Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Το καταστατικό της Ομοσπονδίας

 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ
ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ( ΟΣΠΑ)

ΑΡΘΡΟ 1. Ίδρυση – Επωνυμία – Έδρα.

Ιδρύεται Ομοσπονδία των εξωραϊστικών, Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής, με την επωνυμία « ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ» και συντομογραφία  ( ΟΣΠΑ) με έδρα το Πόρτο Ράφτη.

ΑΡΘΡΟ 2. Σκοποί

Στους σκοπούς της ΟΣΠΑ περιλαμβάνονται :

  1. Ο συντονισμός της δράσης των Συλλόγων-μελών για την
α)  προστασία του φυσικού και θαλασσίου περιβάλλοντος , την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, την αξιοποίηση του πνευματικού, οικονομικού και κοινωνικού δυναμικού της περιοχής, την προστασία της παραλίας και του αιγιαλού από παράνομες και αυθαίρετες παρεμβάσεις.
β)   Αποτροπή της ρύπανσης και μόλυνσης της θάλασσας και οποιασδήποτε επιβλαβούς επέμβασης που θα επηρεάσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.
γ)   Προστασία των κοινοχρήστων ελευθέρων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, των βιοτόπων, των δασών, των δασικών εκτάσεων, της βιοποικιλότητας, του υδροφόρου ορίζοντα, των υδατίνων πόρων, της δημόσιας περιουσίας και οτιδήποτε αποβλέπει στην αναβάθμιση και βελτίωση των συνθηκών ζωής και διαμονής των κατοίκων της περιοχής του Πόρτο Ράφτη όπως και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μαρκοπούλου.
δ)   Μελέτη, προβολή και επίλυση των προβλημάτων της περιοχής ( έργων υποδομής όπως δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, δίκτυο ύδρευσης, αποτελεσματικό σύστημα αποκομιδής σκουπιδιών κλπ.) ή βελτίωση των υφισταμένων έργων και υπηρεσιών ( δρόμων, πλατειών, χώρων αθλοπαιδιών, πολιτισμού, παιδείας, κοινωνικής μέριμνας κ.α.) με αυτόνομες πρωτοβουλίες της ΟΣΠΑ, είτε σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς με ενέργειές προς τους αρμοδίους δημόσιους, ιδιωτικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.
ε)  διαφύλαξη και συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς με ενέργειές για τον εξωραϊσμό και την ανάδειξη αρχαιολογικών και πολιτιστικών έργων και μνημείων στην περιοχή και την οργάνωση πάσης φύσεως πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.
Η παιδεία, η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή μας, ο πολιτισμός, η εργασία και ο αθλητισμός, ο εθελοντισμός και η απόκτηση περιβαντολλογικής συνείδησης των νέων μας εμπεριέχονται στην προβληματική και τους σκοπούς της ΟΣΠΑ.

  1. Η ίδρυση εντευκτηρίου για την καλλίτερη επίτευξη των στόχων της και την στενότερη επικοινωνία και συνεργασία των συλλόγων  του Πόρτο Ράφτη και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.
  2. Η έκδοση εφημερίδας ή εντύπου για την σωστότερη ενημέρωση των κατοίκων και καλλίτερη προώθηση των θεμάτων.
  3.  Η ΟΣΠΑ σέβεται την αυτονομία των Συλλόγων-μελών και δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά τοπικά τους θέματα, ειμή μόνο υποβοηθητικά, ερχόμενη αρωγός σε δύσκολά προβλήματα του συλλόγου της περιοχής, εφ’ όσον της ζητηθεί. Στα γενικότερα όμως θέματα που αφορούν ευρύτερα την περιοχή του Πόρτο Ράφτη αναλαμβάνει πρωτοβουλία προώθησης των κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ.

ΑΡΘΡΟ 3. Μέλη – Δικαιώματα και υποχρεώσεις Συλλόγων – Μελών.

  1. Μέλη της ΟΣΠΑ είναι οι εξωραϊστικοί, πολιτιστικοί, περιβαντολλογικοί και αθλητικοί Σύλλογοι της περιοχής και κάθε σύλλογος που οι σκοποί του είναι σύμφωνοι ή παράλληλοι με τους σκοπούς της ΟΣΠΑ. Τα μέλη των Συλλόγων-μελών  της ΟΣΠΑ θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένα κάτοικοι ή παραθεριστές του Πόρτο Ράφτη και της περιοχής δράσης του κάθε συλλόγου.
       Δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα μέλη δύο ή περισσοτέρων ομοειδών                     συλλόγων.
  1. Για να γίνει ένας σύλλογος μέλος της ΟΣΠΑ απαιτείται έγγραφη αίτηση του συνοδευομένη από :
α)  Αντίγραφο πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης για προσχώρηση του συλλόγου στην ομοσπονδία.
β)  Καταστατικό του συλλόγου
γ)  Αντίγραφο πρακτικού εκλογής και συγκρότησης σε σώμα του Δ.Σ.
δ)  Απόφαση Δ.Σ. ή της Γ.Σ.  για τον ορισμό τακτικού και αναπληρωματικού μέλους στο Δ.Σ. της ΟΣΠΑ.
      3.  Ο κάθε σύλλογος θα πρέπει να γνωστοποιεί  εγγράφως στο Δ.Σ. της ΟΣΠΑ τους εκπροσώπους του στην Γ.Σ. της Ομοσπονδίας και σε αριθμό ανάλογο με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 παράγραφος 2, καθώς και τον αριθμό των μελών του που συμμετείχαν νομίμως στην τελευταία Γ.Σ. του συλλόγου, πριν την σύγκληση της Γ.Σ. της Ομοσπονδίας.
4.  Για συλλόγους -μέλη που αποχώρισαν από την ΟΣΠΑ ή για διάστημα μεγαλύτερο του ενός (1) έτους δεν μετείχαν στις εργασίες του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ για να έχουν το δικαίωμα της εκ νέου συμμετοχής τους θα πρέπει να προσκομίσουν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, εκτός των 2(α) και 2(β) δικαιολογητικών.
5. Οι σύλλογοι-μέλη μπορούν να αποχωρήσουν μόνο με απόφαση της Γ.Σ. των μελών τους, όπως ακριβώς και στην εγγραφή τους.
6. Το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ αποφασίζει αιτιολογημένα την αποδοχή ή μη της αιτήσεως εγγραφής νέου Συλλόγου-μέλους .
α) σε περίπτωση αποδοχής της εγγραφής, η συμμετοχή του νέου συλλόγου-μέλους στα όργανα της ΟΣΠΑ ( Διοικητικό συμβούλιο και Γενική συνέλευση) άρχεται μετά τρεις μήνες από της αιτήσεως.
β) σε περίπτωση απόρριψης της εγγραφής ο υποψήφιος σύλλογος - μέλος μπορεί να προσφύγει στην Γ.Σ. της ΟΣΠΑ η οποία αποφασίζει τελικά.
7. Οι σύλλογοι-μέλη δικαιούνται:
α) να λαμβάνουν μέρος με τους εκπροσώπους τους στις Γενικές Συνελεύσεις με ελεύθερη διατύπωση των απόψεων τους, άσκηση ελέγχου και κριτικής στο έργο των οργάνων της ΟΣΠΑ.
β)  να λαμβάνουν γνώση των πρακτικών, των βιβλίων, των στοιχείων και εγγράφων που υπάρχουν στην ΟΣΠΑ ύστερα από γραπτή αίτηση τους.
γ) να ζητούν εγγράφως την κάλυψη της ομοσπονδίας για ζητήματα και θέματα που τους απασχολούν.
δ) να παρίστανται στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ και να λαμβάνουν το λόγο επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
8. Οι σύλλογοι-μέλη υποχρεούνται :
α) να καταβάλουν έγκαιρα τις συνδρομές τους.
β) να πειθαρχούν και να εφαρμόζουν πιστά το καταστατικό και τις αποφάσεις των οργάνων της ομοσπονδίας.
γ) να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που οργανώνει η ΟΣΠΑ.
δ) να ενημερώνουν την ΟΣΠΑ για τις ανακοινώσεις και τις ενέργειες τους επί γενικότερων θεμάτων και να καλούν αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ στις ετήσιες Γενικές τους συνελεύσεις. Η αντιπροσωπεία της ΟΣΠΑ που αποτελείται το μέγιστο από 3 μέλη, παρίστανται ως παρατηρητές και υποβάλουν έκθεση στο Δ.Σ. της ΟΣΠΑ δια την τήρηση των νομίμων και των  δημοκρατικών διαδικασιών της Γενικής Συνέλευσης.
ε) να αποστέλλουν αμέσως μετά την διεξαγωγή αρχαιρεσιών αποσπάσματα πρακτικών για την εκλογή και ανάδειξη νέων οργάνων στο σύλλογο τους όπως και απόφαση τους για ορισμό εκπροσώπων στο Δ.Σ. και Γ.Σ. της ΟΣΠΑ.

ΑΡΘΡΟ 4. - Πόροι της Ομοσπονδίας.


α) Το δικαίωμα εγγραφής και η ετήσια εισφορά του συλλόγου-μέλους που καθορίζονται με απόφαση της Γ.Σ.
β) Τα έσοδα από συνεστιάσεις, καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις καθώς και επιχορηγήσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
γ) Τις δωρεές, τους εράνους, τις λαχειοφόρες αγορές.
δ) τα έσοδα από καταχωρίσεις στην εκδιδομένη από την ΟΣΠΑ εφημερίδα ή άλλο έντυπο.
ε) Τα δικαιώματα κάθε συλλόγου-μέλους που δεν καταβάλει τις εισφορές του, αναστέλλονται μέχρις ότου τακτοποιηθεί ταμειακά.

ΑΡΘΡΟ 5. - Αποβολή συλλόγων-μελών.

α) Κάθε σύλλογος-μέλος που αποδεδειγμένα λειτουργεί αντιδημοκρατικά,  ενεργεί αντίθετα με το καταστατικό της ΟΣΠΑ ή παραποιεί και σκοπίμως δεν προβάλει το έργο της και δεν συμμορφώνεται στις έγγραφες προς αυτόν υποδείξεις του Δ.Σ. αποβάλλεται οριστικά ή προσωρινά, ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. και απόφαση της πρώτης Γ.Σ. της ΟΣΠΑ και με αυξημένη πλειοψηφία των 3/4.
β) Τα ίδια ισχύουν και για συλλόγους-μέλη που καθυστερούν τις ταμειακές τους υποχρεώσεις για διάστημα άνω των δύο (2) ετών.
γ) Οι παραιτούμενοι ή διαγραφόμενοι σύλλογοι-μέλη δεν έχουν δικαίωμα επί της περιουσίας της ΟΣΠΑ.

ΑΡΘΡΟ 6. - Γενική Συνέλευση.

  1. Η Γενική συνέλευση των συλλόγων-μελών της ΟΣΠΑ είναι το κυρίαρχο σώμα και συγκροτείται από τους εκπροσώπους των ταμειακά εντάξει Συλλόγων-Μελών. Οι συνελεύσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες.
  2. Η εκπροσώπηση των συλλόγων είναι αναλογική, σύμφωνα με τον αριθμό των μελών τους. Ο αριθμός των μελών του συλλόγου πιστοποιείται από το πρακτικό της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του κάθε συλλόγου. Ορίζεται σε ένα εκπρόσωπο ανά επτά μέλη και με μέγιστο όριο εκπροσώπων τους δέκα τέσσαρις ( 14 ). Η αναλογία αυτή μπορεί να μεταβάλλεται με απόφαση των μελών της Γ.Σ. της ΟΣΠΑ και αυξημένη πλειοψηφία των 4/5. Οι εκπρόσωποι του κάθε συλλόγου στην Γ.Σ. της ΟΣΠΑ, εκτός από τον ένα εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, που ορίζεται από το άρθρο 3 παράγραφος 2δ, αναδεικνύεται από την Γ.Σ. του συλλόγου τους.
  3. Η τακτική Γ.Σ. συγκαλείται μια φορά το χρόνο κατά μήνα Σεπτέμβριο. Κατά την τακτική συνέλευση υποβάλλονται για έγκριση και έλεγχο από τα μέλη :
 α) Ο διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ.
 β) Ο οικονομικός απολογισμός του διαχειριστικού έτους ( από 1ης  Σεπτεμβρίου  έως 31ης Αυγούστου του επομένου έτους ).
 γ) Η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση.
 δ) Οιονδήποτε θέμα υποβληθεί από το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ ή και από οιονδήποτε μέλος της Γ.Σ.
4.  Η έκτακτη Γ.Σ. συγκαλείται όταν αυτό κρίνει αναγκαίο το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ ή η ελεγκτική επιτροπή ή  το ¼ των μελών της τελευταίας Γ.Σ.  με έγγραφη αίτηση των προς το Δ.Σ. καθορίζοντας και τα προς συζήτηση θέματα. Η διοίκηση υποχρεούται τότε να συγκαλέσει την Γ.Σ. μέσα σε ένα μήνα το αργότερο από την υποβολή της αίτησης.
5. Της Γ.Σ. προεδρεύει Πρόεδρος με την βοήθεια ενός γραμματέα οι οποίοι αναδεικνύονται από αυτή και δεν αποτελούν μέλη του Δ.Σ.
6. Η Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται σ’αυτή το ½ του όλου αριθμού των μελών της και ένα επί πλέον. Αν δεν επιτευχθεί απαρτία στην πρώτη συνέλευση, συγκαλείται νέα Γ.Σ. με τα ίδια θέματα εντός το πολύ δέκα (10) ημερών. Κατά την δεύτερη αυτή συνέλευση πρέπει να είναι παρόντες το 1/3 του όλου αριθμού των μελών της Γ.Σ. Αν και στη δεύτερη συνέλευση δεν επιτευχθεί απαρτία, συγκαλείται για τρίτη φορά μέσα σε δέκα (10) το πολύ μέρες και βρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρευρισκομένων μελών.
7. Η συνέλευση συγκαλείται με ανακοίνωση κοινοποιημένη ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά προς όλους τους συλλόγους-μέλη, η οποία ακολουθείται με ανάλογη έγγραφη πρόσκληση προς τους συλλόγους-μέλη. Ακολούθως, οι σύλλογοι-μέλη με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των συλλόγων τους που είναι μέλη της Γ.Σ. της ΟΣΠΑ.
8. Οι αποφάσεις της Γ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, εκτός από της αρχαιρεσίες όπου λαμβάνονται με σχετική πλειοψηφία.
9. Κάθε ψηφοφορία στην συνέλευση που αφορά αρχαιρεσίες ή εκλογή οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου ή θέματα εμπιστοσύνης  ή προσωπικά ζητήματα, προσχώρηση συλλόγων, αποχώρηση συλλόγων, αποβολή συλλόγων μελών, αποβολή εκπροσώπων ή τροποποίηση καταστατικού ή οποιοδήποτε θέμα που ειδικά προτείνει η Γ.Σ. είναι έγκυρες εφ' όσον λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία.
Κάθε ψηφοφορία για άλλα θέματα γίνεται με ύψωση του χεριού ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
10. Για την διάλυση της ΟΣΠΑ ή την τροποποίηση του καταστατικού συγκαλείται ειδική Γενική Συνέλευση και βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται μισά και ένα επί πλέον τουλάχιστον από τα μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου, αποφασίζεται δε με πλειοψηφία των ¾ των παρόντων.
11. Η Γ.Σ. αποφασίζει σχετικά με την έκδοση εφημερίδας, τους πόρους και τα θέματα αυτής.
12. Τηρείται βιβλίο πρακτικών Γεν. Συνελεύσεων, τα πρακτικά των οποίων συντάσσει συνυπεύθυνα ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Συνέλευσης, υπογραφόμενα και από τους δύο.

ΑΡΘΡΟ 7.  Αρχαιρεσίες

  1. Η τακτική Γ.Σ. ανά διετία διενεργεί αρχαιρεσίες μεταξύ των μελών του για την ενδεχόμενη συμπλήρωση του Δ.Σ., καθώς και την εκλογή τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής .
  2. Η Γ.Σ. εκλέγει τριμελή εφορευτική επιτροπή από μέλη που δεν έχουν υποβάλει υποψηφιότητα, προκειμένου να διενεργήσει τις αρχαιρεσίες.
  3. Ο κάθε σύλλογος -μέλος υποχρεούται έξι (6) ημέρες πριν τις αρχαιρεσίες, να αποστείλει επιστολή ή ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Δ.Σ. της ΟΣΠΑ όπου θα αναφέρονται τα ονόματα των εκπροσώπων για την Γενική Συνέλευση, το όνομα του εκπροσώπου για το Διοικητικό Συμβούλιο (τακτικό μέλος), του αναπληρωματικού του και το όνομα ενός υποψηφίου για την ελεγκτική επιτροπή.
  4. Ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ που αποτελείται κατ' αρχάς από έναν (1) εκπρόσωπο εκάστου συλλόγου-μέλους, μπορεί να διευρυνθεί κατά μέγιστο ποσοστό του 40% του αριθμού των συλλόγων-μελών, εφ' όσον υποβληθούν υποψηφιότητες από μέλη-συλλόγους για την συμμετοχή τους στο διευρυμένο Δ.Σ. της ΟΣΠΑ.
Οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες των Συλλόγων-μελών για το διευρυμένο Δ.Σ. της ΟΣΠΑ υποβάλλονται στη Γενική Συνέλευση μόνο εγγράφως από το Δ.Σ. του κάθε Συλλόγου-μέλους έξη (6) ημέρες πριν, όπως προβλέπει το παρόν άρθρο παράγραφος τρία (3).
  1. Στο Διοικητικό συμβούλιο της ΟΣΠΑ δεν μπορούν να εκλεγούν αντιπρόσωποι προερχόμενοι από τον ίδιο σύλλογο περισσότεροι των δυο (2). Στην Ε.Ε. δεν μπορούν να εκλεγούν περισσότεροι του ενός από κάθε σύλλογο.
Το ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους για το διευρυμένο Δ.Σ. και τους υποψηφίους για την Ελεγκτική επιτροπή καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά. Εάν οι υποψήφιοι για το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο ισούνται ή υπολείπονται του 40% του αριθμού των Συλλόγων-μελών εκλέγονται εκείνοι που μετά την καταμέτρηση των ψήφων έλαβαν το 50% + 1 του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Εάν οι υποψήφιοι για το διευρυμένο Δ.Σ. υπερβαίνουν το 40% του αριθμού των συλλόγων-μελών εκλέγονται εκείνοι  που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση ισοψηφίας για την τελευταία θέση γίνεται κλήρωση. Οι επόμενοι εκλέγονται ως αναπληρωματικοί. Ο αριθμός των μελών του Δ.Σ. σε οποιαδήποτε περίπτωση θα πρέπει να είναι περιττός.
Μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης η εφορευτική επιτροπή διεξάγει τις αρχαιρεσίες και εποπτεύει την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σύμφωνα με το Νόμο και το παρόν Καταστατικό προβαίνει στη διαλογή των ψήφων και των σταυρών προτίμησης. Εξετάζει τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και αποφασίζει γι' αυτές.
Η εφορευτική Επιτροπή μετά το πέρας της ψηφοφορίας υποχρεούται να συντάξει Πρακτικό στο οποίο να αναγράφεται ο αριθμός των ψηφισάντων μελών καθώς και των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος  χωριστά για το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή. Ανακηρύσσει τους επιτυχόντες, σύμφωνα με τη σειρά επιτυχίας, τόσο για μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και για μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής και τα αναπληρωματικά μέλη. 
Τα αποτελέσματα των  αρχαιρεσιών καταχωρούνται στο βιβλίο πρακτικών των Γενικών Συνελέυσεων.


ΑΡΘΡΟ 8.  Διοικητικό Συμβούλιο

1. Η ΟΣΠΑ διοικείται από διοικητικό Συμβούλιο όπου ο αριθμός των μελών του συμπίπτει με τον αριθμό των συλλόγων-μελών που συμμετέχουν κάθε φορά στην ΟΣΠΑ.
Ο αριθμός αυτός μπορεί να διευρυνθεί σε κατά μέγιστο ποσοστό 40 % , ώστε ο συνολικός αριθμός των μελών του Δ.Σ. να είναι περιττός.
Το Δ.Σ. αποτελείται από τους νομίμους εκπροσώπους τους, καθώς και τα εκλεγμένα μέλη των συλλόγων, σύμφωνα με το άρθρο 7, παραγράφους 4,5  του παρόντος καταστατικού.
2. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι διετής. Το Δ.Σ. συγκροτείται από τον Πρόεδρο, δύο Αντιπροέδρους( α και β), τον Γραμματέα, τον Ταμία, τον Έφορο και τους Συμβούλους.
3. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου-μέλους με τον μεγαλύτερο αριθμό μελών συγκαλεί εντός 10 ημερών το αργότερο, από την Γ.Σ. των αρχαιρεσιών, τα μέλη του Δ.Σ. προκειμένου να συγκληθούν σε σώμα.
4. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι αλληλεγγύως υπεύθυνα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους οι οποίες απορρέουν από το καταστατικό και τις αποφάσεις της συνέλευσης.
5. Το Δ.Σ. συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά το μήνα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, κοινοποιουμένη στα μέλη από τον Γραμματέα ή εκτάκτως επίσης με πρόσκληση του Προέδρου όταν παραστεί ανάγκη ή όταν το ζητήσουν εγγράφως πέντε ( 5) από τα μέλη του Δ.Σ., αναφέροντας και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.Οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανοικτές και μπορεί να πάρει το λόγο οποιοδήποτε πολίτης μετά τις ομιλίες των μελών του Δ.Σ. Οι συνεδριάσεις είναι κλειστές μόνο σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων και όταν αποφασίζει γι' αυτό ειδικά και αιτιολογημένα το Διοικητικό Συμβούλιο.
6. Το Δ.Σ. ευρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα μισά συν ένα μέλη και παρίσταται οπωσδήποτε ο Πρόεδρος.
7. Το Δ.Σ. αποφασίζει και ενεργεί για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την περιοχή Πόρτο Ράφτη και ευρύτερα την περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου, εγκρίνει όλες τις δαπάνες, εκτελεί τις αποφάσεις των Συνελεύσεων, συγκαλεί με απόφαση του αυτές τις συνελεύσεις, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη τους, υπογράφει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., συντάσσει την διοικητική λογοδοσία δια του Προέδρου και του Γραμματέα και την οικονομική λογοδοσία δια του Ταμία και τις υποβάλει στην Γ.Σ. για έγκριση.
8. Μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΠΑ που έχει παραιτηθεί ή απουσιάζει αδικαιολόγητα για περισσότερες από έξη (6) συνεδριάσεις αντικαθίσταται από τον εκπρόσωπο που θα υποδείξει ο Σύλλογος-μέλος του οποίου το μέλος αδυνατεί να συμμετάσχει στο Δ.Σ.
9. Τα μέλη του Δ.Σ. αποτελούν την συντακτική επιτροπή της εφημερίδας της ομοσπονδίας.


ΑΡΘΡΟ 9. - Πρόεδρος και Αντιπρόεδροι

1. Ο ή Η Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί την ΟΣΠΑ σ' όλες τις διοικητικές, δικαστικές ή άλλες Αρχές και σε όλες τις σχέσεις και διαφορές με οποιονδήποτε τρίτον.
2. Ο Πρόεδρος επιτηρεί την τήρηση του καταστατικού, συγκαλεί, προεδρεύει και διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., θέτει τα θέματα σε ψηφοφορία, καταρτίζει με τον ή την Γραμματέα την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και της Γ.Σ. Υπογράφει όλα τα εξερχόμενα έγγραφα του συλλόγου μαζί με τον ή την Γραμματέα.
3. Τον Πρόεδρο απόντα ή κωλυόμενο αναπληρώνει ο πρώτος Αντιπρόεδρος και εν απουσία αυτού ο δεύτερος αντιπρόεδρος.

ΑΡΘΡΟ 10. - Γραμματέας

1. Ο Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., την αλληλογραφία, το πρωτόκολλο και φυλάττει το αρχείο του συλλόγου και την σφραγίδα.
2. Υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο όλα τα εξερχόμενα έγγραφα του συλλόγου. Καταρτίζει μαζί με τον Πρόεδρο την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 11. - Ταμίας

1. Ενεργεί  τις εισπράξεις και πληρωμές εκδίδοντας αποδείξεις θεωρημένες από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, συμφωνά με τις αποφάσεις του Δ.Σ.
2. Τηρεί τα λογιστικά βιβλία, φυλάει όλα τα δικαιολογητικά των δαπανών και ενημερώνει ταμειακά το μητρώο των Συλλόγων-Μελών.
3. Φυλάττει τα βιβλιάρια καταθέσεων Τραπέζης σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ., τα χρήματα και τα άλλα παρεμφερή περιουσιακά στοιχεία της ΟΣΠΑ.
4. Είναι προσωπικά υπεύθυνος για κάθε απώλεια χρημάτων όπως και για κάθε ανωμαλία στη διαχείριση του.
5. Υποβάλλει ανά δίμηνο στο Δ.Σ. συνοπτική κατάσταση των οικονομικών του συλλόγου και στο τέλος κάθε οικονομικού έτους τον απολογισμό-ισολογισμό του  έτους.

ΑΡΘΡΟ 12. - Έφορος

Μεριμνά για την διοργάνωση των πάσης φύσεως εκδηλώσεων της ΟΣΠΑ.

ΑΡΘΡΟ 13. - Ελεγκτική Επιτροπή

1. Είναι τριμελής και εκλέγεται ανά διετία από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Η θητεία της είναι ταυτόχρονη με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Έχει ως έργο της τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρησης και των λογιστικών βιβλίων του συλλόγου. Σε έκτακτες περιπτώσεις οικονομικών ανωμαλιών μπορεί να ζητήσει από το Δ.Σ. την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.
3. Στο τέλος κάθε διαχειριστικής περιόδου συντάσσει την έκθεση της για την οικονομική διαχείριση του Δ.Σ. η οποία παρουσιάζεται στην τακτική Γενική Συνέλευση.

ΑΡΘΡΟ 14. - Οικονομικό έτος Συλλόγου.

Η διαχειριστική περίοδος και το οικονομικό έτος του συλλόγου αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει την 31η Αυγούστου του επομένου έτους.

ΑΡΘΡΟ 15. - Επίτιμα Μέλη - Ευεργέτες - Δωρητές.

1. Κάθε πρόσωπο που με ενέργειες ή πράξεις του έχει βοηθήσει σημαντικά το έργο και τους σκοπούς της ΟΣΠΑ, με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος.
2. Τα επίτιμα μέλη προσκαλούνται να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τις εργασίες των Γ.Σ., δύνανται δε να μιλούν και να υποβάλουν προτάσεις χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα ψήφου.
3. Κάθε πρόσωπο που έχει χορηγήσει αξιόλογο χρηματικό ποσό ανακηρύσσεται δωρητής ή ευεργέτης με πρόταση του Δ.Σ. και απόφαση της Γ.Σ.
4. Για τους Δωρητές και Ευεργέτες ισχύουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο (2) του παρόντος άρθρου.

ΑΡΘΡΟ 16. - Σφραγίδα.

Η ΟΣΠΑ έχει επίσημη σφραγίδα σχήματος κυκλικού που στο μέσον του κύκλου απεικονίζεται μία τρίηρης και περιμετρικά φέρει την επωνυμία " ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ "- ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1984.

ΑΡΘΡΟ 17. - Διάλυση Ομοσπονδίας.

1. Σε περίπτωση διάλυσης της Ομοσπονδίας συγκαλείται ειδική Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσει για το που και πως θα δοθούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΟΣΠΑ.
2. ¨Οπωσδήποτε όμως πρέπει να δοθούν για τους πιο κάτω σκοπούς :
α) Σε Σχολεία όλων των βαθμίδων του Πόρτο Ράφτη
β) Στην δημιουργία κτιρίου για κοινωνικούς σκοπούς π.χ. βρεφονηπιακός σταθμός.
γ) Σε ιδρύματα των οποίων οι σκοποί είναι αδιαμφισβήτητοι.
δ) Για οποιοδήποτε άλλο σκοπό αποφασίσει η ειδική Γ.Σ. που θα αφορά κυρίως το Πόρτο Ράφτη.

ΑΡΘΡΟ 18. - Γενικά

Το παρόν καταστατικό στην αρχική του μορφή εγκρίθηκε το έτος 1984 με την απόφαση 273/6-2-1984 του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η 1η τροποποίηση εγκρίθηκε το 1990 με την υπ' αρ. 1086/ 28-3-1990 απόφαση
Η 2η τροποποίηση εγκρίθηκε το 1999 με την υπ' αρ. 5767/ 1-11-1999 απόφαση
Η 3η τροποποίηση γίνεται με το παρόν σχέδιο το οποίο αποτελείται από δέκα οκτώ (18) άρθρα και εγκρίθηκε από την ειδική Γ.Σ. που συγκλήθηκε για το σκοπό αυτό στις 2 Απριλίου 2006 τροποποιεί το προηγούμενο και ισχύει όταν αυτό καταχωρηθεί στο οικείο Βιβλίο των ανεγνωρισμένων Σωματείων του Πρωτοδικείου της Αθήνας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου