Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Πρακτικά ημερίδας αποχέτευσης Πόρτο Ραφτη (α! μέρος)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΣΠΑ)
       
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α    Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Σ για την
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
  που οργάνωσε η Ο.Σ.Π.Α  στο Γυμνάσιο του Πόρτο Ράφτη την
 Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

        
Με την έναρξη των εργασιών της ημερίδας το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΟΣΠΑ κ. Κωτούλας Χρήστος ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους που είχανε κατακλείσει τη μεγάλη  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του γυμνασίου και τους  διακεκριμένους ομιλητές που αποδέχθηκαν την πρόσκληση, εξήγησε το σκοπό της ημερίδας που δεν ήταν άλλος από το να φωτίσει πολύπλευρα να προβληματίσει και να αναδείξει τα επιστημονικά δεδομένα του συστήματος Αποχέτευση-Βιολογικός καθαρισμός του Πόρτο Ράφτη με την ελπίδα  <<να γίνουμε όλοι  σοφότεροι >>,όπως είπε, ώστε να λυθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το μεγάλο πρόβλημα της Αποχέτευσης και της επεξεργασίας των λυμάτων όχι μόνο στο Πόρτο Ράφτη  και του Δήμο του Μαρκόπουλου αλλά  και της εγγύτερης περιοχής.
Στη συνέχεια κάλεσε το δήμαρχο του Μαρκόπουλου κ. Φώτη Μαγουλά
να  χαιρετίσει και ν’ανοίξει  τις εργασίες της ημερίδας.


ΜΑΓΟΥΛΑΣ:  Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πόρτο Ράφτη, Αγαπητοί φίλοι με τους περισσότερους γνωριζόμαστε εδώ, σας καλωσορίζω κι’ εγώ στην ενδιαφέρουσα, πιστεύω, εκδήλωση που οργανώνει η Ομοσπονδία στο Πόρτο Ράφτη για το μεγάλο θέμα της αποχέτευσης το οποίο τέλος πάντων ταλανίζει εδώ και χρόνια το Δήμο Μαρκόπουλου.
            Στο χαιρετισμό μου προβληματίστηκα λίγο όπως λέει και η πρόσκληση για τα τεχνικά θέματα που θα θιγούν και τα οποία έχουν νόημα και για τα μηνύματα που πρέπει να περάσουν που θα πρέπει να είναι μόνο θετικά. Κι’ εγώ θα σταθώ σε 2-3 ουσιαστικά ζητήματα, σύντομα όμως θα ξεκινήσω από το κάλεσμα, εάν μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε, από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων που λέει ακριβώς και αυτό θα είναι κατά την άποψή μου το ουσιαστικότερο κομμάτι της αποψινής συζήτησης. « Ο Δήμος Μαρκόπουλου προσπαθεί επί μία 20ετία να ξεκινήσει την αποχέτευση, αλλά δεν τα καταφέρνει. Γιατί;»
Κατά το δεύτερο κομμάτι «η Ομοσπονδία αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να βοηθήσει στο ξεκίνημα και την ολοκλήρωση της αποχέτευσης.»
  Το να υπάρχουν φορείς που θέλουν να βοηθήσουν είναι πολύ ουσιαστικό και εγώ θέλω να υπάρχουν φορείς που προσφέρονται να βοηθήσουν το Δήμο σε δύσκολα θέματα που έχει ο Δήμος, όπως είναι η αποχέτευση.
  Ως εδώ όμως. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, αγαπητέ κ. Πρόεδρε. Εδώ με ξαφνιάσατε και αυτό συνέβη και στο σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων ή πιθανότατα και στο σύνολο ή ένα μέρος των παρισταμένων σήμερα εδώ τεχνικών.
            Ο Δήμος Μαρκόπουλου δεν είναι στο ξεκίνημα του προβλήματος αλλά θα περιοριστώ στο που βρισκόμαστε σήμερα. Γιατί θα πρέπει να βγουν αισιόδοξα μηνύματα. Και αυτό θα πρέπει να μας μείνει.
Σήμερα που μιλάμε ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Μαρκόπουλου έχει δημοπρατηθεί, βγαίνει ανάδοχος με μία μακρά διαδικασία που δεν χρειάζεται να σας την αναλύσω, βγαίνει ανάδοχος, δηλαδή, εργολάβος για το βιν τριτοβάθμια επεξεργασία που σημαίνει ότι σε 2-3 μήνες, θα σας πουν οι τεχνικοί, βγαίνει εργολάβος για το βιολογικό καθαρισμό. Είμαστε ο μόνος Δήμος και αν κάποιος με διαψεύσει από τους τεχνικούς που έχει το σύνολο του έργου περιβαλλοντολογικά αδειοδοτημένο  αλλά και ξεκινάμε, είναι μία προσπάθεια 4 ετών, θα σας το πουν και οι μηχανικοί, 4 ετών όπου περιλαμβάνει αδειοδοτήσεις, βιολογικό, δίκτυο, αντλιοστάσιο.
            Ειλικρινά, είμαστε στο τέλος, και όχι στην αρχή.
Αυτό θα ήθελα κάποιος να μου το εξηγήσει γιατί το κάνει. Σήμερα που μιλάμε βγαίνει ο ανάδοχος για το βιολογικό, σήμερα που μιλάμε έχουμε υποβάλει πρόταση 25 εκατ. Ευρώ για την παραλιακή ζώνη του Πόρτο Ράφτη όπως ξέρει ο Πρόεδρος και οι άνθρωποι του Πόρτο Ράφτη για αντλιοστάσια για το δίκτυο, για να ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο έργο. Είμαστε σε πορεία πάρα πολύ σωστή. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα.
Εάν σήμερα, και θα μου επιτρέψετε να αφήσω ένα μήνυμα, περάσει το κομμάτι το αρνητικό, ότι το Πόρτο Ράφτη δεν θα αποχετευθεί ποτέ, το κομμάτι ότι είναι ένα έργο που κάποιοι το απαξιώνουν, 25 εκατ. Ευρώ πρόταση στα αρμόδια Υπουργεία πρέπει να αποταμιευθούν ώστε να προχωρήσει η αποχέτευση σε 2 οικοδομικά τετράγωνα στην παραλιακή ζώνη του Πόρτο Ράφτη, ο κεντρικός αγωγός που ήδη υπάρχει, η κατασκευή των αντλιοστασίων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα έργο που κατά την άποψή μου είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει κάνει ο Δήμος Μαρκόπουλου. Που σημαίνει δεν είμαστε στο ξεκίνημα, όπως λέει η Ομοσπονδία. Ο Δήμος Μαρκόπουλου δεν είναι στο ξεκίνημα, έχουν περάσει 4 δύσκολα χρόνια με χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν έχουν πολλοί Δήμοι ώριμο έργο για αποχέτευση.
            Θέλω να σας θυμίσω κι να θυμίσω σε όλους τους παρευρισκόμενους και ειδικά στους ανθρώπους της ΕΥΔΑΠ που βρίσκονται εδώ και θα σας αναλύσουν, εγώ πιστεύω καλοπροαίρετα όλα τα θέματα, ότι ο Δήμος Μαρκόπουλου με 2 ομόφωνες αποφάσεις του και με μία λαϊκή συνέλευση έχει κηρύξει αυτό το έργο και αυτό το σχεδιασμό και γι’ αυτό μας έχει εγκριθεί και προχωράμε, απορρίπτει το σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ που λέει κάποια άλλα πράγματα με ένα άλλο βιολογικό. Εγώ δεν λέω αυτή τη στιγμή ή μάλλον πρέπει να πω στους ανθρώπους της ΕΥΔΑΠ που παρευρίσκονται εδώ και είναι από τα υψηλότερα στελέχη, ότι εάν δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση για έργα τόσο μεγάλης σημασίας δεν μπορούν να προχωρήσουν. Για την άλλη άποψη, ίσως η Ομοσπονδία φταίει, ίσως η ΕΥΔΑΠ φταίει, ίσως εμείς φταίμε, δηλαδή ο Δήμος, η κοινωνική συναίνεση εκεί δεν υπάρχει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο σχεδιασμός αυτός, διότι το θεσμικό όργανο που είναι ο Δήμος Μαρκόπουλου έχει ομόφωνες αποφάσεις, έχει λαϊκή συνέλευση με σχετικό ψήφισμα που ζητάει μία επιθετική πολιτική πάνω σε αυτό το σχεδιασμό.
            Έχει ενημερώσει τους πάντες, Υπουργεία, Οργανισμούς, φορείς, ότι δεν μπορεί αυτό να έχει προοπτική και γι’ αυτό πιστεύω ότι εμείς ο Δήμος Μαρκόπουλου ο σχεδιασμός για το βιολογικό, την αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός αυτός θα υλοποιηθεί και όταν λέω ένα μεγάλο έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και τα 25 εκατ. Ευρώ και τα έργα του Μαρκόπουλου β΄ φάση όπως λέμε και τα έργα του Πόρτο Ράφτη α΄φάση, είναι άμεσα υλοποιήσιμα. Έχει προχωρήσει πολύ το κομμάτι της αποχέτευσης του Μαρκόπουλου μαζί, σας θυμίζω, με το Δήμο Καλυβίων και την Κοινότητα Κουβαρά.
            Σήμερα εγώ σας καλώ να κρατήσετε κάτι στο μυαλό σας και αυτό που πρέπει να κρατήσετε, βγαίνει ότι ανάδοχος στο βιολογικό μετά από μία δύσκολη διαδικασία απόρριψης όλων των ενστάσεων, θα βγει ένας ανάδοχος, και μη μου πει κάποιος εάν υπάρχουν λεφτά, τα λεφτά έχουν εξασφαλισθεί και αυτά που λέω καταγράφονται, για την ολοκλήρωση του βιολογικού. Εάν τα δώσει η κεντρική εξουσία που είναι 3-3300 περίπου εκατ. Ευρώ, ο βιολογικός θα λειτουργήσει. Και δεν μπορεί να μην τα δώσουν και θα εξασφαλισθούν τα χρήματα για ολόκληρη την αποχέτευση, τα αντλιοστάσια, τα δίκτυα, γιατί είμαστε ο μόνος περιβαλλοντικά αδειοδοτημένος Δήμος.
            Θα θυμίσω, όμως, ότι στο σχεδιασμό αυτό της ΕΥΔΑΠ και όταν λέω κοινωνική συναίνεση δεν εννοώ μόνο από το Δήμο Μαρκόπουλου, μπορείτε να μπείτε στο site και να δείτε, υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς και Σύλλογοι που έχουν αντιδράσει στο σχεδιασμό αυτό που κατά την άποψή τους και τεκμηριωμένα δεν είναι υλοποιήσιμος και μερικοί είναι και εδώ και πιθανόν να καταφύγουν και σε προσφυγές. Αντιδρούν, να το πούμε απλά, στο σχεδιασμό αυτό.
            Εδώ θα πρέπει να το πούμε ότι δεν πάμε σε αντιδράσεις που έχουν κάποιοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές. Δεν το κάνεις, δεν το κάνω. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αντιπαλότητα.
            Σήμερα ο Δήμος Μαρκόπουλου, το Πόρτο Ράφτη, η παράκτια ζώνη έχουν σχεδιαστεί με σωστό τρόπο για να έχουν αποχέτευση. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ.
            Τα τεχνικά θέματα και πως θα πάνε, τι θα γίνει μετά 30 χρόνια, μπορεί να έχουν αδυναμίες, κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο, κανένας σχεδιασμός σε αυτά τα μεγάλα έργα δεν είναι τέλειος.
            Εάν σταματήσουμε όμως τώρα εδώ, θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Καλή συνέχεια και εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα σας.  Ευχαριστώ πάρα πολύ.





       ΚΩΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ  μηχανολόγος μηχανικός υγειονολόγος ΜSc πρόεδρος ΟΣΠΑ    
<<Αποχέτευση Πόρτο Ράφτη .Μια χαμένη 20ετία>>

Πριν μπώ στην κύρια ομιλία μου θα ήθελα να δώσω μια σύντομη απάντηση στον  κ. δήμαρχο για το  <<ξάφνιασμα>> που αισθάνθηκε, ο ίδιος και  το <<σύνολο των δημοτικών συμβούλων>> από μια φράση του κειμένου  του Καλέσματος της Ομοσπονδίας προς τους συμπολίτες μας για την ημερίδα.
<<Ο Δήμος Μαρκόπουλου προσπαθεί επί μία 20ετία να ξεκινήσει την αποχέτευση αλλά δεν τα καταφέρνει. Γιατί;>> διάβασε ο κ. δήμαρχος. Αυτή η φράση τον ενόχλησε όπως ακούσατε γιατί η Αποχέτευση και ο Βιολογικός κατά τη γνώμη του όχι μόνο δεν βρίσκονται στην αρχή αλλά…στο τέλος ,όπως είπε, και αναρωτιέται γιατί το κάναμε αυτό. Μόνο που ο κ. δήμαρχος παρέλειψε από τη φράση που διάλεξε για να μας μαλώσει μία λέξη κλειδί. Το Πόρτο Ράφτη. Πράγματι ολόκληρη η φράση έχει ως εξής << Ο Δήμος Μαρκοπούλου προσπαθεί επί μία 20ετία να ξεκινήσει την αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη αλλά δεν τα καταφέρνει. Γιατί ; >> Μα αυτό δεν είναι το πρόβλημα κ. δήμαρχε; Για την Αποχέτευση και την Επεξεργασία Λυμάτων του Πόρτο Ράφτη δεν κάνουμε αυτή την ημερίδα; Γιατί μας το κάνατε αυτό; Δεν είναι αλήθεια ότι επι μία 20ετία δεν καταφέρατε ,όχι εσείς, αλλά σαν δημοτική αρχή, είναι εδώ, προς τιμήν του, και ο επι μία 8ετία πρώην δήμαρχος κ. Κατσίκης, να κατασκευάσετε στο Πόρτο Ράφτη ούτε ένα μέτρο Αποχετευτικού δικτύου; Εν πάσει περιπτώσει θα τα πούμε ποιό κάτω αυτά. Ίσως όμως ο κ. δήμαρχος να είχε δίκαιο, να αναφερότανε στην αποχέτευση της πόλης του Μαρκόπουλου. Μπορεί εδώ να βρισκόμαστε στο τέλος δεν είμαι τόσο σίγουρος. Για εκείνο όμως που είμαι σίγουρος είναι ότι οι πολιτικοί κρίνονται από τα έργα τους και όχι από τις προθέσεις τους όσο καλές και αν είναι αυτές.
Όσο για το ..<<ξάφνιασμα του συνόλου των δημοτικών σας συμβούλων >>κ  δήμαρχε  ένα  πράγμα έχω μόνο να πώ. Η μαζική τους αποχή από το μοναδικό αυτό επιστημονικό εργαστήριο για την Αποχέτευση και την Επεξεργασία Λυμάτων που γίνεται σήμερα εδώ μέσα με εγνωσμένης αξίας επιστήμονες και τεχνικούς και που θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό για τα σημαντικά αυτά έργα για ολόκληρη την  Ανατολική Αττική ,κατά τη γνώμη μου, από τη Νομαρχία, έδειξε τελικά το επίπεδό  και το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών αυτής της συμπεριφοράς για το Πόρτο Ράφτη χωρίς φυσικά ν’απαλλάσσονται  των ευθυνών και  οι υπόλοιποι που ακολούθησαν. Ας έλθω όμως στην κύρια εισήγηση μου.

            Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων   εκείνων των υδάτινων πόρων αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Χώρα μας.
            Όσο για το πρώτο, τη διαχείριση των σκουπιδιών δηλαδή, τα πρόστιμα από την Ε.Ε. είναι τσουχτερά και ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων χωματερών καταντάει μονόδρομος.
            Για το δεύτερο που είναι και το θέμα αυτής της Ημερίδας, υπάρχουν ανεπάρκειες και καθυστερήσεις  από τις αρμόδιες υπηρεσίες  με αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτοι πόροι διαθέσιμοι για  αυτό το σκοπό από τα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε. Φοβάμαι ότι δεν θ’αργίσουν να εμφανιστούν και εδώ τα πρόστιμα.  Το αποτέλεσμα είναι να τίθεται θέμα δημόσιας υγείας από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και στη περίπτωση του Πόρτο Ράφτη να έχουμε διπλή ζημιά αφού αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι επιβαρύνεται όλο και περισσότερο το θαλάσσιο περιβάλλον διότι «τα λύματα σήμερα μέσω των απορροφητικών βόθρων καταλήγουν στη θάλασσα υποβαθμίζοντας την ποιότητα των νερών κολύμβησης στην περιοχή»(ΜΠΕ),και αυτό
σε μια περιοχή από τις ωραιότερες της Ανατολικής Αττικής όπου βρίσκουν α καταφύγιο δροσιάς και αναψυχής  δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας.
            Με αυτή την έννοια το πρόβλημα της Αποχέτευσης και της επεξεργασίας των λυμάτων του Πόρτο Ράφτη δεν είναι   μόνο των κατοίκων και παραθεριστών αυτής της πόλης αλλά και όλου εκείνου του πληθυσμού που κατακλύζει τις ακτές αυτής της περιοχής.
            Και να σκεφθεί κανείς ότι ο Δήμος του Μαρκόπουλου στον οποίο ανήκει διοικητικά το Πόρτο Ράφτη ήταν, προς τιμήν του, από τους πρώτους δήμους που από το Καλοκαίρι του 1990 κατάφερε να εντάξει την Αποχέτευση και το Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
Είναι σημαντικό να υπογραμίσουμε ότι το 1 Πρόγραμμα ένταξης ήταν το ENVIREG και αφορούσε δράσεις για την καταπολέμηση της μόλυνσης της θάλασσας και την προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων ζωνών.
Βλέπουμε, δηλαδή, ότι με όχημα την παραθαλάσσια περιοχή του Πόρτο Ράφτη, το Μαρκόπουλο μπαίνει στο πρόγραμμα όπως έγινε εκείνη την περίοδο με το Ηράκλειο Κρήτης,  το Γύθειο,  το Άργος, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, την Αίγινα, την Πρέβεζα, κλπ. Όλες παραθαλάσσιες περιοχές.
            Οι πρώτες χρηματοδοτήσεις φθάνουν το 1994,με 570.000.000 δραχμές, και το 1996 συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση της εγκατάστασης του βιολογικού του Μαρκόπουλου ώστε να δέχεται και τα λύματα του Δήμου Καλυβίων και της Κοινότητας Κουβαρά. Η με αριθμό 9503 της 5/11/1996 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χρηματοδοτεί το έργο με 10.476.000 ευρώ, (βλ. ΜΠΕ, σελ. 11), μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει:

            α. Αποχέτευση Μαρκοπούλου
- Οριστικός αποχετευτικός αγωγός 100%
-Κεντρικός αποχετευτικός αγωγός 14.000 μ.
-Αντλιοστάσια ΚΑΑ ολικής ισχύος 1138 kw 4 τεμ.
- Συλλεκτήρες περιοχής Μαρκοπούλου 7.958 μ.
- Συλλεκτήρες περιοχής Πόρτο Ράφτη 18.054 μ.
- Αντλιοστάσιο εισόδου στο Βιολογικό ισχύος 126 kw 1 τεμ.
          β. Αποχέτευση  Καλυβίων
- Οριστική μελέτη αποχέτευσης 100%
- Εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο 9.500 μ.
- Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός (ΚΑΑ) 2.850 μ.
            γ. Αποχέτευση Κουβαρά
- Οριστική μελέτη αποχέτευσης 100%
- Εσωτερικό αποχετευτικό δικτυο 2.000 μ.
- Κεντρικός Αποχτευτικός Αγωγός 3.900 μ.

            Τα έργα αυτά αφορούν Επεξεργασία αστικών λυμάτων ισοδύναμου πληθυσμού 40.000 κατοίκων (Α΄ Φάση), η έναρξη των οποίων είχε ορισθεί για την 1η Ιανουαρίου 1996 και η ολοκλήρωσή τους την 31 Δεκεμβρίου 1999.

Τι εκ των ανωτέρω έργων έχουν γίνει μέχρι σήμερα;;;

            Μετά από μία 20ετία περίπου διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος Καλυβίων και η Κοινότητα Κουβαρά, έχουν ολοκληρώσει τα δίκτυά τους, ενώ στην πόλη του Μαρκόπουλου, κατά δήλωση του Δήμου, ο «κεντρικός αγωγός είναι σχεδόν έτοιμος και το εσωτερικό δίκτυο συλλογής λυμάτων, σε σημαντικό βαθμό τελειωμένο»! Εκεί που δεν κατασκευάστηκε ούτε μέτρο αποχετευτικού δικτύου είναι η ιδιαίτερα ευπαθής περιοχή του Πόρτο Ράφτη στο όνομα της οποίας εντάχθηκε το όλο σύστημα στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα χρηματοδότησης.
Σε όλες τις άλλες πόλεις που ξεκίνησαν μαζί με το Μαρκόπουλο την Ευρωπαϊκή πορεία χρηματοδότησης που προαναφέραμε, λειτουργούν από πολλά χρόνια Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Σε μας γιατί?   Ήμαστε ανίκανοι, αναποτελεσματικοί ή παραμελήσαμε τελείως αυτά τα σημαντικά έργα υποδομής;
            Η Δημοτική αρχή επέμενε να λειτουργήσει εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού στην Ελλάδα με  αποδέκτη ένα ρέμα χρησιμοποιόντας παράλληλα δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα επεξεργασμένου λύματος για άρδευση πρασίνου χειμώνα καλοκαίρι. Μια γοητευτική πρόταση ίσως δυνατή για μερικές χιλιάδες κυβικά μέτρα.
Και βέβαια θα πρέπει να έχουμε μία σωστή πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων και είναι απαραίτητο ένα μέρος να το χρησιμοποιούμε για άρδευση, εάν είναι δυνατό, αλλά και για άλλες χρήσεις, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου τα νερά όλο και περισσότερο λιγοστεύουν, το υπόλοιπο όμως, κι αυτό είναι δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα την ημέρα, δεν μπορεί παρά να καταλήγει στη θάλασσα, αρκεί να είναι επεξεργασμένο με τις σωστές προδιαγραφές.
            Επί 20 χρόνια η Δημοτική Αρχή επιμένει ότι Αποδέκτης θα είναι το ρέμα του Αγίου Γεωργίου στη συνέχεια ο Ερασίνος ποταμός με φυσική κατάληξη του λύματος στον όρμο της Βραώνας, εκεί που στον αρχαιολογικό χώρο τα «λιμνάζοντα νερά αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία». (Βλ. Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Μαρκοπούλου). Επι πλέον εκείνη η  περιοχή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “NATURA 2000”. 
 Αυτά μέχρι τη διακύρηξη των περιβαλλοντικών όρων 5806\ΦΠΕΡΙΒ-4\-11-2006 της Περιφέρειας όπου «απαγορεύεται η κατάληξη των επεξεργασμένων λιμάτων στη θαλάσσια περιοχή της Βραώνας».
Εδώ καταλήγει, φυσικά, και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η οποία ορίζει σαν Αποδέκτη το ρέμα του Αγίου Γεωργίου το οποίο μπορεί να δεχθεί επεξεργασμένα λίματα μέχρι 3.500 μ3/ημέρα, αφού, όπως λέει, αυτά μπορεί να απορροφήσει το ρέμα πριν φθάσουν στον Ερασίνο ποταμό και στον Αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας.
Δηλαδή, έχουμε έναν «τυφλό Αποδέκτη».
            Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων με τυφλό Αποδέκτη ισοδυναμεί με Ηλεκτρική εγκατάσταση χωρίς  γείωση. Εν τούτοις, ο Δήμος Μαρκοπούλου επιμένει επί μία 20ετία σ’ αυτή την κατεύθυνση.
            Θα πρέπει να γειωθούμε όλοι, με την έννοια να πατάμε γερά στη γή, δηλαδή, να έχουμε επαφή με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι μετά από μία 20ετία βρισκόμαστε για το Πόρτο Ράφτη στη θέση «μηδέν».
 Η ΜΠΕ στη σελίδα 12 γράφει: «Η παρούσα μελέτη αφορά στην ανανέωση καθώς και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των προγραμματιζόμενων έργων Β΄ φάσης αναβάθμισης (τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων) και επέκτασης της ΕΕΛ Μαρκοπούλου, δυναμικότητας 40.000 ισοδύναμων κατοίκων καθώς και την ολοκλήρωση των Κεντρικών Αποχετευτικών Αγωγών (ΚΑΑ) μεταφοράς των λυμάτων από τους οικισμούς Μαρκοπούλου, Πόρτο Ράφτη, Κουβαρά και Καλυβίων και των Ανλιοστασίων μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ.>>
            Δεν ήταν μήπως αυτά αλλά και περισσότερα τα έργα για τα οποία μιλούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1996 που προαναφέραμε;  Μόνο που τότε ο Δήμος Μαρκοπούλου μιλούσε για Β΄φάση έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων ισοδύναμων κατοίκων 80.000 που θα έμπαινε και το Πόρτο Ράφτη μέσα, ενώ σήμερα η Β φάση περιορίζεται στην εξυπηρέτηση 40.000 κατοίκων και αφορά έργα επέκτασης και αναβάθμισης για τριτογενή επεξεργασία!! Για πότε σχεδιάζεται η Γ΄φάση για πληθυσμό 80.000 και η τελική, εάν είναι τελική με τα σημερινά δεδομένα, για 145.000 με ορίζοντα 40ετίας όπως προέβλεπε η κοινή απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπ.Εσωτερικών της 3/4/1995;
 Είναι απλό. Η  επέκταση για 80.000, και μέχρι το 2035, 145.000 ισοδύναμων κατοίκων  προέβλεπε αποδέκτη το θαλάσσιο χώρο της βραυρώνας τον οποίο προτιμούσε η δημοτική αρχή από τον υποθαλάσσιο αγωγό στον ευοϊκό .Η σημερινή  αδειοδότηση όμως  απαγορεύει να καταλήγουν λύματα στον όρμο της βραυρώνας. Η δημοτική αρχή ελπίζει ότι τα λύματα που θα εξυπηρετούν μέχρι τις 40.000 κατοίκους θ’απορροφόνται από το ρέμα του Αγίου Γεωργίου και την άρδευση πρασίνου. Κατά συνέπεια αναβάλλονται επι αόριστο οι οποιεσδήποτε άλλες επεκτάσεις.   
            Οι μελέτες για την Αποχέτευση που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για το Πόρτο Ράφτη έγιναν με βάση στοιχείων πριν μιάς 12ετίας με πολύ διαφορετικά δεδομένα από τα σημερινά (ραγδαία οικιστική ανάπτυξη και πληθυσμιακή έκρηξη).
 Σήμερα το Πόρτο Ράφτη από υπολογισμούς του μελετητή του ΓΠΣ κ. Προβελέγγιου έχει 12.000 μόνιμους κατοίκους, δηλαδή περισσότερους από την πόλη του Μαρκόπουλου.Τα Σαβατοκύριακα και τις γιορτές προστήθενται άλλες 40.000 περίπου παραθεριστές,τους μήνες δε του Καλοκαιριού το Πόρτο Ράφτη ξεπερνάει τις 85.000 κατοίκους.
Γι’ αυτή την τεράστια παραθαλάσσια πόλη οι αποφάσεις 84/2009 και 85/2009 της 26-02-2009 του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ (Α΄ ΦΑΣΗ) ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ προβλέπουν την έγκριση μελετών οι οποίες αφορούν «Τμήμα του παραλιακού οικισμού του Πόρτο Ράφτη καθώς και οι καταθλιπτικοί αγωγοί μεταφοράς των υπό μελέτη αντλιοστασίων.
Το παραλιακό αυτό τμήμα αφορά την κατασκευή δικτύου που θα εξυπηρετήσει ένα πληθυσμό περίπου 2.500- 3.000 κατοίκους (650 αναμονές σύνδεσης ιδιοκτησιών στο δίκτυο).
            Η δε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που περιγράφει πάντα όλα τα έργα υπό κατασκευή και οι επιπτώσεις πού αυτά έχουν στο περιβάλλον προβλέπει μόνο την κατασκευή Κεντρικού Αγωγού Αποχέτευσης (ΚΑΑ) και τα 4 κεντρικά Αντλιοστάσια.
(Βλ. φωτο, Σχέδιο και πίνακα έργων ΜΠΕ.
            Πόσα χρόνια θα περιμένουμε ακόμα για το δίκτυο Αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη; Γιατί πραγματικά πρόκειται για κοροϊδία όταν μιλάμε στην καλύτερη περίπτωση για δίκτυο 3.000 κατοίκων, ενώ η ευαίσθητη αυτή περιοχή χρειάζεται όσο καμία άλλη πόλη, δίκτυο Αποχέτευσης για ΟΛΟ το Πόρτο Ράφτη.
Πώς μπορούν ν΄’αγνοούνται οι πραγματικές Αποχετευτικές ανάγκες μιας πόλης εφάμιλλης  του Βόλου ή του Αιγίου;
            Αλήθεια, γιατί η Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ΠΕΧΩ 5806 της 4-11-2006 της Περιφέρειας Αττικής εξαιρεί την κατασκευή του τοπικού Αντλιοστασίου Κ (Κουρούνι) που προβλέπεται από τη μελέτη; Δεν χρειάζεται ή δεν «χρειάζεται» η Αποχέτευση του Οικισμού Κορώνης;
            Ο Δήμος Μαρκοπούλου με πρόσφατη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιμένει στην Αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη στην ΕΕΛ του Μαρκόπουλου.
            Την 6-6-2005 το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ν.Α. Αττικής ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Ακαθάρτων Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής με φορέα την ΕΥΔΑΠ, (φωτο) που περιλαμβάνει τους Δήμους Κορωπίου-Παιανίας, τον Οικισμό Πολυτεχνείου και Χαμολιάς του Δήμου Μαρκοπούλου καθώς και τη διάθεση του επεξεργασμένου λύματος της ΕΕΛ Μαρκοπούλου, μια και δεν διαθέτει Αποδέκτη, στον κοινό αγωγό διάθεσης της ΕΕΛ Αεροδρομίου (ΚΕΛ Βαραμπά) που καταλήγει στον Ευβοϊκό στην περιοχή της Χαμολιάς με υποθαλάσσιο αγωγό ενός χιλιομέτρου σε βάθος 50 μέτρων.
            Στην κατασκευή της ΕΕΛ Αεροδρομίου αντιτίθεται ο Δήμος Μαρκοπούλου, αφού μέρος των αγωγών περνάει από τα διοικητικά του όρια προβάλοντας διάφορους λόγους ένας εκ των οποίων είναι ότι ο υποθαλάσιος αγωγός εκροής θα μολύνει τον ευοικό και τις ακτές μας. Επί αυτού του θέματος έχουμε δύο εγνοσμένης αξίας επιστήμονες που θα μιλήσουν.Ενδεχομένος κατι επι πλέον να έχει να πεί και ο επόμενος ομιλητής.
 Ένας από τους λόγους που η Αποχέτευση στην Αν. Αττική βαλτώνει είναι η ασυνενοησία και οι διενέξεις ορισμένων δήμων και κοινοτήτων.Υπερτηρεί ο τοπικισμός το μικροσυμφέρον και ο υπολογισμ.ος του πολιτικού κόστους. Δεν υπάρχουν γεναίες πολιτικές.
 ΌΛΛοι οι δήμοι θα πρέπει να Αποχετευσουν και να καθαρίσουν τα λύματά τους, και το Κορωπί και ιη Παιανία. Τα προσκόματα που φέρνει το Μαρκόπουλο στην κατασκευή της ΕΕΛ Αεροδρομίου είναι τα ίδια που θα φέρνανε οι άλλοι δήμοι εάν είχαν αυτοί το πρόβλημα.Μια τέτοια όμως πολιτική είναι αδιέξοδη και αναβάλει επ΄αόριστο τη λύση των μεγάλων αυτών έργων υποδομής.
 Ο δήμος επιμένει ότι είναι ικανός να κάνει ώστε το Πόρτο Ράφτη  ν΄αποχετεύσει στη ΕΕΛ του Μαρκοπούλου, να κατασκευάσει μέσα σε 4 χρόνια, (γιατί μετά στερεύουν οι πιστώσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία), το δύσκολο έργο της Παραλίας να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει τις διαστάσεις του σημερινού Βιολογικού, περί αυτού πρόκειται εάν θέλουμε να μιλάμε στα σοβαρά για Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη, και επιμένουμε ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Πόρτο Ράφτη (όπως είναι οι μελέτες για ΟΛΕΣ τις άλλες πόλεις της ενδοχώρας). Είναι άλλο το θέμα εάν αυτό το μεγάλο έργο υποδομής υλοποιείται τμηματικά.  Επιμένει ο Δήμος Μαρκοπούλου ότι Αποδέκτης και μετά την Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη το οποίο από μόνο του χρειάζεται μία εγκατάσταση εξεργασίας λυμάτων τουλάχιστον ισοδύναμο 100.000 κατοίκων, θα είναι το ρέμα του Αγίου Γεωργίου το οποίο, όπως είδαμε, μπορεί να δεχθεί λύματα μέχρι 3.500  μ3/ημερα όταν το ημερήσιο επεξεργασμένο λύμα με προοπτική 20ετίας και 40ετίας όπως σχεδιάζονται αυτά τα έργα, μπορεί να ξεπεράσει τις 50.000 μ3 την ημέρα.
Τα υπόλοιπα λένε ότι θα χρησιμοποιούνται χειμώνα – καλοκαίρι για άρδευση πρασίνου όχι όμως για καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Ποιος μπορεί να φανταστεί τι θα συμβεί στο Μαρκόπουλο δίπλα  στην πόλη όταν σε χιλιάδες εκτάσεις στρέμματα θα εκρέουν δεκάδες χιλιάδες κυβικά ανεπεξέργαστο λύμα σε περίπτωση βλάβης της εγκατάστασης Επεξεργασίας, (κακή συντήρηση, ελαττωματικός εξοπλισμός ή από τυχαίο γεγονός, π.χ. ένας κεραυνός, μία μεγάλη πλημμύρα);
Ποιος μπορεί να πιστέψει αυτή τη λύση όταν σε μία 20ετία δεν έγινε κανένα έργο για την Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη αφού και ένα μέρος του Κεντρικού Αγωγού που κατασκευάσθηκε το 1990 φαίνεται ότι δεν υπολογίζεται ούτε από τη ΜΠΕ;
Μία λύση πολύ ενδιαφέρουσα για την Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη είχε υιοθετήσει το 2001 ο Δήμος Μαρκοπούλου. Ποιος τη γνωρίζει;
Ποιος πολίτης γνωρίζει ότι ουσιαστικά η «Χωροθέτηση που αφορά τις εγκαταστάσεις των δύο ΚΕΛ (Μερέντας και Αεροδρομίου) και των αγωγών ακαθάρτων και επεξεργασμένων λυμάτων» ήταν γνωστή και αποδεκτή από την τότε δημοτική αρχή βάσει του Σχεδιαγράμματος της ΕΥΔΑΠ 6.3.2. IV του 2001;
Ποιος γνωρίζει ότι αυτό Σχεδιάγραμμα ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΗΝ  ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ του Πόρτο Ράφτη στην εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Κεντρικού Τμήματος Ανατολικής Αττικής και όχι στο Βιολογικό της Μερέντας;
Ποιος γνωρίζει ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου συμφωνεί με την ΕΥΔΑΠ από το μακρινό 1994, ότι αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων «…θα μπορούσε να είναι ο Ευβοϊκός (υπογρ.δική μας) που προτείνεται από τη μελέτη εφόσον εξασφαλιστούν οι απειτούμενες προϋποθέσεις για την ασφαλή διάθεσή τους»; Και ότι «μπορούν να καταλήξουν τα ακάθαρτα και άλλων δήμων στο Βιολογικό της Μερέντας, όπως π.χ. του Κορωπίου»; (Επιστολή προς την ΕΥΔΑΠ του  Δήμου Μαρκοπούλου της 14-2-1994 αριθ. Πρωτ. 1559).
Κυρίες και κύριοι
 Προσπάθησα στο λίγο αυτό χρόνο που είχα στη διάθεσή μου ν’αποδείξω  ότι το Πόρτο Ράφτη είναι η μόνη περιοχή της οποίας μόνο ένα μικρό τμήμα της παραλίας βρίσκεται σε κάποιο σχεδιασμό Αποχέτευσης παρότι είναι η μεγαλύτερη πόλη και η ποιο ευαίσθητη περιοχή από τις 4 που Αποχετεύουν στη ΕΕΛ Μαρκοπούλου.
Ξεκινάμε από το  μηδέν δεν σημαίνει ότι ο δήμος αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα. Η γραφιοκρατία  όμως ορισμένων υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι ατέλιωτη.
Η αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη δεν μπορεί να περιμένει άλλο.  Είναι θέμα δημόσιας υγείας.Θα πρέπει όμως να τονίσουμε εδώ ότι εμείς δεν έχουμε καποια ιδιαίτερη προτίμηση σε ποια ΕΕΛ θ’αποχετέυσει το Πόρτο Ράφτη. Εμείς θέλουμε ν’αποχετέυσει εδώ και τώρα το ΟΛΟΝ Πόρτο. Δεν υπάρχουν όμως πολλές λύσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου