Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Πρακτικά αποχέτευσης Πόρτο Ράφτη (ζ! μέρος)

ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


Κυρίες και κύριοι,

            Σύντομα θα προσπαθήσω να βγάλω ορισμένα συμπεράσματα που πηγάζουν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών αυτής της σημαντικής και υψηλού επιπέδου, όπως αποδείχθηκε, Ημερίδας.
1.- Το μέγεθος του αδειοδοτούμενου έργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Μαρκοπούλου, κεντρικός αποχετευτικός αγωγός οικισμών Μαρκοπούλου, Πόρτο Ράφτη, Καλυβίων και Κουβαρά και αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων» θα είναι τέτοιο που θα εξυπηρετεί 40.000 κατοίκους. Οι περιβαλλοντικοί όροι της Περιφέρειας δεν περιλαμβάνουν φάση 20ετίας και 40ετίας όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Άρα μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι είναι η τελική φάση.  Σε αυτή λοιπόν τη φάση αναμένουμε έγκριση για  Αποχέτευση τμήματος της παράκτιας ζώνης του Πόρτο Ράφτη που θα εξυπηρετεί 2.500-3.000 κατοίκους.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη σε βάθος χρόνου για την Αποχέτευση όλης της πόλης του Πόρτο Ράφτη στην ΕΕΛ Μαρκοπούλου.
            2.- Στο σχεδιασμό αποχέτευσης του Κεντρικού τμήματος Ανατολικής Αττικής,  όπως ακούσαμε από τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, στην  ΕΕΛ του Αεροδρομίου όπου αποχετεύουν το Κορωπί και η Παιανία ΔΕΝ περιλαμβάνεται το Πόρτο Ράφτη.
Κατά συνέπεια η Αποχέτευση του συνόλου του Πόρτο Ράφτη δεν βρίσκεται σε κανένα σχεδιασμό!!!
           3.Αλλά και σ’ αυτό το σχεδιασμό των 40.000 ισοδύναμων κατοίκων, ο κ. Σμυρνιώτης στην εισήγησή του ήταν απόλυτος όταν τόνισε ότι τα 3.500 Μ3/ημέρα που θα διατίθενται στο Ρέμα του Αγίου Γεωργίου θα καταλήγουν στη θάλασσα.  Δηλαδή, στον όρμο της Βραυρώνας. Σ’ αυτό συμφώνησε κατόπιν και ο κ. Ανδρεαδάκης. Το ίδιο θα γίνεται και με την άρδευση. Γι’ αυτό είπε ο κ. Σμυρνιώτης θα πρέπει να είμαστε πολύ προφυλακτικοί με τη διάθεση των λυμάτων στο έδαφος.
Εάν είναι έτσι, θα παραβιάζεται ένας βασικός περιβαλλοντικός όρος που θέτει η με αριθ. 5806 της 4-11-2006 απόφαση της Περιφέρειας η οποία όπως είδαμε «απαγορεύει» να καταλήξουν λύματα  στο θαλάσσιο χώρο της βραυρώνας.
Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα κλείσει ο Βιολογικός του
Μαρκόπουλου, όπως έγινε το 2004 και που εξακολουθεί να είναι κλειστός μέχρι σήμερα;
            4.- Η τοποθέτηση του κ. Ανδρεαδάκη ανέδειξε το κεφαλαιώδες θέμα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων του Μαρκόπουλου που είναι ο αποδέκτης.
α.- Τα  συστήματα με τυφλό αποδέκτη, είπε ο κ. Ανδρεαδάκης ,όπως αυτό του Μαρκόπουλου, δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Κατά συνέπεια είναι πρωτοτυπία του Μαρκόπουλου, όπως λέγαμε από χρόνια σαν ΟΣΠΑ.
β.- Για άρδευση πρασίνου,   εάν είναι δυνατή χειμώνα καλοκαίρι, χρειαζόμαστε έκταση 6.000 στρεμμάτων. Ρώτησε το Δήμαρχο ο κ. Ανδρεαδάκης εάν διαθέτει ο Δήμος αυτή την έκταση χωρίς να πάρει καμία απάντηση.
      Κατά συνέπεια για ν’αποχετεύσει ολόκληρο το Πόρτο Ράφτη που είναι και το ζητούμενο, χρησιμοποιόντας όσο επεξεργασμένο αλλά κατάλληλο λύμα  είναι αναγκαίο για άρδευση ή για άλλες χρήσεις ,σε τελευταία ανάλυση όμως  χρειαζόμαστε αποδέκτη που να καταλήγει στη θάλασσα.
             Αυτό επισημάνθηκε και από τον κ. Γρίβα που μίλησε εκ μέρος του <<ΡΟΪΚΟΥ ΑΕ>> Σύμβουλοι Μηχανικοί του δήμου του Μαρκόπουλου που θεώρησε το πρόβλημα του αποδέκτη το <<μεγάλο αγκάθι>> του Βιολογικού της μερέντας.   

            3.- Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι η οικολογική ποιότητα του οικοσυστήματος του Ευβοϊκού έχει έντονη ικανότητα αυτοκαθαρισμού και κατά συνέπεια μπορεί να θεωρηθεί καλός αποδέκτης. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Ανδρεαδάκης.
      Χρειάζεται όμως να επικαιροποιηθούν όλες οι μελέτες που αφορούν τον Ευοϊκό και ιδιαίτερα στα σημεία εκροής του συνόλου των αγωγών διάθεσης. 
          Πιστεύω κυρίες και κύριοι ότι ήταν μια καλή και χρήσιμη ημερίδα.
          Φώτισε από όλες τις πλευρές το μεγάλο πρόβλημα της Αποχέτευσης και της Επεξεργασίας των Λυμάτων στο δήμο μας και όχι μόνο. Ο καθένας ας βγάλει με υπευθυνότητα τα συμπεράσματά του.

             Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά τους εισηγητές που μας κάνανε την τιμή  και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, ευχαριστώ όλους όσους πήραν το λόγο είτε με παρεμβάσεις είτε με ερωτήσεις και φυσικά ευχαριστώ όλους εσάς που είχατε την υπομονή να μας ακούσετε τόσες ώρες.
            Τέλος, επιτρέψτε με να  υπογραμμίσω τη μεγάλη ανάγκη της δική σας συμμετοχής στις πρωτοβουλίες που παίρνει η ΟΣΠΑ διότι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο με τη δική σας παρουσία  και τους κοινούς αγώνες όλων μας μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής μας.          
                                                                                                            Γειά σας
                                            
                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου