοικονομική λύση ήταν η κατασκευή ενός ενιαίου Κέντρου για την εξυπηρέτηση όλων των Δήμων της περιοχής, δηλαδή Παιανία, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαρά με δεδομένο την ύπαρξη του κέντρου επεξεργασίας της Μερέντας προτάθηκε η δημιουργία ενός κέντρου επεξεργασίας στη θέση Βραώνα για την εξυπηρέτηση των Δήμων Παιανίας, Κορωπίου και οικισμών της Χαμολιάς και του Πόρτο Ράφτη του Δήμου Μαρκόπουλου.
            Η διατήρηση του κέντρου Μερέντας προς εξυπηρέτηση των Δήμων Μαρκόπουλου, Καλυβίων και Κουβαρά.
Η προτεινόμενη θέση για το ΚΕΛ Βραυρώνας ήταν εκτός του αρχαιολογικού χώρου και 200-300 μέτρα από τα όρια του ιερού της Αρτέμιδας. Ως εναλλακτική λύση προτάθηκε η κατασκευή ενός ΚΕΛ στην περιοχή του αεροδρομίου, δηλαδή, στο νοτιοανατολικό όριο του αεροδρομίου, προς εξυπηρέτηση των Μαρκόπουλου, Καλυβίων και Κουβαρά.
            Η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων αυτών των περιοχών θα χύνονται στη θάλασσα με υποθαλάσσιο αγωγό ο οποίος θα κατευθυνόταν στον Ευβοϊκό κοντά στη Χαμολιά.
            Η μελέτη εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ και συγκεκριμένα εγκρίθηκε το ΚΕΛ στη θέση Βραυρώνα και την διατήρηση του ΚΕΛ Μερέντας.
            Συγχρόνως με την ίδια απόφαση του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ υπογράφτηκε συμπληρωματική σύμβαση με τους ίδιους μελετητές για την διερεύνηση επιπλέον αντικειμένων για τις ανάγκες της μελέτης, δηλαδή, σύνταξη μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκτέλεση τοπογραφικών, κλπ. , αναγνώριση του βυθού της θάλασσας στην περιοχή που θα εκβάλει ο αγωγός, προγραμματισμός και αξιολόγηση της ωκεανογραφικής έρευνας η οποία πρόκειται να γίνει προκειμένου να αναπτυχθεί μαθηματικό ομοίωμα του Νότιου Ευβοϊκού.
            Στη συνέχεια εγκρίθηκε η μελέτη προέγκρισης χωροθέτησης η οποία υποβλήθηκε στην αρμόδια διεύθυνση ΥΠΕΧΩΔΕ το 1996.
            Ακολούθησε η προβλεπόμενη διαδικασία από την ισχύουσα νομοθεσία με γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων, αρχαιολογικού, δασικού, κλπ. Και η μελέτη εγκρίθηκε τελικά το 2002. Δηλαδή, μετά από περίπου 6 χρόνια.
            Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση οφείλεται κατ’ αρχήν στις αντιρρήσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας που μετά επανειλημμένες συσκέψεις τελικά με την μελέτη χωροθέτησης εγκρίθηκε η κατασκευή του ΚΕΛ νοτιοανατολικά του αεροδρομίου, αντί της θέσης που είχε προταθεί στην Βραυρώνα, διατηρουμένου και του ΚΕΛ στη Μερέντα, ενώ υπήρχε σύσταση από την αρχαιολογική για τον αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, δεν δέχτηκαν να περάσουν από τη ζώνη Α του αρχαιολογικού χώρου και έτσι ο αγωγός διάθεσης ακολουθεί άλλη πορεία με παρέκκλιση 500 μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η διέλευσή του από τον αρχαιολογικό χώρο.
            Με προεδρικό διάταγμα του 2003 το ΚΕΛ τελικά χωροθετήθηκε στην παραπάνω θέση, δηλαδή, νοτιοανατολικά του αεροδρομίου.
            Για τις ανάγκες της μελέτης ανατέθηκε στο ΕΛΚΕΘΕ η μελέτη των θαλασσίων ρευμάτων του νότιου Ευβοϊκού και νότιου Σαρωνικού δεδομένου ότι τα αποτελέσματα θα ήσαν χρήσιμα για όλες τις μελέτες της ανατολικής Αττικής.
Το ΕΛΚΕΘΕ εκτέλεσε 3 πολυήμερους πλόες μέσα στο 1996 μετρώντας σε 38 σημεία του θαλάσσιου χώρου σε διάφορα βάθη συγκεντρώνοντας στοιχεία για χλωροφύλλη, βιοπλακτόν, κλπ. Με τα υπάρχοντα στοιχεία της έκθεσης του ΕΛΚΕΘΕ και τη βοήθεια του καθηγητού κ. Ανδριαδάκη έγινε μαθηματική προσομοίωση του νότιου Ευβοϊκού και διερευνήθηκαν παράμετροι που θα βοηθήσουν την μελέτη.
            Μετά την προέγκριση της χωροθέτησης του κέντρου νοτιοανατολικά του αεροδρομίου και την ολοκλήρωση των παραπάνω μελετών, οι δήμοι Παιανίας, Κορωπίου και Μαρκόπουλου πρότειναν να προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ την προμελέτη ΚΕΛ όπως είχε εγκριθεί και των βασικών αγωγών ακαθάρτων εκφράζοντας μάλιστα την διάθεση να καταβάλουν την εκτιμώμενη συμμετοχή στη μελέτη.
            Υπήρχε ένα έγγραφο από τον Απρίλη του 2003 από τους Δημάρχους Παιανίας κ. Παπακωστόπουλου, Κορωπίου κ. Αθανασόπουλου και Μαρκόπουλου κ. Μαγουλά που συμφωνούσαν με την σύμβαση η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2003 από τους Δήμους Παιανίας και Κορωπίου καθόσον ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου υπαναχώρησε.
            Τον Οκτώβριο 2003 έγινε σύσκεψη της ΕΥΔΑΠ με το Δήμο Μαρκόπουλου για το θέμα του Πόρτο Ράφτη που περιλαμβάνεται στη μελέτη της ΕΥΔΑΠ, παρουσία των δημάρχων Παιανίας και Κορωπίου και μηχανικών του Δήμου Μαρκόπουλου. Ζητήθηκε από το Δήμο Μαρκόπουλου να στείλει η ΕΥΔΑΠ τις μελέτες που αφορούσαν το Πόρτο Ράφτη για να τις μελετήσει και να απαντήσει σχετικά.
            Ο Δήμος Μαρκόπουλου δεν απάντησε στις καθορισμένες προθεσμίες και έτσι η ΕΥΔΑΠ προώθησε πλέον τις μελέτες χωρίς να περιλαμβάνεται η αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη.
  Στη συνέχεια έγινε εκπόνηση της προμελέτης η οποία υποβάλλεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ προς έγκριση το 2005.
  Σήμερα αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
            Θα σας πω δύο λόγια για τον σχεδιασμό αυτό. Σύμφωνα με την προμελέτη προβλέπονται τα εξής έργα:
Τα λύματα Κορωπίου, Παιανίας με συλλεκτήριο αγωγό θα καταλήγουν στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων. Το συνολικό μήκος των αγωγών θα είναι 16.500 μέτρα. Τα λύματα της περιοχής Χαμολιάς μεταφέρονται επίσης στο ΚΕΛ από αγωγό που ξεκινάει από τον παραθαλάσσιο οικισμό της Χαμολιάς. Το συνολικό μήκος του αγωγού θα είναι 9.000 μέτρα.
            Το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων προβλέπεται να κατασκευασθεί στα νοτιοανατολικά όρια του αεροδρομίου.
            Η δυναμικότητά του θα φθάνει τα 29.000 μ3 την ημέρα ή ισοδύναμου πληθυσμού 136.000 κατοίκων για το έτος 2044.
            Το ΚΕΛ θα επεξεργάζεται τα αστικά λύματα από τις περιοχές Παιανίας, Κορωπίου, εξαιρουμένων των παραλιακών περιοχών και Χαμολιάς του Δήμου Μαρκόπουλου καθώς και τα κατάλληλα επεξεργασμένα βιομηχανικά λύματα των περιοχών Παιανίας και Κορωπίου τα οποία θα πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπονται για τα βιομηχανικά απόβλητα.
            Το ΚΕΛ θα περιλαμβάνει πρωτοβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων. Σημειωτέον ότι το ΚΕΛ δεν θα δέχεται
βοθρολύματα.
  Συνοπτικά τα λύματα θα υφίστανται την παρακάτω διαδικασία. Από το αντλιοστάσιο εισόδου τα λύματα θα οδηγούνται στο κέντρο επεξεργασίας όπου θα υποβάλλονται
            Προβλέπεται μονάδα απόσμησης που θα καλύπτει το αντλιοστάσιο εισόδου και το κέντρο επεξεργασίας. Στην συνέχεια θα γίνεται πρωτοβάθμια καθίζηση για την κατακράτηση των αιωρούμενων στερεών. Ακολουθεί η βιολογική επεξεργασία που θα γίνεται σε 4 ανεξάρτητες γραμμές σε αναερόβιες δεξαμενές για την απομάκρυνση του φωσφόρου του αζώτου και στη συνέχεια σε αερόβιες για την απομάκρυνση …. Φορτίου. Τα επεξεργασμένα βιολογικά λύματα θα υποβάλλονται σε διήθηση και στη συνέχεια θα υποβάλλονται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας ων επεξεργασθέντων λυμάτων με υποχλωριώδες νάτριο.
  Επίσης θα προβλέπεται η ύπαρξη δεξαμενών εξισορρόπησης των λυμάτων που προορίζονται για άρδευση.
            Στην περίπτωση διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στον Ευβοϊκό, η ποιότητα των τελικών εκροών θα πληροί τις σχετικές προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας (στο σημείο αυτό δεν ακούγεται η ομιλήτρια επειδή διαμαρτύρονται οι ακροατές φωνασκούντες, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι τεχνικές λεπτομέρειες).
            Ο αγωγός διάθεσης για να παραλαμβάνει τα λύματα και από τις εγκαταστάσεις του Δήμου Μαρκόπουλου θα υπάρχει νότια της Χαμολιάς. Πρέπει να υπάρχει αγωγός διάθεσης που να ξεκινάει από το ΚΕΛ Μαρκόπουλου και να συναντάει τον αγωγό διάθεσης από την εγκατάσταση αεροδρομίου και να εκβάλουν με κοινό αγωγό στη θάλασσα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μέσα στη θάλασσα σε βάθος 50 μέτρων κοντά στη Χαμολιά.