Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Συνάντηση Δημάρχου - ΟΣΠΑ ( ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ )


Συνάντηση Δημάρχου και ΟΣΠΑ

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 το μεσημέρι, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κατσούρας Γιώργος και τα μέλη του Δ.Σ κ. Τριανταφύλλου Ειρήνη,  Στρατουδάκης Γιάννης με το Δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Μεθενίτη σε προγραμματισμένη σύσκεψη.
Τα θέματα που ετέθησαν στο κ. Δήμαρχο αφορούσαν, νέα έργα που προγραμματίζονται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, την αποχέτευση, με ιδιαίτερη αναφορά στην αποχέτευση για ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη, την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του Πόρτο Ράφτη-Μαρκόπουλου-Προαστιακού και την δημιουργία πολυχώρου εκδηλώσεων στο Πόρτο Ράφτη.
Ο Δήμαρχος κ. Μεθενίτης έλαβε τον λόγο και ανέφερε τα ακόλουθα :

" Νέα έργα είναι αυτά που μπορεί να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ.
Χθες είχαμε ένα ραντεβού με τον Περιφερειάρχη κ. Σγουρό και η κατάστασης είναι στο εξής σημείο. Έχει προκύψει ένα θέμα, το είπαμε στο Πόρτο Ράφτη, σχετικά με ένα αντλιοστάσιο στο Πόρτο Ράφτη. Αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας του, εάν είναι δημόσιο, δασικό ή ιδιωτικό και υπάρχει ακόμη ένα θέμα που μας το βάλανε χθες για πρώτη φορά, να υπάρξει μια αποτύπωση από το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ή από το υπάρχον Λιμενικό Ταμείο ή κάποιον άλλο αρμόδιο, της ζώνης του αιγιαλού, για να δούμε πόσο αντλιοστάσια από αυτά που πρόκειται να γίνουν στο Πόρτο Ράφτη είναι εντός ή εκτός ? γιατί έχει σημασία γι' αυτούς και ζητάνε και κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Εν πάση περιπτώσει ........ ( διακοπή).
Ποια έργα είναι υπό χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ? Το ένα είναι ένας βρεφονηπιακός σταθμός, για το οποίο πήγα να υπογράψω τώρα για να βγάλουμε ανάδοχο, στο Μαρκόπουλο στην έξοδο προς το Πόρτο Ράφτη.
Το δεύτερο, το οποίο μας ήλθε χθες, να σας δείξω και το σχετικό έγγραφο, το έγγραφο αυτό ήλθε 23 Ιανουαρίου, δηλαδή χθες από τον ΟΣΚ και αφορά την ένταξη στο ΕΣΠΑ, είναι τα δυο σχολεία, το ένα είναι το 4ο Νηπιαγωγείο του Μαρκόπουλου και το δεύτερο είναι και το πιο σημαντικό, το 2ο Λύκειο Μαρκοπούλου, το γνωστό ΤΕΚ στο Πόρτο Ράφτη.
Έχει λοιπόν τώρα, ενώ είχαμε πει ότι θα ολοκληρώσουμε όλη την διαδικασία στο πρώτο 4μηνο του νέου χρόνου, τώρα έχουμε καινούργιο έγγραφο και το πάνε ένα χρόνο πίσω. Ρωτήσαμε να μάθουμε γιατί πάει ένα χρόνο πίσω και η απάντηση η οποία δόθηκε είναι ότι οι μηχανικοί οι οποίοι στην περίπτωση αυτή έχουν αναλάβει την σχετική μελέτη και είναι υποχρεωμένοι να την ολοκληρώσουν είναι συμβασιούχοι, απολύθηκαν και μέχρι να ξαναπροσληφθούν, γιατί ο ΟΣΚ σιγά-σιγά διαλύεται, κλείνει θα υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Τους είπαμε ότι εάν το θέμα είναι μόνο αυτό και είναι μόνο το θέμα της μελέτης να κάνουμε μια συζήτηση, γιατί το να καθυστερήσει για ένα χρόνο να γίνουν διαδικασίες πάλι, να προσληφθούν συμβασιούχοι δεν αξίζει το κόπο για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι σε πολύ ώριμο στάδιο. Η μελέτη υπάρχει και είναι κάποιες μικρές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν και τις παρακολουθούμε από κοντά. Τους είπαμε ότι στη περίπτωση αυτή είμαστε διατεθειμένοι σαν Δήμος Μαρκοπούλου να δούμε στο σημείο αυτό και να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ή στην περίπτωση αυτή να δούμε αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από άλλο φορέα ή να ανατεθεί μάλλον σε άλλο φορέα η μελέτη μέσω ΕΣΠΑ και να μπορέσει να προχωρήσει γρήγορα.
Διότι, εάν τα πράγματα πάνε έτσι, το πρώτο έγγραφο που το υπογράφει η κ. Διαμαντοπούλου έλεγε ότι θα ενταχθεί το έργο στις αρχές του 2012, μετά Απρίλη του 2012 και τώρα μας πάνε άλλο ένα χρόνο πίσω. Μας κάνει μεγάλη εντύπωση γιατί είναι ένα έργο ώριμο να μπει και το οποίο έχει προϋπολογισμό, κοντά στα 5 εκατ. ευρό, για ακρίβεια 4.700.000 ευρό .
Άρα έχουμε έτοιμα να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, το βρεφονηπιακό σταθμό, τα σχολεία και την αποχέτευση, για την οποία είχαμε πάει χθες στο Σγουρό. Εκεί λοιπόν είχαμε το εξής πρόβλημα. Εκεί μας είχε καλέσει, γιατί στο έργο αυτό μπλεκόμαστε ο ένας στα πόδια του άλλου, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς. Δεν αφορά το έργο μόνο το Δήμο Μαρκοπούλου, αλλά αφορούσε και τον τότε Δήμο Καλυβίων και την τότε κοινότητα Κουβαρά, νυν Δήμο Σαρωνικού. Ήταν και ο Δήμαρχος ο Πέτρος ο Φιλίππου, ο οποίος στη περίπτωση αυτή είπε, τι προχωράει? τι εντάσσεται? και εξήγησε ο κ. Λέμας ο οποίος είναι ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ότι εντάσσονται σε πρώτη φάση ο βιολογικός καθαρισμός με αναβάθμιση σε τριτοβάθμια ύψους 3 εκατ. ευρό, το δεύτερο τα εσωτερικά δίκτυα του Μαρκοπούλου με αυτή τη σειρά που σας τα λέω, τρίτο που είναι σημαντικό η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού από 40.000 σε 80.000 κατοίκους για να μπορέσει να εξυπηρετήσει και το Πόρτο Ράφτη στο μέγιστο δυνατό βαθμό και το τέταρτο βέβαια η παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη για την οποία, όπως σας είπα έχουμε κάποια προβλήματα που μας καθυστερούν μέχρι να διευκρινισθούν.
Ο μελετητής επειδή του κάναμε αναλυτική κουβέντα, πως προχωράει?, τι εικόνα έχουν? και τι νεώτερο θα έχουμε, ήτανε αισιόδοξος. Δηλαδή είπε, με τη σειρά που σας τα είπα, πιθανότατα τα 3 πρώτα έργα, επειδή είναι, καλά με το βιολογικό για τον οποίο έχουν τελειώσει τα πάντα, πιστεύω λέει ότι τα 3 πρώτα έργα μέσα σε ένα διάστημα 2,1/2 μηνών θα έχουν ενταχθεί με χρηματοδότηση και δημοπράτηση.
Και από κει και πέρα, μόλις λυθούν τα προβλήματα και με το Πόρτο Ράφτη, η άποψη του ήταν σε άλλους 2 μήνες, αρχικά μέχρι τον Ιούνιο, όπως το είπε ο υπεύθυνος της Διαχειριστικής Αρχής θα έχει γίνει και η ένταξη του Πόρτο Ράφτη.
Για τα υπόλοιπα, θέσαμε το ζήτημα, εάν υπάρχουν υπόλοιπα χρημάτων, ζήτησε ο Δήμαρχος Καλυβίων να χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο που έχει μείνει από τη πόλη των Καλυβίων, του είπαμε ότι στη περίπτωση αυτή το έργο έχει μπει για να εξυπηρετήσει πρώτα και κύρια θαλάσσιες περιοχές και να τις σώσει από την μόλυνση, άρα και αν κάτι έπρεπε να μπει πρώτα, πρέπει να μπει το υπόλοιπο Πόρτο Ράφτη και ο κ. Λέμας φάνηκε να παίρνει το μέρος το δικό μας. Είπε ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τακτική που ακολουθούσαμε παλιότερα και που οδήγησε σε λάθη, να δίνονται χρήματα για να γίνονται δίκτυα και μετά αυτά τα δίκτυα να μην έχουν βιολογικό καθαρισμό και να μην έχουν αποδέκτη, θα το πάμε αντίστροφα. Θ έχουμε λύσει το θέμα των βιολογικών καθαρισμών με τα ΚΕΛ, θα έχουμε λύσει το θέμα του τελικού αποδέκτη και μετά θα προχωρήσουμε στις τελικές χρηματοδοτήσεις για τα υπόλοιπα που μένουν είτε στο Δήμο Σαρωνικού, είτε στο Δήμο Μαρκοπούλου, δηλαδή για το υπόλοιπο Πόρτο Ράφτη.
Ήταν λίγο απαισιόδοξος για την έκβαση του ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου με βάση τις προσφυγές που έχουν γίνει. Γιατί ξέρει μέσω του κ. Σγουρού και μας ευχαριστεί για την σχετική απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου, βέβαια υπάρχουν και άλλες προσφυγές που έχουν γίνει από κατοίκους. Εκεί θα πρέπει να δούμε πολύ γρήγορα, εάν η προσφυγή τους ευδοκιμήσει, τι θα κάνουμε με την εξυπηρέτηση των κατοίκων, δηλαδή θα χρειασθεί η χωροθέτηση καινούργιου ΚΕΛ ή διαφορετικός αγωγός ο οποίος στη περίπτωση αυτή ως υποέργο θα μπορέσουν να το εντάξουν γρήγορα σε χρηματοδότηση ".
Σε σχετική ερώτηση μας για την προοπτική να αποχετεύσει ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη, ο Δήμαρχος απάντησε :
" Μελέτες υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να βρεθεί ανάλογη χρηματοδότηση. Στο θέμα αυτό εκτιμάει και τη θέση του κ. Λέμα και υπήρξε και μια αντιπαράθεση με τον κ. Φιλίππου, ο οποίος του ανάφερε ότι εσύ δεν γνωρίζεις πολλά γιατί είσαι μόνο ένα χρόνο. Του απάντησα ότι μπορεί να μη γνωρίζω τι έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά βλέπω το αποτέλεσμα. Πάντως ο κ. Λέμας κατανόησε το θέμα και έχετε υπ' όψη σας ότι αυτός κάνει την τελική αξιολόγηση. Ο Σγουρός παίρνει την πολιτική απόφαση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, ο μηχανικός όμως είναι αυτός που του προτείνει."
Σε ερώτηση μας πότε θα ξεκινήσουν τα έργα?
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι " μπορεί σε 2-3 μήνες να δουλέψουν. Η στάση του Δήμου στο θέμα της προσφυγής πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει το Συμβούλιο Επικρατείας.
Σημαντικό είναι ότι στα έργα εντάχθηκε και η αναβάθμιση του βιολογικού από 40 σε 80.000 ισοδύναμους κατοίκους " .
Σχετικά με την συγκοινωνία Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη - Προαστιακού, ο Δήμαρχος αναφέρει :
" Στο Πόρτο Ράφτη αναφέρθηκα στο θέμα, ισχύουν αυτά που σας έχει πει ο κ. Δρίτσας. Όμως όλα αυτά, επειδή εγώ θέλω να είμαι λιγάκι προσεκτικός, όλα αυτά είναι σε προφορικό επίπεδο και μένει να αποτυπωθούν στο χαρτί και να υπογραφούν υπό μορφή σύμβασης."
Τέθηκε επίσης στο τραπέζι, η συχνότητα των δρομολογίων του ΚΤΕΛ, που παραμένει χρόνια κάθε 1 ώρα, ενώ ο πληθυσμός της περιοχής έχει γίνει 4-5 φορές περισσότερος.
Η απάντηση ήταν : " Οι Δήμοι που έχουν δημοτική συγκοινωνία είναι όλοι παράνομοι, τώρα τα κόβουνε όλα, μόνος Δήμος που έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας δημοτικής συγκοινωνίας είναι το Μαρούσι, όλοι οι άλλοι Δήμοι για τα λεωφορεία έχουν άδεια μεταφοράς προσωπικού, όπως και εμείς, η άδεια γράφει μεταφορά προσωπικού, δεν γράφει κάτι άλλο. Εμείς θα τον πιέσουμε όσο μπορέσουμε, αλλά θα πρέπει να σας πω ότι με τον Καλλικράτη η ευθύνη δεν αποδίδεται στο Δήμο, αλλά απ' ευθείας στο Δήμαρχο και το δημοτικό Συμβούλιο. Εάν κάνεις κάτι παράνομο και καταλογιστεί, πληρώνεις από την τσέπη σου.
Τι γίνεται τώρα? Μας ήλθε ένα έγγραφο και όλα αυτά που το Κράτος επιδοτούσε, χορωδίες, φιλαρμονικές, αθλητικά σωματεία κλπ. κόπηκαν όλα, σου λέει πάρε δασκάλους χορωδίας, χορού, σου δίνει το δικαίωμα να προσλάβεις, αλλά θα τους πληρώνουν οι πολίτες, με συνδρομές από τα μέλη.
Για την δημοτική συγκοινωνία η κατεύθυνση του Δήμου είναι σαφής να καλύψουμε τα δρομολόγια ανά 1/2 ώρα, αλλά μέσω ΚΤΕΛ."
Για τον πολυχώρο στο Πόρτο Ράφτη, ο Δήμαρχος αναφέρει :  " ότι αναζητείται ένας χώρος στο Πόρτο Ράφτη 90-100 τ.μ. που μπορεί να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό και ήδη έχω παρακαλέσει και τους αντιδημάρχους, τον κ. Καβασακάλη και την κ. Κιμπεζή να αναζητήσουν τέτοιο χώρο κατά μήκος της λεωφόρου Πόρτο Ράφτη, όσο πιο κεντρικά γίνεται, για κάποια κτίρια που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν το σκοπό αυτό και να ξεκινήσουν την διαδικασία να υπάρξει διαγωνισμός γι' αυτό, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και να δούμε το ποσόν στο οποίο θα μπορέσουμε να καταλήξουμε."
Για τις λακκούβες στους δρόμους που κυρίως προέρχονται από εργασίες αποκατάστασης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, ο Δήμαρχος σχολίασε " Είναι υποχρέωση του Δήμου να τις επισκευάσει".
Για το θέμα εκχώρησης του Δικτύου ύδρευσης ανέφερε : " Τελείωσε η εργασία καταγραφής του δικτύου, θα γίνει ψηφιακή χαρτογράφηση και μετά θα ξεκινήσουμε την διαπραγμάτευση. Εδώ όμως ένα άλλο πρόβλημα, ο Δήμος πληρώνει στην ΕΥΔΑΠ την οφειλή, αλλά ο κόσμος όλο και περισσότερο αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς κατανάλωσης του νερού. Θα χρεοκοπήσουμε από άλλη αιτία, επειδή ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει " .    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου