Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Άρθρο του Προέδρου της ΟΣΠΑ για την αποχέτευση - Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα portoraftinews.gr


Η επί μία 20/ετία ανεπάρκεια του Δήμου Μαρκοπούλου
 να εγκαταστήσει δίκτυο αποχέτευσης συνεχίζεται και σήμερα.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στο τρέχοντα μήνα, μεταξύ των θεμάτων που την απασχόλησαν κυρίαρχο ρόλο είχε το θέμα της αποχέτευσης. Τα σχετικά πρακτικά της συνεδρίασης αυτής θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ( portoraftiospa.blogspot.com).
Υπενθυμίζουμε πάλι, ότι κατά την κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας στις αρχές του χρόνου στη ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ στο Πόρτο Ράφτη, όταν η δημοτική Αρχή είχε μόλις πρόσφατα αναλάβει την διαχείριση του Δήμου, κατά την προσφώνηση μας είχαμε επισημάνει την σημασία που θα πρέπει να επιδείξει η δημοτική Αρχή στην υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης .
Σήμερα ένα χρόνο σχεδόν μετά, δυστυχώς το πρόβλημα της αποχέτευσης όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει καταστεί χειρότερο.
Ο προγραμματισμός και η προοπτική που υπάρχει για την υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης «βρίσκεται στον αέρα», έτοιμος να καταρρεύσει.
· Η εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού επεξεργασίας λυμάτων στη Μερέντα, εγκαταλειμμένη και αφύλακτη, υποκείμενη στη φθορά του χρόνου και στη ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρέμβαση και περιμένοντας τον εργολάβο που θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης και της αναβάθμισης, είναι πάρα πολύ αβέβαιο εάν τελικά θα μπορέσει να ξαναλειτουργήσει ο βιολογικός στην νέα αναβαθμισμένη τριτοβάθμια μορφή του.
· Η «ώριμη» μελέτη επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης στο Μαρκόπουλο και η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στην παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη με τα  απαραίτητα αντλιοστάσια ( με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης στη λεωφόρο Πόρτο Ράφτη να έχει πολλά ερωτηματικά για την κατάσταση στην οποία σήμερα καταγράφεται), να βρίσκεται στην περιφέρεια Ανατ. Αττικής και να περιμένει να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ με αβέβαια εξέλιξη.
· Το κατασκευασμένο σήμερα δίκτυο αποχέτευσης στο Κουβαρά, στα Καλύβια και στο Μαρκόπουλο, εάν λειτουργήσει ο βιολογικός στη Μερέντα, είναι αρκετό για να «φορτώσει» το βιολογικό με τόσα επεξεργασμένα λύματα ώστε οριακά μπορεί να τα «αδειάσει» στο έδαφος ( 3500 κ.μ. λύματα την ημέρα). Οι μελέτες επιτρέπουν μόνο τόση ποσότητα επεξεργασμένου λύματος να χύνεται στο έδαφος. Ο αποδέκτης του βιολογικού που σήμερα είναι το έδαφος θα έχει κορεσθεί και δεν θα χωράει άλλο επεξεργασμένο λύμα. Που θα αποχετέψει η παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη και το υπόλοιπό δίκτυο του Μαρκόπουλου? Σε ένα βιολογικό που έχει ως αποδέκτη μόνο το έδαφος? Σε ένα βιολογικό που είναι «τυφλός». Τέτοιος βιολογικός δύσκολα μπορεί να αδειοδοτηθεί.
· Οι περιβαλλοντολογικοί όροι του έργου λήγουν σύντομα. Έχουν γίνει ενέργειες για να εξασφαλισθούν οι καινούργιοι?
· Το έργο αποχέτευσης που προγραμματίζεται να γίνει για να εξυπηρετήσει το Κορωπί-Παιανία-Γλυκά Νερά και περιλαμβάνει το δίκτυο αποχέτευσης και το ΚΕΛ αεροδρομίου ( θέση Βαραμπά) που υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και εξασφαλίζει σε γειτονικούς δήμους την δυνατότητα να έχουν αποχέτευση στο προσεχές μέλλον προβλέπει και εξασφαλίζει αποδέκτη για το δικό μας βιολογικό στη Μερέντα. Έτσι το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στη Μερέντα αποκτάει αποδέκτη και αποχετεύει τα επεξεργασμένα λύματα του δικού μας βιολογικού μαζί με τα επεξεργασμένα λύματα του βιολογικού του αεροδρομίου, στο κεντρικό αγωγό που τα οδηγεί βαθιά στο νότιο Ευβοϊκό. Ο βιολογικός στη Μερέντα παύει να είναι τυφλός. Αποκτά προοπτική αποτελεσματικής λειτουργίας και μπορεί πλέον να δεχθεί τα λύματα όχι μόνο της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη, αλλά και κάθε μελλοντικής επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης του δήμου Μαρκοπούλου.
· Ο Δήμος Μαρκοπούλου προχώρησε σε δικαστική πράξη αναίρεσης του έργου της αποχέτευσης Κορωπίου-Παιανίας-Γλυκών Νερών, η οποία εκδικάζεται τον Νοέμβριο 2011 και μπορεί να αναστείλει ή ακόμη και να ματαιώσει το έργο τουλάχιστον με την υπάρχουσα μελέτη. Ο λόγος που προβάλλεται για την προσφυγή αυτή είναι η περιβαντολλογικα λανθασμένη επιλογή χωροθέτισης του ΚΕΛ αεροδρομίου και το ενδεχόμενο να φθάνει η δυσοσμία από την λειτουργία του ΚΕΛ στη πόλη του Μαρκόπουλου κάτω από ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Οι προβαλλόμενοι λόγοι είναι ακατανόητοι, εφ’ όσον σήμερα η τεχνολογία μπορεί να εξουδετερώσει τη δυσοσμία και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης ΚΕΛ υπάρχουν ακόμη και μέσα στον ιστό της πόλης χωρίς να ενοχλούν κανένα πολίτη. Η αποχέτευση σε μια πόλη ή σε ένα Δήμο είναι υπέρτερο αγαθό από μια
λανθασμένη χωροθέτιση ΚΕΛ και προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη στη προστασία του περιβάλλοντος. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου « βγάζει μόνος του τα μάτια του» όταν με την ενέργεια του αυτή στερεί τον δικό του ΚΕΛ στην Μερέντα από το να αποκτήσει ΑΠΟΔΕΚΤΗ και επομένως να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα όταν είναι έτοιμος. Κέντρο επεξεργασίας λυμάτων χωρίς αποδέκτη, σημαίνει όχι αποχέτευση σε μια πόλη.
· Εάν εξελιχθούν όλα κατ’ ευχήν και το έργο της αποχέτευσης προχωρήσει στο Μαρκόπουλο και στο παραλιακό μέτωπο του Πόρτο Ράφτη, σύμφωνα με την μελέτη, τότε θα μπορεί να αποχετεύει το 50 % των κατοίκων του Δήμου Μαρκοπούλου. Το υπόλοιπο 50 % των κατοίκων που κυρίως βρίσκονται στο Πόρτο Ράφτη δεν υπάρχουν σε καμία μελέτη για το πότε και πως θα αποκτήσουν αποχέτευση στην περιοχή τους.
Κατόπιν των παραπάνω αναφερομένων ο κ. Δήμαρχος Μαρκοπούλου οφείλει να φέρει το θέμα της αποχέτευσης στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του Δήμου το συντομότερο δυνατόν.
Όλες οι δημοτικές παρατάξεις θα έχουν τότε την ευκαιρία να τοποθετηθούν στο θέμα της αποχέτευσης υπεύθυνα και καθαρά.
Προεκλογικά όλες οι παρατάξεις συμφωνούσαν στην γενική αρχή ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου θα πρέπει να αποκτήσει ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ.
Σε αυτό το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ οι κάτοικοι του Δήμου Μαρκοπούλου περιμένουν απαντήσεις στα ερωτήματα :
1. Το ΚΕΛ Μερέντας θα παραμείνει τυφλό ή θα αποκτήσει αποδέκτη ?
2. Εμμένουμε στην αίτηση αναίρεσης του έργου της αποχέτευσης Κορωπίου που εξασφαλίζει αποδέκτη στο ΚΕΛ Μερέντας ?
3. Γίνεται οιανδήποτε ενέργεια για να μπορέσει να ενταχθεί το υπόλοιπο Πόρτο Ράφτη σε κάποιο προγραμματισμό ώστε να ελπίζει να αποκτήσει αποχέτευση?
Τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας είναι διαφορετικά και πρέπει και οι απόψεις των ανθρώπων που διαχειρίζονται τις τύχες μας να προσαρμόζονται σε αυτά με γνώμονα, πιστεύω πάντα, την ειλικρινή επιθυμία ΟΛΩΝ ο Δήμος Μαρκοπούλου κάποτε να έχει αποχέτευση για το σύνολο των κατοίκων του.
Η δημοτική Αρχή και η μείζονα και ελάσσονα μειοψηφία στο μέτρο που τους αναλογεί έχουν κάνει ουσιαστικές ενέργειες για να μπορέσει ο Δήμος Μαρκοπούλου να λειτουργήσει ουσιαστικότερα, αποδοτικότερα και να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν έργο στους κατοίκους τους κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες , θα πρέπει όμως να κάνουν σήμερα την υπέρβαση και να προσφέρουν στους πολίτες της περιοχής τους ότι δικαιούνται, ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ.
Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για δισταγμούς και αναποφασιστικότητα.

Κατσούρας Γιώργος
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής ( ΟΣΠΑ ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου