Ο.Σ.Π.Α (Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη Αττικής)

Η φωτογραφία μου
Πόρτο Ράφτη, Greece
Η ΟΣΠΑ συνεδριάζει στον Πολυχώρο του Δήμου Μαρκοπούλου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, δίπλα στο ''Σ/Μ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ'', στο Πόρτο Ράφτη, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και ώρα 10.30 π.μ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές στους πολίτες.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Πρακτικά αποχέτευσης Πόρτο Ράφτη ( στ! μέρος)

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΛΑΔΑΚΗΣ, από τους ενεργούς δημότες του Δήμου Μαρκόπουλου.
            Εμείς πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μελέτη και να γίνει για την περιοχή και την αποχέτευση θα πρέπει να έχει μία άλλη κατεύθυνση, θα πρέπει πρώτα να μελετήσουμε την διάθεση των λυμάτων γιατί σε 10-15 χρόνια μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν θα συζητάμε που θα ρίξουμε λύματα, όχι γιατί θα έχουμε λύσει το πρόβλημα, μπορεί να μην το έχουμε λύσει, και τότε, αλλά γιατί δεν θα έχουμε νερό και όλες τοι παράμετροι που έχετε τώρα και λέτε ότι κάποιες ποσότητες θα τις διαθέσουμε για πότισμα, για οτιδήποτε φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν, ….γιατί ….. δεν θα έχουμε νερό καθόλου. Το νερό που φεύγει από τη γη θα πρέπει να επιστρέφει πάλι στη γη και παγκοσμίως να βρεθούνε κι άλλες λύσεις, γι’ αυτό καλό είναι να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
            Με το ΚΕΛ της Παιανίας θα πρέπει να γίνουν κάποιες οικονομοτεχνικές μελέτες για να δούμε αν θα πρέπει να γίνει ένα νέο…. Δίκτυο και να πάνε απ’ ευθείας τα λύματα στο ΚΕΛ Παιανίας ή να χρησιμοποιήσουμε αυτό που υπάρχει, σε αυτά τα οικονομικά στοιχεία θα πρέπει να είναι μέσα και τα πρόστιμα τα οποία θα πρέπει να φάμε σε περίπτωση που θα αργήσουμε να κάνουμε το έργο και οι επισκευές του δικτύου, που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και η Νομαρχία ήταν που το επέβλεπε, εκείνη είναι υπεύθυνη για εκείνο το έργο, για τις κακοτεχνίες της παλιάς αποχέτευσης φταίει η Νομαρχία. Δεν κατεβαίνανε ούτε για επίβλεψη. Πήγε πολίτης από εδώ, ο κ. Γρηγορόπουλος και τους κυνηγούσε για να δουν το έργο και γι’ αυτό είναι σε αυτό το χάλι ο αγωγός.
            Ως προς την αξιοπιστία της Πολιτείας, εγώ βλέπω ότι όλες οι μελέτες είναι σωστές, βέβαια, με την παραδοχή ότι θα γίνει επικαιροποίηση, αν και σήμερα είναι πολύ πιο αυστηρά όπως ανέφερε και ο κ. Ανδρεαδάκης.
            Υπάρχει, όμως, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ποια Πολιτεία θα μας εγγυηθεί ότι τα λύματα από τις βιομηχανικές περιοχές Κορωπίου, Παιανίας θα υποστούν την κατεργασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τις βιομηχανίες, γιατί μετά θα έρθουν σε μας. Και του Μαρκόπουλου.
            Όταν οι βιομηχανίες, όταν τις φτιάχνουνε, για να μολύνουνε γιατί φτιάχνουν τα by pass για να μην έχουν το κόστος της επεξεργασίας των λυμάτων, εκφοβίζουν με απολύσεις, μπαίνει μέσα το πολιτικό κόστος και δεν τις κλείνει κανένας.
            Ποιος μας εγγυάται, λοιπόν, ότι αυτά τα βαρέα μέταλλα, δεν θα φτάσουνε στους βιολογικούς, ότι δεν θα έχουμε μόλυνση από αυτά και θα μας θέσουν σε αχρηστία τον βιολογικό;
            Μιλάμε για μία Πολιτεία που ούτε στον Ασωπό έχει κάνει τίποτα, δηλαδή, αποφεύγει επανειλημμένα να δει το πρόβλημα και επομένως δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα, αλλά ούτε και εδώ στην περιοχή μας με το θέμα των Λατομείων έχει τολμήσει να επιβάλει το νόμο.
            Ποια Πολιτεία θα μας εγγυηθεί για αυτά τα οποία είναι δεδομένα, μπορεί ο καλύτερος επιστήμονας να έχει την καλύτερη διάθεση, αλλά ας μελετάει ότι θέλει, δεν υπάρχει από πίσω υποστήριξη, εμείς ιδιαίτερα οι ενεργοί δημότες δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη Πολιτεία και τα όργανά της. Θα κοιτάξουν όλοι να βολευτούν και …  μόλις έρθει το λύμα από το Κορωπί και θα έλθει σε μας, θα πει δεν βαριέσαι στο Μαρκόπουλο πάνε, στη Βραυρώνα θα καταλήξουν, στη Κερατέα, τι με ενδιαφέρει εμένα; Τα ίδια και η Παιανία.
            Ας εξασφαλίσουν πρώτα ότι δεν θα έχουμε αυτό το πρόβλημα και μετά συζητάμε για το ΚΕΛ Παιανίας.
            Τώρα, ως προς τα έργα στην περιοχή μας κ. Δήμαρχε, 2 ταχύτητες υπάρχουν πάντα. Πρώτα το Μαρκόπουλο, μετά το Πόρτο Ράφτη. Κάνουμε ένα τμήμα στο Πόρτο Ράφτη, προχωρήσαμε στο Μαρκόπουλο, εγκαταλείψαμε το Πόρτο Ράφτη, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για το τι θα κάνετε και σεις. Δώστε μας δείγματα για να μπορέσουμε να σας εμπιστευθούμε.
            Και σήμερα ακόμη από το γραφείο του κ. Ροϊκου, είπανε πάλι, Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη μελετάνε τις προτεραιότητες, πάλι το Πόρτο Ράφτη δεύτερο έρχεται.
            Στο ΚΕΛ Παιανίας από την άλλη μεριά κ. Κωτούλα, αν κατάλαβα καλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για το Πόρτο Ράφτη για να πάει στο ΚΕΛ Παιανίας, άρα μπαίνει και μία παράμετρος του χρόνου ωρίμανσης των έργων, δηλαδή, αν τώρα ξεκινήσει η ΕΥΔΑΠ να κάνει μία μελέτη για να ρίξει το Πόρτο Ράφτη μέσα, πότε θα τελειώσει και μέχρι τότε εμείς τι κάνουμε; Δηλαδή, αρχίζει και σκέφτεσαι μήπως πρέπει να χρησιμοποιήσεις και βιολογικούς καθαρισμούς ατομικούς, ακριβώς για να μη μολύνουμε. Ακριβό το σπορ αυτό. Και είναι ίσως το τελευταίο, το νερό, όμως γυρίζει πάλι στη γη, από εκεί που χύνεται το νερό εκεί ξαναγυρνάει. Να σκεφθούμε και για δεύτερα δίκτυα, να σκεφθούμε ότι μπορούμε…..
            Αυτό που μας στοίχησε πάρα πολύ, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για κατάργηση του ΚΕΛ Ραφήνας, ίσως να σημαίνει ότι τελικά να καταλήξουμε σε ένα κεντρικό ΚΕΛ. Οπότε, τότε, πάλι έχουμε νέους σχεδιασμούς και τότε να δούμε πόσες καθυστερήσεις θα έχουμε και από αυτή την άποψη θα πρέπει να το δούμε κ. Κωτούλα, εγώ δεν είμαι υπέρ μιας ή άλλης λύσης, λέω οικονομοτεχνικές μελέτες με όλες τις παραμέτρους και με την επικαιροποίηση μπροστά μας να δούμε τι γίνεται και να βρούμε οπωσδήποτε λύση.
  Δεν με ενδιαφέρει ποια θα είναι η λύση. Πρέπει όμως να βάλουμε όλα α θέματα στο τραπέζι και όχι ένα-ένα ξεχωριστά.  Ευχαριστώ (11334)

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ,
            Τα παλιά χρόνια όταν ένα έργο επί 20 τουλάχιστον χρόνια δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί, σφάζανε την κόρη του πρωτομάστορα για να κάνουμε το γιοφύρι της Άρτας.
  Επειδή έχουμε περάσει από αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να βάλουμε τον Δήμαρχο γιατί δεν αποχέτευση να κάνει το ίδιο, όπως καταλαβαίνετε, και δεν το επιθυμούμε.
            Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει.
Γιατί άραγε φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί τα έργα σήμερα γίνονται με ένα διαφορετικό τρόπο, είναι το τεχνικό κομμάτι που δόξα το Θεό έχουμε πάρα πολλούς τεχνικούς και το πρόβλημα λύνεται, το ότι υπάρχουν λύσεις που μπορεί να δοθούν.
   Υπάρχει, όμως, και ένα δεύτερο πράγμα που είναι το πολιτικό κομμάτι και το πολιτικό κομμάτι έχει να κάνει με ακόμη άλλα 10 πράγματα. Ποια είναι αυτά; Ποιος είναι ο φορέας που θα διαχειριστεί αυτά τα 25 εκατ. ευρώ για να το συγκεκριμένο έργο; Γιατί εγώ αυτό καταλαβαίνω, ότι η διαμάχη γίνεται για το ποιος τελικά θα διαχειριστεί τα χρήματα για να γίνει το έργο. Τίποτα άλλο.
            Τα διαχειρίστηκε παλιότερα ο Δήμος Μαρκόπουλου τα χρήματα, κανείς δεν είπε που πήγαν και τι έγιναν, έργο όμως δεν έγινε και προσπαθούμε ώρα να διορθώσουμε το ίδιο έργο με χρήματα που βγήκανε στο όνομα του Πόρτο Ράφτη. Στο Πόρτο Ράφτη δεν έγινε τίποτα και συνεχίζουνε να μας λένε, ελάτε παιδιά να κάνουμε αυτά που μας λένε οι τεχνικοί, λίγο πιο εδώ ο ένας, λίγο πιο εκεί ο άλλος και …, εμείς θα διαχειριστούμε τα χρήματα.
            Τα χρήματα, λοιπόν, αυτά που έχουν ….. κ. Δήμαρχε, τα 25 εκατ. ευρώ είναι για το Πόρτο Ράφτη, είναι τα18, δεν είπατε όμως, όπως είχατε υποσχεθεί στον Πρόεδρο της Ομοσπονδία, ότι το επόμενο έργο που θα γίνει για την αποχέτευση θα ξεκινήσει από το Πόρτο Ράφτη.
            Ξεκινάτε, αγαπητέ κ. Δήμαρχε, πάλι από το Μαρκόπουλο και εκείνο που θέλετε είναι να διασφαλίσετε για ακόμη μια φορά τα χρήματα.
            Αυτό είναι το πρόβλημά σας και γι’ αυτό δεν ήλθε η υπόλοιπη δημοτική αρχή εδώ σήμερα. Η υπόλοιπη δημοτική αρχή σνομπάρισε, έβγαλε μία ανακοίνωση. Ξέρετε γιατί, λέει; Γιατί εμείς, λέει, καθοδηγούμε τον κόσμο σε ένα άλλο σκεπτικό. Δεν μπορώ να καταλάβω τελικά ποιο είναι αυτό ….  Είναι ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου ικανός να κατασκευάσει ποτέ αυτό το έργο;  Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και το ξέρετε και εσείς ο ίδιος.
   Γιατί, λοιπόν, δεν κάνουμε κάτι άλλο. Γιατί δεν προχωράμε, έρχεται ο κ. Σωτηρίου και εγώ έχω μία απορία, πως 400 νοματαίοι, εκεί στο Πολυτεχνείο, καταφέρανε να μπουν σε ένα θετικό σχεδιασμό αποχέτευσης και πως ολόκληρο Πόρτο Ράφτη με 200.000 κόσμο το καλοκαίρι να μην μπορεί να ενταχθεί σε κανένα σχεδιασμό;
            Και εγώ θα τα καταλάβαινα αυτά που λέει ο κ. Σωτηρίου, αλλά όλοι λύσαμε το πρόβλημά μας εκτός από το Πόρτο Ράφτη. Για το Πόρτο Ράφτη ξεκινήσαμε.
  Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι πρέπει να παρατήσουμε στην άκρη τις σκέψεις ποιος θα διαχειριστεί τα λεφτά, να αφήσουμε τους τεχνικούς οι οποίοι είναι πολύ ικανοί να κάνουν τη δουλειά τους, να μας προτείνουν, να βρούμε τον τρόπο και να  το κάνουμε κι όχι να μας λένε ότι όλα αυτά τα χιλιάδες κυβικά μέτρα θα τα χρησιμοποιούμε για να ποτίζουμε. Επιστήμονες υπάρχουν, υπάρχουν επιστήμονες καλοί οι οποίοι δουλεύουνε και υπάρχουνε και επιστήμονες που δουλεύουν κατά παραγγελία.
   Διαλέγετε τι θέλετε. Εμείς θέλουμε τους πρώτους. Μπορείτε να το κάνετε. Αν δεν μπορείτε, αφήστε να το κάνουν άλλοι.  Ευχαριστώ.

Παρέμβαση κ. Δημάρχου (11850)
   Θέλω να δώσω μερικές διευκρινήσεις για αυτούς που δεν ήταν στον αρχικό χαιρετισμό που έκανα και πιθανόν να μην άκουσαν και τους συμβούλους της εταιρίας «ΡΟΪΚΟΣ».
            Ο δυναμισμός του αγαπητού Νίκου Νικολάκη και το να περνάει κάποια μηνύματα  είναι, πιστεύω εγώ, και πιστεύω ότι από μέσα σας το λέτε και εσείς, είναι πολιτική πριν 30 χρόνια. Ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα, τι θα τα κάνουμε, που πήγαν τα χρήματα. Τελικά τα πράγματα δεν είναι έτσι παιδιά, μην περνάμε τέτοια μηνύματα.
            Μείναμε και λίγοι τώρα. Υπάρχει έλεγχος. Υπάρχει, εκτός εάν καταργήσουμε το Κράτος, υπάρχει δημοπράτηση έργων, υποβολής λογαριασμού, παρακολουθείται, παρακολουθούνται τα πάντα, τι πράγματα είναι αυτά που λέτε;
            Τα λεφτά επαναλαμβάνω είναι 25 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν φορείς οι οποίοι ελέγχονται και δεν μπορεί να γίνει καμία παρανομία. Νοοτροπίες πολιτικών πριν 40 χρόνια, δεν ισχύουν σήμερα, ένα, και δεύτερον, σήμερα φθάσαμε σε ένα σημείο να έχουμε υποβάλει πρόταση, να έχουμε αδειοδότηση πλήρη. Αυτό που δεν ξέρετε, φίλοι, είναι ότι θέλουν, 4 αλλά και 5 χρόνια για να αδειοδοτηθούνε και τρέχαμε και ερωτώ εγώ τον οποιονδήποτε που είπε και σωστά, σήμερα τι κάνουμε; Έχουμε υποβάλει πρόταση να κάνουμε το παράλιο μέτωπο, κάνουμε την αίτηση για να πάρουμε τα χρήματα, κάνουμε το βιολογικό που βγάζουμε αμέσως εργολάβο ή πάμε σε ένα σχεδιασμό που θα μας πάει 3 χρόνια πίσω. Αυτό θέλω να αναρωτηθείτε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ, (12159), μέλος Δ.Σ. ΟΣΠΑ, αντιπρόεδρος Συλλόγου Κορώνης.
            Σήμερα, με την παρακολούθηση εδώ της ημερίδας ασφαλώς πήραμε πληροφορίες αρκετές για να μπορέσουμε να χαράξουμε στο μυαλό μας εάν υπάρχει προοπτική, διότι εμάς εδώ στο Πόρτο Ράφτη μας ενδιαφέρει να υπάρχει μία προοπτική επίλυσης του θέματος της αποχέτευσης.
            Βέβαια, αυτή η προοπτική, δεν φάνηκε καθαρά, δόθηκαν κάποιες διαβεβαιώσεις, κάποιες απόψεις.
            Η προοπτική αυτή όμως, μπορεί να δοθεί μόνο από το Δήμο Μαρκόπουλου ο οποίος είναι και ο θεσμικός εισηγητής και μπορεί να προγραμματίσει το θέμα της αποχέτευσης, δηλαδή, μόνο ο Δήμος μπορεί να καθορίσει ξεκάθαρα τα χρονικά περιθώρια για την ανάπτυξη και εξέλιξη του έργου της αποχέτευσης ολόκληρου του Πόρτο Ράφτη.
   Ώστε και ο πολίτης εδώ να ξέρει ότι μετά από κάποια χρόνια, 10 ή 20, μπορεί ενδεχόμενα να έχει ένα ολοκληρωμένο έργο, όταν όμως έχει αρχίσει ένα έργο, ασφαλώς καλύτερα είναι η συνέχειά του παρά να το ψάχνεις από την αρχή. Αλλά εγώ, επειδή μιλάμε σήμερα για το Πόρτο Ράφτη, θα ήθελα συγκεκριμένα, και επειδή στην εισήγησή σας κ. Πρόεδρε στην αρχή αναφέρατε ότι θα ξεκινήσει η παράκτια ζώνη πρώτα, ο κόλπος  του Πόρτο Ράφτη, ας πούμε, και προβλέπει κάποια αντλιοστάσια, νομίζω 9 τον αριθμό, και αναφέρατε το αντλιοστάσιο στην Κορώνη, εξαιρείται. Ήθελα να ρωτήσω τον λόγο γιατί; Δεν υπάρχουν κάτοικοι εκεί; Δεν υπάρχει ανάγκη αγωγού αποχέτευσης εκεί;

Απάντηση από κ. Δήμαρχο: Λέει εδώ ο κ. Γρίβας ότι είναι απολύτου προστασίας περιοχή και είναι αρχαιολογικός χώρος, πιθανότατα να είναι αυτό.
   Όταν έγινε η μελέτη δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος;
   Πάντα ήτανε και πάντα υπήρχε αντλιοστάσιο. Δεν αδειοδοτήθηκε πιθανόν, λέει ο άνθρωπος …
       Αυτή η περιοχή έχει νερό, ηλεκτρικό. Μιλάμε για περιοχή που κατοικείται και μένει κόσμος,  και θα την εξαιρέσουμε από την αποχέτευση; (ερώτηση κ. Κωτούλα)

 χρειάζεται; Θα είναι υποβοηθητικό στη λειτουργία του αγωγού, δεν χρειάζεται δηλαδή,….
            Υπήρξαν μελέτες οι οποίες δεν είχαν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Αυτές αφορούσαν, όπως σας είπα, από το 1995 έως το 2001, όταν έγιναν οι περιβαλλοντικές μελέτες έως τώρα και τώρα αδειοδοτήθηκαν ουσιαστικά τα έργα να μπορέσουν να κατασκευασθούνε, ειδικά σε αυτό το σημείο, δεν αδειοδοτήθηκε το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο υπό την αίρεση να ξαναμελετηθεί αυτό το κομμάτι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειαστεί τεχνικό έργο. Δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά το αντλιοστάσιο στο συγκεκριμένο σημείο.

Ερώτηση από ακροατή προς τον κ. Δήμαρχο: Εάν η μελέτη αυτή που ήδη έχει κατατεθεί, τι περιμένουμε τώρα χρονικά;
Απάντηση: Φαντάζομαι ότι μιλάτε για χρηματοδότηση. Είπαμε για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο, πάρετε τον αγωγό αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη ή στο περιφερειακό δρόμο του Μαρκόπουλου, πρέπει να είναι ώριμο και ώριμο σημαίνει να έχεις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, να έχεις πλήρη μελέτη, να έχεις όλα αυτά και αφού τα καταθέσεις, θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα που μπορεί να σε χρηματοδοτήσει, αυτό το μέτρο, το timing, που λένε, υπάρχει το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο, το ΕΣΠΑ, το ονομαζόμενο, που χρηματοδοτεί βιολογικούς και αποχετεύσεις, άρα τώρα είμαστε έτοιμοι, είμαστε οι μόνοι αδειοδοτημένοι με ώριμες μελέτες και δε μπορεί, λογικά, μία Κυβέρνηση, μία οποιαδήποτε Κυβέρνηση να μην χρηματοδοτήσει το έργο αυτό επειδή είμαστε ώριμοι. Από κει και πέρα , 1,2,3 μήνες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Ερώτηση από κ. Ηλία Τσουλούφο προς κ. Δήμαρχο:
   Όταν λέτε παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη, εκτός από το κομμάτι της Κορώνης που είπατε, που μπορεί να είναι ή μπορεί να μην είναι, είναι όλη η παράκτια ζώνη;
Απάντηση: Το Πόρτο Ράφτη είναι μία περιοχή με ένα δίκτυο 200.000 μ. αποχέτευσης ακαθάρτων. Η λογική που κατασκευάζεις το έργο είναι να ξεκινάς από τα κεντρικά που εκεί πέφτουν όλα τα λύματα και που μπορεί εύκολα να επεκταθείς με το μικρότερο κόστος να μπορείς να κατασκευάσεις  ….  το δίκτυο.
            Αυτή τη στιγμή έχουν μπει, σαν διακύβευμα, 8500 μ. δικτύου, όλος ο Άγιος Σπυρίδωνας μέχρι όλη την Αγία Μαρίνα και όλα τα έργα μεταφοράς όλου του Πόρτο Ράφτη, γιατί όλα τα έργα είναι αρκετά μεγάλα. Οι αγωγοί μαζί με τα αντλιοστάσια σιγά-σιγά συνδέονται, αυτό τεράστιο έργο, ώστε να φθάσουμε τους 18.000 ισοδύναμους κατοίκους.
            Δίδονται πρόσθετες πληροφορίες που δεν μπορεί να ακουστούν γιατί υπάρχουν φωνασκίες.
            Διακρίνεται μία ερώτηση για το πότε και πως θα αποχετευτούν οι 100.000 κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη κι όχι οι 18.000 που μιλάμε σήμερα. Οι υπόλοιποι;
            Απάντηση: Θα γίνουν εργολαβίες γιατί υπάρχουν μελέτες για 80.000 και 140.000, όπως σας είπα, από το 1991 ως το 2003, απλώς θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να προσαρμοσθούν στις νέες τιμές που ισχύουν από το ΥΠΕΧΩΔΕ, σαν σχεδιασμός. Αυτό είπα και στην εισαγωγή, είναι δεδομένος ο σχεδιασμός του Πόρτο Ράφτη.

Ερώτηση από ακροατή της ημερίδας: Αναφέρετε ότι το έργο που πρόκειται να χρηματοδοτηθεί αφορά 2.500 κατοίκους Πόρτο Ράφτη. (δεν το είπε ο κ. Κωτούλας, είναι απόφαση του Δήμου).
 Δεν ακούγεται, υπάρχουν φωνασκίες.

Ερώτηση από ακροατή: Μιλάτε για την παράκτια ζώνη και για κάποιο μηχανικό που μίλησε για τον κεντρικό αγωγό, ο οποίος συνολικά θα απορροφήσει όλο το Πόρτο Ράφτη. Η διαδρομή στο Πόρτο Ράφτη είναι περίπου στα 9 χιλιόμετρα, έχουμε ένα βάθος ρηχό, γύρω στο 1 χιλιόμετρο κατά μέσο όρο. Από κει και πέρα πως αυτός ο κεντρικός αγωγός που λέτε….. τώρα ο παράκτιος θα είναι σαν βάση …. Που θα μπορεί να επεκταθεί σε όλο το Πόρτο Ράφτη, όταν δεν έχει υπάρξει μελέτη για όλο το Πόρτο Ράφτη.

Υπάρχει, ακούστε, το είπε. Οι μελέτες είναι για το σύνολο του Πόρτο Ράφτη, οι μελέτες αυτές προβλέπουνε σύνολο αντλιοστασίων, οι μελέτες αυτές υπάρχουνε στο Δήμο, έχει αντλιοστάσιο σε όλο το Πόρτο Ράφτη, 9 μείον το 1, δηλαδή, 8 αντλιοστάσια συνολικά.
            Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό; Ότι έχει μελετηθεί το δίκτυο συνολικά, το πώς θα το υλοποιήσεις, η λογική λέει ότι ξεκινάς από τα κεντρικά και μεγαλύτερου προϋπολογισμού και μεγαλύτερου μεγέθους δίκτυα και προχωράς προς την άλλη, όταν έχεις κάνει τα κεντρικά μπορείς εύκολα να επεκταθείς.
            Μελέτες υπάρχουνε και αυτό … είναι μία πρόσβαση μέρους της συνολικής μελέτης. Ακόμη και με τα προβλήματα χρηματοδότησης και κοινοτικής υποστήριξης δεν ακούστηκε κάτι τέτοιο, εγώ ως απλός πολίτης του Πόρτο Ράφτη, τι ακούω; Ότι θα έχουμε μία παράκτια ζώνη που δεν λέει τίποτα, που είναι για όλο το Πόρτο Ράφτη μία μελέτη και να πει …
  Υπάρχει μελέτη, είναι θέμα χρηματοδότησης για επέκταση προς τα έσω
            Τονίζω και κάτι. Ότι αυτή η μελέτη ισχύει για το 99%, ανεξαρτήτως που θα πάνε τα λύματα.
Τι θα ελπίζουν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου που είναι μικρά ακόμη.     Η παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη το άμεσο δημοπράτησης του έργου και προχωράμε. Χρηματοδότηση αφού έχουμε μελέτη.
            Να καταλάβετε κάτι. Στην Ανατολική Αττική κανείς δεν έχει ούτε βιολογικό, δηλαδή, καταλαβαίνετε το πρόβλημα; Σήμερα εμείς που μιλάμε, έχουμε παράκτια ζώνη, έχουμε υποβάλει μελέτη για χρηματοδότηση.
            Βήμα-βήμα εάν κάποιος αύριο σου πει ξεκάθαρα, έκανες το ένα κομμάτι, δεν παίρνεις λεφτά, μένουμε έξω για κάποιο διάστημα, ύστερα από 5 χρόνια, παίρνουμε κάποια χρηματοδότηση, η μελέτη υπάρχει για 95.000 κατοίκους στο Πόρτο Ράφτη μετά 30ετία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου